Технології майбутнього вже сьогодні: Найтонше дзеркало в світі складається всього з 200 атомів

Дзеркало в тисячу разів тонше людської волосини, проте відображення в ньому має відмінною якістю і його можна побачити неозброєним оком. Саме дзеркало дуже тонке і невидиме, але пристрій, у якому воно створене, досить великий.

Дзеркала зазвичай виготовляються з плоских поверхонь з металу або скла з покриттям, але тепер вони можуть бути зроблені навіть з кількох сотень атомів. Німецькі фізики з Інституту квантової оптики імені Макса Планка в Гархінгу розробили найтонше і найлегше оптичне дзеркало. Воно виготовлене з одного шару атомів рубідію і не видне людським оком, пише Nature, повідомляють Патріоти України

У процесі створення дзеркала дослідники охолодили кілька сотень атомів рубідію-87 за допомогою лазерного охолодження.
Потім, у процесі випарного охолодження, фахівці знизили температуру атомів приблизно до 10 кельвінів (-263 °C). Потім вчені застосували точне магнітне поле в одному напрямку, щоб ізолювати один шар атомів.
"Коли атоми розсіюються в просторі випадково, а не в суворо впорядкованій конфігурації, кожен з них незалежно взаємодіє зі світлом. Але у впорядкованій решітці в ізольованому шарі взаємодії між атомами змінюють їхні колективні оптичні властивості. Через малу відстань між атомами вони не будуть випромінювати світло незалежно, але замість цього вони можуть взаємодіяти один з одним. У результаті виходить двовимірна площина, яка відбиває світло, що падає на неї", - розповів один з авторів наукової розробки Джун Руї.
Саме дзеркало дуже тонке і невидиме, але пристрій, у якому воно створене, досить великий. Воно налічує більше тисячі окремих оптичних компонентів і важить близько двох тонн. Тому новий матеріал навряд чи буде використовуватися в побутових цілях, але наукове значення нової розробки величезне.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...