Протипухлинний цілющий суперфуд? Одна з найбільш відомих приправ дійсно має в складі протипухлинний компонент, - дієтолог

Ця приправа має протипухлинний ефект в лабораторних умовах, але лабораторне середовище відрізняється від людського організму. Користь і шкода, та як краще споживати.

"Харчування людини не повинно бути нудним, одноманітним і прісним. Поліпшити або змінити смак страв, їх аромат та насиченість можуть прянощі. Крім того, вони додадуть в харчування корисні рослинні інгредієнти", - пише на своїй сторінці у Фейсбук дієтолог Світлана Фус передають Патріоти України. Автор продовжує:

Відомо, що багато популярних прянощів, такі як гвоздика, куркума, розмарин, шавлія, кориця містять в своєму складі речовини, які мають антиоксидантні, протипухлинні, протизапальні, протигрибкові та антибактеріальні властивості. Більш того регулярне вживання в їжу певних прянощів може знижувати ризик розвитку серцево-судинних і респіраторних захворювань.

Останнім часом деякі з них рекламуються як цілющі суперфуди. Кажуть, що вони прискорюють обмінні процеси, в результаті чого можна з легкістю розлучитися із зайвими кілограмами. Чи вірити цьому твердженню? Будемо реалістами: якщо лежати на дивані, вживати солодощі, фастфуд та іншу сміттєву їжу і все присипати чарівними прянощами, сумнівно, що вдасться втратити зайві кілограми.

Краще давайте з’ясуємо, яку користь організму приносять прянощі. І почнемо з куркуми, однієї з найбільш відомих і широко використовуваних приправ.

Лікувати інфекції приправою — погана ідея

Зазвичай в альтернативній медицині, наприклад, в Аюрведі, куркуму широко використовують при лікуванні запалень, шкірних хвороб, дерпресії та багато інших захворювань. Вважається, що куркума має цілющу дію на здоров’я, містить біологічно активні речовини, впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращує процес травлення. Також приписують їй антибактеріальні, протиракові та протизапальні властивості.

Науковці визначили і вивчили основну речовину, що там міститься — куркумін. І з’ясували, чи є у куркуміна дійсно корисні властивості. Багато досліджень показали, що куркумін має протипухлинний ефект в лабораторних умовах. Але лабораторне середовище сильно відрізняється від людського організму. Чітких доказів, що куркума або куркумін можуть запобігати і лікувати пухлини поки не отримано. Все тому, що куркумін має погану розчинність у воді. Він погано всмоктується і взагалі нестабільний в умовах нашого організму. Велика його частина просто виводиться з організму. Крім того, якщо куркума входить до складі їжі, яку піддають термічній обробці, її активні компоненти руйнуються.

Втім ряд досліджень показав, що куркумін таки має терапевтичну дію. Наприклад, очні краплі з куркуміном можуть використовуватися для лікування глаукоми. Встановлено, що для того, щоб куркумін дав лікувальний ефект людині необхідно тривалий час з'їдати по 5−6 чайних ложок куркуми щодня, причому додавати спецію в жировмісні продукти. Це може легко викликати побічні ефекти. Тому не раджу споживати велику кількість куркуми, тим паче з метою самолікування.

І все-таки не варто відмовлятися від неї. Просто вона більше підходить в профілактичних цілях. І буде корисна людям, щоб уникнути розвитку діабету і знизити рівень тригліцеридів крові. Звичайно, якщо немає протипоказань — загострення гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби. Крім того, її не слід вживати при хворобах нирок, при вагітності (є спостереження, що куркума може підвищувати тонус матки) та в разі індивідуальної непереносимості або алергії на неї.

Варто також враховувати, що приправа вибірково проявляє протимікробну активність до одних видів мікробів, але буде абсолютно неактивною до інших бактерій. Тому покладатися на її антибактеріальні властивості та лікувати інфекції приправою під час хвороби погана ідея.

Куркуму можна використовувати для приготування багатьох страв, але необхідно пам’ятати про кількість, яка, на думку багатьох фахівців, не повинна перевищувати 3 грами в день. А це близько половини чайної ложки. Найголовніше — дотримуватися помірності, щоб не викликати неприємних відчутів від надлишку.

Ще одна перевага натуральної приправи в тому, що вона корисна альтернатива штучним ароматизаторам, «поліпшувачам смаку» та іншим синтетичним добавкам, які містять, крім «хімії», ще й чимало солі.

Куркума покращує смак і надає колір стравам, її додають в невеликих кількостях в яєчню, омлет, страви з рису, в макарони, куряче, яловиче і бараняче м’ясо, салати і супи. Вона — головний компонент відомої багатьом пряної індійської суміші каррі, в яку також входять імбир, кардамон, мускатний горіх, коріандр, кмин, кориця та інші прянощі. Ця суміш покращує смак багатьох м’ясних і рибних страв. Раджу спробувати!

Мені сподобалася фраза кандидата фармацевтичних наук І. Сокольського, яку, вважаю, можна віднести до будь-якої зі спецій: «Незважаючи на корисні властивості куркуми, тим не менш, не можна втрачати почуття міри і ні в якому разі не варто зловживати нею, перетворюючи пряність з дійсно корисними властивостями в ліки з побічною дією».


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...