Побоюються військових і патріотів: Українців приймають на роботу з детектором брехні

Чи законно використовувати детектор брехні при прийомі на роботу в Україні.
Під час прийому на роботу все частіше роботодавці використовують детектори брехні, і навіть готують своїх власних поліграфологів, повідомляють Патріоти України. Також відділи кадрів ретельно моніторять особисті сторінки кандидатів на роботу. Особливу увагу приділяють військовим і патріотам. Навіщо це і чого чекати українцям?

Залізничників посадили за поліграф

За словами HR-експерта Тетяни Пашки, зараз поліграфи використовують у різних фінансових компаніях.
"Це банки, страхові установи, ломбарди, можливо і рітейл. Усюди, де люди мають відношення до грошей. Також на поліграфі можуть перевіряти топ-менеджерів", — розповіла Пашкіна.

Активно використовують його й силові структури. Судячи із закупівель на ProZorro, детектори брехні закуповують у поліцію. Наприклад, у Чернігівській області оголосили тендер на навчання поліграфолога, готуватимуть свого фахівця.

Зацікавлені у такій закупівлі й Міністерство оборони та Київський інститут судово-медичних експертиз. А віднедавна власний поліграф мають і в "Укрзалізниці".

"Ми вже місяць тому почули, що тепер до нас на "Укрзалізницю" беруть на роботу через детектор брехні. Звичайно, простих провідників на ньому не перевіряють, а ось тих, хто буде працювати в керівництві, — так. Нещодавно мій знайомий розповідав, що влаштовувався до нас на роботу керівником одного з підрозділів, оскільки в нього запитали згоду на перевірку за допомогою поліграфа. Хоча я вважаю, що це незаконно", — говорить заступник керівника Вільної профспілки працівників Південно-Західної залізниці Валерій Петровський.

А за словами експерта з підбору кадрів Тетяни Романової, зараз різні компанії користуються поліграфом, коли укладають контракти на виконання робіт. "Наприклад, велика компанія шукає IT-фахівця, котрий розробить для неї бухгалтерську програму і обслуговуватиме її. Звичайно, людина матиме доступ до конфіденційної інформації, тому співробітника й перевірять на поліграфі. До речі, зараз багатьох IT-фахівців так перевіряють", — говорить Романова.

А директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що часто роботодавці просто лякають кандидатів перевіркою на детекторі брехні.

"Усіх все одно не перевіриш. Але можуть запитати, чи готовий ти пройти поліграф. Просто взяти на пушку. Точно "пропускають" через поліграф тих, хто має відношення до великого потоку грошей, приймає рішення. Адже вони можуть і передавати інформацію конкурентам", — сказав Дорошенко.

Просять відповісти на запитання

Щоправда, тепер співробітники відділів кадрів одним поліграфом не обмежуються. "Набагато приємніше і комфортніше провести для здобувача спеціальний тест, який одразу дасть характеристику особистості й покаже — здатна людина на крадіжку чи ні. Десять хвилин за комп'ютером, ви просто відповідаєте на найрізноманітніші, і навіть приємні запитання, а про вас уже все знають", — каже Тетяна Пашкіна.

Наприклад, можуть запитати, чи поміститься у вашій внутрішній кишені купюра в 500 євро. Людина, яка ніколи не замислювалася, куди заховати банкноту, навряд чи точно відповість на це запитання.

Деякі використовують інший метод: ставлять багато запитань, майже однакових, але у різній формі, а потім звіряють інформацію.

Чорні списки й камери

А ось у ресторанному бізнесі, замість поліграфа тепер більше користуються чорними списками.

"Розумієте, зараз дуже складно знайти працівників із досвідом, багато хто виїхав за кордон. Також відбувся відтік студентів, які підробляли офіціантами й барменами влітку. Частина закладів бере людей без досвіду, на місці навчають. Їм не до поліграфа, хоч би хтось працював.

У більших і солідніших закладах намагаються кандидата на роботу перевірити ще раз, поцікавитися, як він себе зарекомендував на попередньому місці. Ще у рестораторів є свій таємний чорний список. Закрита група в месенджері, куди мають доступ тільки кадровики ресторанів. Туди вони скидають інформацію про недобросовісних співробітників", — розповідає директор консалтингової компанії "Ресторанний консалінг" Ольга Насонова і додає: — Сьогодні ресторатори більше бояться не недобросовісних співробітників, а наркоманів і алкоголіків".

"Тому що ці люди можуть вести себе неадекватно і завдати шкоди репутації", — продовжує Насонова.

Одна зі столичних рестораторів анонімно розповіла, як вони борються із нечесними співробітниками.

"Перевіряти на поліграфі працівників ресторанів — справа безнадійна, тут крадуть всі. У мене камерами весь ресторан "втиканий". Так бармен, не соромлячись, п'є мій алкоголь, працівники кухні ховають їжу, яку понесуть додому. І це при тому, що під час робочого дня вони тут безкоштовно обідають. А коли з куртки зникли 400 грн, то ми через знайомих силовиків перевірили кухаря й з'ясували, що у нього є декілька судимостей. Хоча під час влаштування на роботу він цього не вказав.

Я дію методом виховання і граю на совісті. Приношу скрін із відео, показую винуватцю і кажу, мовляв, навіть мені соромно було на це дивитися. Зарплати у нас хороші й люди бояться втратити роботу, тому вони реагують. Але довелося одного співробітника все-таки показово звільнити", — розповідає ресторатор.

Побоюються військових і патріотів

Також тепер в обов'язки кадровиків входить перевірка особистих сторінок у соцмережах кандидатів на роботу.

"Це обов'язкова процедура. Перевіряють усе: Фейсбук, Інстаграм, Твіттер. Був випадок, коли директор уже погодився взяти на роботу співробітницю із хорошим досвідом. Але зайшов на її сторінку в соцмережі й одразу передумав. Сказав: "Там таке!" — говорить Тетяна Романова.

А в одній із IT компаній розповіли, що зараз особливу увагу приділяють людям у формі. "Я б не сказала, що до них упереджене ставлення. Але багато керівників побоюються занадто радикально налаштованих людей. Хто зна, що їм спаде на думку. І тих, хто воював, теж побоюються. Тому, перш ніж шукати нове місце, почистіть свою сторінку або створіть іншу. Нехай буде одна для роботодавця, а інша під псевдонімом, — для вас", — радить кадровик.

Також, за його словами, дуже відверті фото дівчат на їхніх сторінках, теж можуть зашкодити кар'єрі. Не всі керівники, а особливо жінки люблять таке.

"Уявіть, беруть банківського співробітника або викладача на мовні курси, а вона на сторінці викладає досить відверті фото у купальнику. І ще дивляться, чим ви цікавитеся у вільний час, як його проводите. Тому фото з алкоголем і цигарками краще прибрати", — додає кадровик.

Олексій Дорошенко впевнений, що інформацію про кандидатів можуть отримувати і від силовиків.

"Якщо потрібно, роботодавці звертаються і в спеціальні служби. Там про вас зберуть інформацію із відкритих джерел, а також із закритих, різних реєстрів. Перевірять ваші зв'язки. І навіть можуть зняти інформацію із ваших месенджерів, прослухати розмови. Зараз це, правда, менше практикують, оскільки прийняті обмежувальні закони, але все одно такий спосіб перевірки існує", — запевняє Дорошенко.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...