"Кіборг" проти проросійського нардепа: Чому захисник ДАП вирішив звернутися до суду і на що розраховує

Ветеран-десантник, який захищав донецький аеропорт, подав до суду на народного депутата України, щоб захистити свою честь і гідність.

Олег Гервас

Новина про те, що ветеран-десантник, який захищав донецький аеропорт, подав до суду на народного депутата України, щоб захистити свою честь і гідність, викликала колосальну підтримку патріотів, інформують Патріоти України. Сам скандал вибухнув наприкінці червня, коли нардеп Антон Яценко ("Відродження") образив Олега Герваса - звинуватив його у "вбивствах мирних жителів і мародерстві" .

Перепалка в соцмережах могла зійти нанівець, якби Яценко вибачився або заявив, що його сторінку у Facebook зламали. Однак народний обранець у коментарі журналістам не тільки не відмовився від своїх слів, але і заявив, що звернувся до СБУ з приводу загрози його життю.

Що сталося насправді, чому захисник ДАП вирішив звернутися до суду і на що він розраховує, а також про загрозливу тенденцію - в інтерв'ю розповів Олег Гервас.

- Олеже, ви подали позов до суду на народного депутата і, схоже, вірите у правосуддя.

- Так, дійсно, я подав позов про захист честі і гідності. Я не міг вчинити інакше. Хочу, щоб Яценко спростував ті слова, які вже відомі читачам OBOZREVATEL та інших сайтів, або ж навів докази. Зокрема того, що я нібито є фігурантом кримінальних проваджень.

Він зганьбив мене, я хочу правди. Якщо у депутата є докази - нехай викладає, якщо немає - він має вибачитися.

Ну не можна так! Не може народний обранець безкарно поливати брудом.

- Ви вперше "зіткнулися" з Антоном Яценком?

- Перший конфлікт був, коли ми "зчепилися" під його постом про Андрія Кизила. Це Герой України, наш уманчанин, я був одним з тих, хто ніс його труну...

Умань - маленьке місто, ми всі один одного знаємо, мої друзі служили з його батьком, я теж батька Андрія пам'ятаю - ще з часів строкової служби.

Молодий хлопець пішов служити, загинув за Україну і мене страшенно обурило, яке моральне право у депутата від "Партії регіонів", а зараз "Вiдродження", писати про Андрія. Це ті "регіонали", які довели країну до Майдану, голосували за диктаторські закони - зокрема і Антон Яценко.

Більше того, коли люди ставили запитання Яценку і просили уточнити, як і в якій війні загинув Андрій Кизило, депутат промовчав. Ми з ним вступили у перепалку, але того разу все закінчилося більш-менш спокійно.

Виборчий округ Антона Яценка - №200 у Черкаській області. Центр округу - в Умані, де живе і Олег Гервас.

Вдруге "зійшлися" під постами Яценка з його піаром. Він робить якусь річ за рахунок бюджету, за рахунок платників податків, а виставляє як своє досягнення. Мене це, як жителя Умані, обурило. Я вказав йому на цей факт. У коментарях підключилися його люди, почали мені розповідати всяке, а Яценко назвав мене ботом.

А востаннє вже заявив, що я не бот, а "реально мразь". І далі вивалив весь той бруд, що я під слідством, що мародер, вбивця та інше.

Фрагмент скандальної переписки у Facebook

Це вже серйозно, це твердження, так що нехай надасть докази, що я притягувався з якихось військових злочинів, що є фігурантів кримінальних справ, а якщо немає - тоді він має вибачитися. Нехай зізнається, що це були неправдиві свідчення.

Заодно нехай розповість про свою позицію щодо всіх учасників АТО - Яценко не підіймає цю тему і ніколи не уточнює, з ким воює Україна.

"Кіборг" Олег Гервас у донецькому аеропорту. Бійці 90-го батальйону були останніми захисниками ДАП.

Після демобілізації у вересні 2015 року я не був фігурантом жодних справ, мене не викликали в поліцію, не допитували. Я спокійно виїздив за кордон.

І я дійсно не можу зрозуміти, чому Яценко зробив таку заяву.

Може він вважає всіх учасників АТО на Донбасі злочинцями?

Може, відчуває свою безкарність? Може подумав, що я побоюся подати до суду? Але я знаю, що у мене немає жодних гріхів перед законом.

На прем'єрі фільму "Кiборги"

- Олеже, як ви потрапили до ЗСУ? Мобілізація?

- Я жив своїм життям і не думав, що доведеться знову піти в армію. Але попередня влада спровокувала протестний рух на Майдані, а потім у нас "віджали" Крим, почалося на Донбасі... Я не хотів, щоб все це дійшло до моєї рідної Черкащини, я не міг дозволити прийти біді і хаосу в моє рідне місто.

Перша моя спроба піти на війну, і це зафіксовано у військовому квитку, була 17 березня 2014 року. Я звернувся до Смілянського військкомату, моїх документів не знайшли - заново виписали, дали моброзпорядження і сказали: "Сиди вдома, ми тобі зателефонуємо".

Я продовжив працювати. Мене тоді не взяли, "перебирали" людей, у третю хвилю я знову звернувся.

Розмова у військкоматі була короткою:

- Доброволець?

- Так

- Куди завгодно?

- Куди завгодно. Війна ж.

Стільки хлопців загинуло, причому загинули мої знайомі, друзі... З мого будинку загинув Льоша, за кілька днів буде річниця його трагічної смерті. Загинули знайомі хлопці з інших підрозділів...

Олег Гервас (у центрі)

Я не сумнівався у своєму рішенні, я знав, що треба захищати Батьківщину. Ми зупинили окупантів, але зараз, через кілька років, бачу негативну, небезпечну тенденцію. Хочуть очорнити хлопців, які брали участь у Революції Гідності - тих хлопців і дівчат, які загинули або отримали травми. Йде цілеспрямоване знищення поваги.

Активістів, які виступають за реформи - вбивають, б'ють. "Кіборга" нашого у травні порізали у Києві, хлопця застрелили в Бердянську, дівчинці обличчя облили кислотою... Подивіться, що коїться. Все це спрямовано на дискредитацію волонтерського, АТОвсього руху.

Накручується, перекручується ... Людей використовують.

- Гібридна війна. Днями ми розмовляли з Олексієм Цимбалюком, мені запам'яталися його слова: "В воюючiй країні за великим рахунком немає тилу. А взагалі треба чітко з'ясувати, де тил, а де передок. Я вважаю, що передок тут - у Києві. На сході пацани вистоять - як би не було погано і важко".

- Згоден. Ворог зрозумів, що "в лоб" нас не взяти, що будуть великі втрати, і почав діяти інакше. А подивіться, як "вносяться", героїзуються якісь незрозумiлі особистості? Та ж Надія Савченко. Є, звичайно, люди, які її підтримують, є ті, які підтримують Саакашвілі та інших, але все це вносить смуту в суспільство, і ми замість того, щоб консолідуватися в боротьбі з головним ворогом, об'єднуватися і допомагати армії - починаємо їсти один одного.

Олег отримав важке поранення і контузію безпосередньо на Метеовишцi донецького аеропорту: "6 грудня 2014 року нас "привітали зі святом ". Коли вивозили з Вишки, у веремії мене загубили, і я опинився в Новому терміналі. Там трохи постріляв. І тільки 7-го грудня вивезли у Піски. Війна, всяке буває"

Погляди суспільства відводять в абсолютно інший бік - то АТОвці винні, то Порошенко, то ще хтось... Мене, як громадянина, обурює, що перекручується історія наших останніх 4-5 трагічних років.

І те, що зараз всіх поголовно воїнів АТО намагаються виставити як злочинців, в негативному ключі... У мене немає слів!

Я згоден, якщо ти скоїв злочин, то в удь-якому разі маєш бути покараний. Але це ж не масові випадки!

І ще. Не можна говорити тільки про погане. От поруч зі мною Максим Денисов - колишній бізнесмен. Людина, що пройшла АТО, яка була поранена, частково втратила зір - він встав на ноги, він живе, він брав участь в "Іграх нескорених". Максим не стоїть на місці, займається спортом, веде активне життя, чому про такі речі не пишуть?

"Кіборги" Максим Денисов і Олег Гервас. Максим у ДАПi прикрив командира і був важко поранений.

Чому вже забули, що багато хто повернувся з війни i пішов у поліцію - і чесно служить? Прикладів багато! Хлопці знаходять себе після війни. Але на видноті лише негатив.

Коли через слова Яценка вибухнув скандал, друзі з Ізраїлю написали мені: "Що це за маячня? Щоб у нас у Кнесеті (парламенті Ізраїлю. - Ред.) хтось із депутатів кинув на адресу солдата ЦАХАЛ ось такі слова?! На цьому б закінчилася його політична кар'єра".

Взагалі приклад Ізраїлю цікавий, я в захваті від цієї країни. Маленька, обложена держава, але подивіться, яку економіку вони побудували, яку чудову армію. Подивіться, які цінності - любов до дітей, повага до старших і довіра до армії. Це ж не нав`яжеш - вони своїх солдатів реально поважають. Нам ще багато чому вчитися.

Пам'ятаю, як на Донбасі ми їхали на танку, підходить дід і російською мовою каже нам: "Хлопці, ви молодці, ви видаляєте ракову пухлину". Ми тоді відчували ТАКЕ пiднесення!

Пам'ятаю, як на ринку в Костянтинівці жінка, у якої брали овочі, здивувалася, що ми простягнули їй гроші. Каже: "Так ви ще платити будете?"

Ми в шоці, мовляв, пзвісно будемо. А вона: "Ті, що були до вас, тільки забирали". Це вона про окупантів.

"У нас в Умані намагалися роздерибанити аеродром, не вийшло - зараз хлопці почали літати. Місцева "вата" криком кричить, а я їм кажу: "Нема питань, міняйте квартиру в Умані на Донецьк - там літаки не літають".

Так, на звільнених територіях є не тільки патріоти України, а й сепаратисти, прихильники Росії, що зачаїлися. Але те, що ТУТ "політичні особистості", зокрема з Ради, роблять різні вкиди і промацують ґрунт, ображаючи воїнів... Яценко вкинув, Мураєв... Ви ж бачите, що відбувається.

У нас не садять за грати за лайк або перепост у соцмережах, ми не Росія. Але нашу демократію вже використовують як зброю проти нас. Будемо давати відсіч і домагатися справедливості. Іншого шляху немає.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...