Велика угода: Що затіває Путін проти України

Про переговори США і Росії щодо великої угоди.
Фото: GettyImagesМинулого тижня Дональд Трамп і Володимир Путін провели телефонну розмову. У Кремлі повідомили, що президенти США і Росії говорили про Україну, передають Патріоти України. Крім того, держсекретар США Майк Помпео зустрівся з Сергієм Лавровим, міністром закордонних справ Росії, з яким обговорював ситуацію в Венесуелі. Після цього "обізнані" російські джерела заговорили про те, що очікується велика угода між США і Росією, в яку будуть включені інтереси країн в Венесуелі і Україні. Однак на думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Миколи Капітоненка, у США немає необхідності про щось домовлятися з росіянами. Про це він розповів "Апострофу".

По-перше, у США немає жодної необхідності з Росією домовлятися, тому що у них набагато сильніша позиція. І я не бачу - ні в Венесуелі, ні в Україні, ні в Сирії, ні де б це не було - у них потреб йти на поступки.

По-друге, як і в попередніх версіях схожих розмов про велику угоду, ключова проблема полягає в тому, що США і Росія не впливають достатньою мірою на те, що відбувається в Україні. Тобто на відміну від ситуації після Другої світової війни, коли вони ділили світ і визначали світоустрій, а в Європі стояли радянська і американська армії, сьогодні всі розмови про угоди будуються на чиїхось бажаннях і фантазіях.

Навіть якщо вони про щось домовляться, а чутки про це ходять з того часу, як Трамп став президентом, то як вони це втілюватимуть у життя? За допомогою чого можна змусити будь-який український уряд або президента прийняти умови цієї угоди? Я не бачу цих інструментів, тому будь-які угоди малоймовірні.

У Венесуелі США і Росія ситуацію теж не контролюють. Якщо, припустімо, вони домовляться, що президентом Венесуели буде Гуайдо, як хочуть американці - то як вони його робитимуть президентом? У Венесуелі триває внутрішній конфлікт, в якому є прихильники і Мадуро, і Гуайдо. У боротьбі між ними і визначиться, хто переможе. Американці і росіяни там впливу не мають. Домовитися вони можуть про що завгодно, але як це втілювати? Вони розуміють, що шляхів втілення домовленості немає, тому у них не вийде всерйоз щось на щось розмінювати.

І навіть якщо б у американців були можливості на щось впливати серйозніше, ніж вони можуть сьогодні, то у них немає ніякої необхідності про щось домовлятися з росіянами і в чомусь йти на поступки.

Путін не може змусити Мадуро піти - я цього не бачу. Тому ніяких великих угод за спиною України не може бути.

Можливий максимум в таких діалогах - це уточнення позицій, оскільки в Україні новий президент. У американців і росіян є загальний інтерес про те, щоб не втратити хоча б мінімальний контроль над ситуацією і не допустити в Україні гострих дій і криз. Природно, що у них є предмет для переговорів на різних рівнях - і Трампа з Путіним, і Лаврова з Помпео - вони це обговорюватимуть, але лише для того, щоб звірити позиції і ще раз озвучити власні пріоритети, а не домовлятися про щось.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...