У селищі на Житомирщині попересихали криниці. Хто винен і як жити селянам, - еколог (відео)

Рятуються люди дощовою водою. Набирають її у все, що лише можуть.

У селищі Попільня Житомирської області попересихали криниці. Селяни винуватять орендаря ставка: той розширив і поглибив водойму, через це пішла вода з колодязів до ставка. Чи справді це так і що тепер робити людям, йдеться в сюжеті ТСН на каналі YouTube, передають Патріоти України.

У дворі Ірини Дзюбенко, жительки Попільні, - дві криниці, але обидві без води, а в родині троє дітей і велике господарство.
"Мені прання, приготування їжі і так пити (воду необхідно - ред.). Я можу кілька бутлів привезти, щоб зварити їсти, прання до мами везу", - розповідає вона.
Наносити води нема звідки, бо і в сусідів колодязі обміліли. В іншої мешканки селища Оксани Якимович за день набирається кілька відер води, однак каламутної.
"На цій воді не можна ні зварити, ні закип'ятити. Попрати - це взагалі проблема, кілька відер і води нема", - скаржиться жінка.
Рятуються люди дощовою водою. Набирають її у все, що лише можуть. Селяни кажуть, що вода з криниць пішла раптово, та винуватять орендаря ставка.

"Чому я з дітками не можу покупатися? А тепер ще й залишив без води", - зазначила Ірина Дзюбенко.

Жителі селища стверджують, що вода в криницях зникла після того, як орендар поглибив ставок. Попільня розташована вище, ніж ставок, тому й вода з людських криниць пішла нижче, скаржаться люди. Водночас сам орендар ставка Володимир Білий переконує, що водойму не поглиблював, а лише прочистив береги, тому те, що у криницях зникла вода, - не його провина.
"З 2000 року ставок в мене в оренді. Після того, як я тут очистив, облагородив, я став невигідним орендарем... Восени не було дощів, зимою не було снігів, то де вона (вода - ред.) візьметься? Попід берегом я пройшов, підчистив очерет, все", - зазначив він.
На орендаря ставка селяни скаржились екологам, і ті виявили порушення. Старший державний інспектор Поліського округу Віктор Ясинський розповідає, що проєкту на поглиблення і розширення ставка не було, тому за це орендаря оштрафували на 5 тисяч гривень. І на воду в колодязях це могло теж вплинути.
"Розорав берег, поглибив і зняв поверхневий шар ґрунту, а оскільки люди копають колодязі неглибоко, так би мовити у "підшкурній" воді, то це взаємопов'язано. Якщо вся вода пішла до нього, то в колодязях не буде води", - зазначив еколог.
Тепер селяни вимагають провести їм водогін. Представники селищної ради обіцяють прорахувати його вартість.
"Треба сформувати проєкт, після цього кошторисну документацію. Я навіть не готовий вам сказати, скільки на це потрібно коштів", - зазначив директор комунального підприємства з водопостачання селища Попільня Олександр Гуменюк.
Вимоги людей побудувати водогін представники селищної ради обіцяли донести до депутатів. Від їхнього рішення залежатиме виділення коштів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...