Заборонені унікальні фото з російської глибинки в СРСР з'явилися у мережі

Оприлюднена добірка була знайдена на одному із західних сайтів і датована 1960-80-ми роками. Саме цей період фанати СРСР називають "золотим віком СРСР".

Усі фото: Життя провінції в СРСР  LiveJournal Максима МіровичаУ мережі з'явилися унікальні фото життя глибинки СРСР, які спростовують безліч міфів про забезпеченість і безтурботність його громадян.Світлини опублікував у LiveJournal блогер Максим Мірович, повідомляють Патріоти України. На них зафіксовано побут радянських людей, якість товарів і стан міст, віддалених від великих центрів, в яких жила більшість населення вже зниклої країни.

"У середовищі любителів СРСР чомусь популярний міф про те, що всі люди в СРСР жили заможно і привільно, мали абсолютно безкоштовні п'ятикімнатні квартири і харчувалися найкращими і головне натуральними продуктами. Насправді це один великий міф – так, дійсно, в "совку" так жили номенклатурні сім'ї, яких було відсотків п'ять від загальної кількості населення, тоді як решта народу жила у злиднях", – пише блогер.

За словами Міровича, особливо сильно радянська убогість була помітна в провінції, далеко від великих міст. Адже там практично нічого не відрізнялося від XIX, а нерідко і від XVII століття: не було доріг, не було води і світла, а люди жили в бараках, що розвалювалися.

Автор уточнив, що оприлюднена ним добірка була знайдена на одному із західних сайтів і датована 1960-80-ми роками. Саме цей період фанати СРСР називають "золотим віком СРСР".

Як виглядала глибинка в СРСР?

Середньостатистичне радянське селище або містечко виглядало приблизно так: покинута або напівзанедбана церква, біля якої цілком могла працювати пивнушка. Крім того, тодішня влада практикувала будівництво величезних стадіонів на місці старих кладовищ.

А в кінці 60-х – початку 70-х років в провінційних містечках почали масово будувати так звані "кафе-скельця", всередині яких продавалося або морозиво з сосисками, або розливне пиво.

Однак вид таких провінційних "скелець" істотно відрізнявся від столичних – вони могли бути заставлені брудними дерев'яними ящиками зі спиртним або порожнім посудом.

Ще одна особливість радянської провінції – це відсутність нормальних доріг. Людям часто доводилося штовхати не тільки свої легкові авто, але навіть і автобуси.


Радянська "урбаністика"

У віддалених радянських містечках ніхто особливо не переймався комфортом людей. Так, наприклад, автобусні зупинки будували посеред бруду, біля розбитої дороги, без будь-якого навісу для пасажирів, які чекають транспорт.

Аналогічна ситуація була і з водогоном. Більшість людей просто не мали його, а воду набирали в звичайних колонках на вулиці.

Життя провінції в СРСР



Що стосується об'єктів сфери послуг (лазні, перукарні, салони прокату техніки, магазини) то вони часто розміщувалися в старих дерев'яних будівлях, які збереглися ще з царських часів.

"Всілякі малолітні фанати СРСР постять демотиватори з постановочним фото з московського ГУМу з підписами на кшталт "ах, як нам добре жилося в СРСР", але насправді більшість радянських провінційних магазинів виглядали якось так. Брудне, низьке і темне приміщення, біля входу обов'язково складена купа дерев'яних ящиків й іноді стоїть закривавлена колода з величезною сокирою (а-ля середньовічна плаха), на якій рубають м'ясо. на вході висить брудна сітка "від комарів", а зсередини завжди тягне чимось кислим", – згадує Мірович.



Життя провінції в СРСР



Радянські ринки

Крім магазинів, в провінційних радянських селищах і містечках існували ще й ринки, які в 60-х роках ХХ століття виглядали практично як дореволюційні.

За півстоліття радянської влади змінилося лише те, що товари на ринки привозили не на конях, а на вантажних автомобілях (нерідко з дров'яним двигуном). В іншому все залишилося так само – бруд, убогість і бідні люди навколо.

Життя провінції в СРСР






Життя провінції в СРСР



Молоді "старці"

Оскільки займатися в радянській провінції було практично нічим, то в основному населення йшло працювати на шкідливі виробництва, які виносили за межі великих міст, в статистичні контори або в колгоспи. Важка праця та її умови одразу позначалися як на здоров'ї, так і на зовнішності людей.

"У всіх радянських фільмах колгоспні механізатори і трактористи – це лише молоді, білозубі, підтягнуті хлопці, які вдосталь начиталися Леніна і міркують про пряму і світлу дорогу життя, працю й важливість маленьких щоденних подвигів. Услід трактористам дивляться огрядні й усміхнені дівчата і, схиливши голівку на плече, наспівують пісні про нерозділене кохання під березами", – пише Мірович.

"А насправді радянські трактористи виглядали якось так. Такого вигляду радянські чоловіки на селі набували років до сорока, після чого працювали ще років двадцять, виходячи на пенсію немічними з купою хвороб. Та й сільські радянські дівчата недовго виспівували про кохання під березами. Вже років до 45-50 дівчина перетворювалася на бабусю – в хусточці, із зігнутою спиною й відсутньою половиною зубів. Їх однолітки на Заході в ці роки переживали другу молодість, носили короткі спідниці, гарні зачіски і зустрічалися з кавалерами", – додав блогер.

Життя провінції в СРСР



Кримінальний побут СРСР

Ще одна невід'ємна частина радянських реалій – величезна кількість кримінальників у провінціях. У ті часи їх утискали у громадянських правах і забороняли селитися ближче, ніж за 100 кілометрів до столиць республік та просто до великих міст. Тому середньостатистичний житель глибинки тоді міг виглядати приблизно так.

Життя провінції в СРСР


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...