Овочі і фрукти нового врожаю: Якими будуть ціни для українців у квітні

В квітні зелені і свіжих овочів-фруктів в торгових мережах стільки, що часом забуваєш, який місяць зараз на дворі. Залишилося взнати яку ціну за свіжі овочі-фрукти-зелень будуть платити українці.


Цього року овочі і фрукти нового врожаю з'явилися надзвичайно рано. Молоду капусту і молоду картоплю можна було купити вже в середині березня, перша полуниця також "достигла" першого місяця весни. А в квітні зелені і свіжих овочів-фруктів в торгових мережах стільки, що часом забуваєш, який місяць зараз на дворі.Добрку цін пропонує видання "Сьогодні", передають Патріоти України.

В принципі, до помідорів і огірків в березні українці вже звикли. Вони є на прилавках мало не цілий рік, але в досить обмежених кількостях, тому ціни взимку "кусаються". Навесні з'являються перші овочі з українських теплиць. Цього року перші партії на оптові ринки завезли на кілька днів раніше, ніж у минулому, приблизно 25 березня.
За даними аналітичного центру найбільшого оптового ринку України "Шувар", перші вітчизняні огірки цього року продавалися відсотків на 20 дорожче, ніж 2018-го – в середньому по 50,7-63 грн за кілограм, залежно від ґатунку, тоді як минулого року – по 40-42 грн (тут і далі наведено оптові ціни). Однак якщо минулого року вони в перші тижні тільки дорожчали, то цього ціна трималася на одному і тому ж рівні, а з настанням квітня стала падати. 5 квітня українські огірки продавалися вже по 33-42 грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року українські огірки дешевше майже на третину.
Імпортні огірки в п'ятницю, 5 квітня, продавалися по 30-35 грн/кг.
Останніми днями березня на ринку з'явилися і вітчизняні помідори – на кілька днів пізніше, ніж минулого року. Перші продавалися в середньому по 65 грн/кг, через тиждень ціна впала до 60 грн. Імпортні помідори оптовики продають від 45 грн.
У багатьох досі складається думка, що вищі ціни говорять про те, що продукція імпортна. Однак з ранніми овочами все якраз навпаки.
"Перша українська продукція завжди дорожча за імпортну. А потім вона падає в ціні до рівня імпортної, після чого імпорт істотно зменшується", – розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційно-аналітичного відділу "Інфо-Шувар".
"Виробництво тепличних продуктів в Україні дорожче, ніж в інших країнах, через високі ціни на паливо. Тому ціна, скажімо, на вітчизняні помідори вище, ніж на ті, що ми імпортуємо, наприклад, з Туреччини. Єдине, що дозволяє дійсно економити, – це альтернативні види палива. Але тут потрібні великі вкладення, а більшість підприємств не можуть їх потягнути. Тому ця ніша буде ще довгий час вільною", – розповідає економічний експерт, голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
А ось редис цього року з'явився майже на три тижні раніше, ніж минулого. І сьогодні його оптові ціни дешевше, ніж на перші партії минулого року – 24 грн/кг, тоді як минулого року 11 квітня середня ціна була 27,5 грн/кг.
За спостереженнями експертів, 2019 року ціни на ранні овочі дешевше, ніж минулого року.
"Це пов'язано перш за все з тим, що минулого року в цей час тривав передвеликодній тиждень, а в цей час попит завжди вище. Цього року Великдень трохи пізніше, тому попит менше і ціни швидше знижуються", – пояснює Тетяна Гетьман.
Капусту цього року, мабуть, можна назвати винятком. Ранньої української капусти в продажу ще практично немає. Очікується, що вона з'явиться тільки через кілька тижнів. Зараз же на прилавках переважно капуста з Македонії та Узбекистану. Порівняно з першими партіями, які з'явилися в 20-х числах березня і коштували 42-45 грн/кг, капуста втратила в ціні вже більше 10 грн (зараз її оптова ціна – 35-38 грн/кг). Але, порівняно з квітнем 2018 року, вона цього року коштує приблизно на 20% дорожче.
До речі, зелень сьогодні теж переважно імпортна. І дорожче, ніж минулого року. Наприклад, кріп сьогодні коштує близько 90 грн за кілограм, а минулого року в цей час був уже по 80 грн. Щоправда, минулого року в другій половині квітня ціни на нього підскочили мало не вдвічі – до 150 грн/кг.
Рано цього року з'явилися в продажу ягоди і фрукти нового врожаю. Першу полуницю – з Іспанії – можна було знайти на прилавках магазинів і на ринках ще в середині березня. А зараз вже завезли свіжу лохину і навіть малину. Радують і ціни. Зараз полуниці на оптових ринках вже багато, і, за словами експертів, ціни на неї вже помітно нижче, ніж були торік: 100-130 грн/кг. Ожина і малина ще дуже дорогі – до 600 і 640 грн/кг відповідно.
Тепер в квітні можна купити навіть персики. Щоправда, ціни кусаються: на оптових ринках персики коштують в середньому 130 грн/кг.
Експерти прогнозують, що через кілька тижнів ціни на продукцію нового врожаю почнуть знижуватися активніше.
"Друга половина квітня і травень – це період, коли ціна на ранні овочі традиційно знижуються. І цього року, я думаю, ціни загалом будуть нижчими, ніж у минулому. Хоча багато що залежить від погоди в квітні-травні. Якщо буде холодно, визрівання сповільниться, і це впливає на обсяг пропозиції на ринку", – говорить Тетяна Гетьман.
А ось Олексій Дорошенко зазначає, що через конкуренцію ціни на українські продукти раннього врожаю прагнуть до паритету з імпортними. Ті, що з самого початку були дешевше, дорожчатимуть, ті, які були дорожче, – дешевшатимуть.
Стосовно віддаленіших перспектив – перше овочів з відкритого ґрунту, ягід і т.д., які очікуються наприкінці травня – початку червня, – їх ціна однозначно буде нижче, ніж ціна тепличних. Однак, на думку Олексія Дорошенка, занадто дешевих продуктів чекати не варто.
"Собівартість продукції з відкритого ґрунту досить низька, але продаватиметься вона все одно досить дорого. Але з кожним роком виробництво на відкритому ґрунті стає все більш ризиковим. Часто на цьому втрачають, а не заробляють. Тому з кожним роком все більше виробників намагатимуться переходити на теплиці, якщо буде така можливість", – говорить Олексій Дорошенко.
До речі, деякі овочі нового врожаю в Україні коштують дорожче, ніж в Європі. Так, за даними "Інфо-Шувар", на найбільшому оптовому ринку Варшави – "Броніше" – тепличні огірки зараз продаються по 0,7-0,93 євро, в Україні на "Шуварі" імпортні коштували 0,99-1,16, українські – 1,22-1,39 євро за кг. Редис в Польщі продається по 0,4 євро – в Україні 0,77 євро. А ось молода картопля в Польщі і в Україні коштує однаково: 0,8 євро. Помідори у сусідів ще дорожче, ніж в Україні.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що високий урожай яблук не сильно порадував українських аграріїв. За їхніми словами, через надлишок ціни на них такі, що вирощувати просто невигідно.

На тлі рекордного врожаю українські оптові компанії скоротили закупівлю яблук на зовнішніх ринках з липня 2018 року по лютий 2019-го до 600 тонн, що стало найменшим обсягом імпорту за всю історію незалежності України.

Джерело: Сегодня
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...