Увага, шахраї! Ковідна схема: "Я в лікарні з коронавірусом, потрібні гроші"

В Україні набирає обертів нова схема шахрайства.

Тепер людям дзвонять від імені родичів і повідомляють, що їхній близький в лікарні з високою температурою, і просять допомогти з лікуванням коронавірусу. Стривожені українці поспішають на допомогу і в результаті віддають гроші брехунам.

Про це пише OBOZREVATEL, повідомляють Патріоти України.

Просив гроші на телефон і на ліки

Днями на вудку шахраїв попалася мешканка Київської області Людмила. Їй на мобільний телефон подзвонив чоловік і представився двоюрідним братом.

"Я востаннє свого родича бачила років десять тому. Він сам зі сходу, давно працював в Росії. Загалом ми не зустрічалися і не чули одне одного давно. І тут лунає дзвінок, і чоловічий голос каже, що це Саша. Хоча голос був і не схожий, та й ні слова українською мовою він не сказав, хоча родом з україномовної родини, я на це якось не звернула уваги. Просто зазначила про себе. Люди ж змінюються", – розповідає Людмила.

"Родич" попросив гроші на телефон

"Саша" повідомив, що він у Києві підхопив коронавірус та зараз у лікарні. Відповідав якось коротко. Але Людмила подумала, що це через хворобу, адже він сказав, що в нього температура 39,2.

"Він не міг назвати, в якій лікарні перебуває, повідомив лише, що забрала його швидка з Троєщини. І попросив поповнити йому мобільний телефон на 80 грн. Звичайно, я записала номер і відразу відправила гроші. І хвилини не минуло, він телефонує і просить ще підкинути, мовляв, пакет коштує 150 грн. Я переказала ще 80 грн. Попросила сина з ним зв'язатися, дізнатися, як він. Може, йому щось потрібно, а він соромиться мені сказати. Син теж з ним зв'язався", – каже Людмила.

"Родич" сказав, що гроші йому, звичайно, потрібні, а то на ліки в день нібито йде від 800 до 1000 грн, а він вже п'ятий день в лікарні. Але в якій саме, він так і не міг сказати, оскільки нібито не знав. Жінка вирішила сама з'ясувати, де він знаходиться, захотіла зв'язатися з лікарем і дізнатися, чим можна допомогти родичу.

"Зателефонувала у швидку, там за його прізвищем ніяких даних не було, ніхто його з Троєщини нікуди не відвозив. Стала з'ясовувати в лікарнях, сказали, що на Троєщині ковідних медичних установ немає. Телефонуйте в лікарню №8 або №3. Я обдзвонила практично всі. Тут зі мною зв'язався син і сказав: "Мамо, відбій, це шахрай". Він просто погуглив номер мобільного і виявив інформацію, що ця людина вже не раз розводила людей", – зазначає Людмила.

У поліцію вона не зверталася, оскільки сума невелика. Та й сил вже не було з'ясовувати стосунки.

Телефонують від імені лікарів

До речі, це вже не такий і рідкісний випадок. Як повідомляють деякі користувачі соцмереж, шахраї, які раніше дзвонили вночі й говорили, що ваш родич у біді та несіть гроші, змінили сюжет.

Перш ніж віддавати гроші, варто перевірити інформацію

"Мені теж уже телефонували і говорили, мовляв, я в лікарні. Перепитую, хто в лікарні. "Ну я, Андрій". А далі нерозбірливо. Я відразу зрозуміла, що це обман. І мені знайома розповідала, що їй подзвонили нібито з лікарні від імені лікаря. Сказали, що ваш родич у реанімації, він під киснем, говорити не може, але потрібні гроші. Ми ваш номер знайшли в його мобільному телефоні. Вона почала запитувати, в якій лікарні, як звуть, як давно? Лікар кинув слухавку, сказавши, що йому ніколи. Вона подумала, що це її племінник. Стала вже гроші збирати. А тут телефонує племінник і питає, як справи. Вона була в шоці", – розповідає Вікторія на одному з форумів.

Відразу звертайтеся в поліцію

Адвокат Іван Ліберман каже, що як тільки вам подзвонив родич або лікар і повідомив, що комусь потрібна ваша допомога, не поспішайте віддавати гроші.

"У наш час довірливість занадто дорого обходиться. Тому нікому на слово не вірте. Після того, як вам повідомили, що хтось хворий, зв'яжіться з близькими людьми цього хворого, уточніть, чи дійсно він у клініці і йому потрібна допомога. І тільки переконавшись у тому, що він потребує, віддавайте гроші", – радить Ліберман.

У разі, якщо ви все-таки поквапилися, а потім зрозуміли, що вас обдурили, потрібно звернутися в поліцію. Адвокат наголошує, що краще відразу писати заяву в управління або відділення кіберполіції.

"Найімовірніше, звичайна поліція вашою справою займатися не буде. Їм не цікава сума в 200 грн і навіть у 20 тисяч. А ось кіберполіція зобов'язана цим зайнятися. Часто такі справи розслідуються і доходять до суду", – каже адвокат.

У пресслужбі кіберполіції сказали, що поки до них із такими скаргами не зверталися.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...