"Не знаю, що там з ним робили, але він все підписав": Розкрито схему, в яку замішані працівники Мін'юсту

Така схема працює вже багато років. Найчастіше квартиру, яку змусили віддати, відразу ж кілька разів перепродують. В результаті повернути нерухомість вже практично неможливо.

Люди похилого віку по всій Україні стають жертвами квартирних шахраїв. Злочинці знаходять самотніх пенсіонерів, а потім обманом змушують підписати документи або підробляють їх, передають Патріоти України.

Іноді в схемі беруть участь і чиновники Мін'юсту, які за підробленими документами вносять дані до реєстру прав на нерухомість. Про те, які шахрайські схеми діють в Україні і як не стати їх жертвою - пише OBOZREVATEL.

Страждають слабкі

Всього кілька днів тому в Харкові під арешт відправили злочинну групу, якій вдалося вкрасти п'ять квартир. Їм вдавалося знайти самотніх пенсіонерів або порожні квартири і підробляли на них документи.
Така схема працює вже багато років, розповідає юрист Олександр Плахотник.
"Найчастіше в схемі бере участь реєстратор або нотаріус. Найлегше увійти в реєстр і внести дані. Але і обчислити винуватця в такому випадку легко. Другий варіант - підробити, наприклад, документи на кредит під заставу квартири, дочекатися" прострочення "кредиту і домогтися, щоб до реєстру внесли зміни. Але в такому разі потрібен "свій" нотаріус ", - розповідає він.
Як повідомляють в поліції, кілька тижнів тому в Одесі під цілодобовий домашній арешт посадили держреєстратора, який на підставі неіснуючого рішення суду скасував право власності потерпілого на нерухомість вартістю 9 млн грн.
Криворожанка Раїса Олексіївна розповідає: кілька років тому жертвою шахрая в погонах став її колишній колега. Він страждав від алкогольної залежності, не платив за комуналку і часто притягувався до адміністративної відповідальності.
"Якось я побачила Гришу, а він вже бездомний. Він і з квартирою завжди був як бездомний - побитий, брудний, п'яний. Каже, що йому пообіцяли будинок за містом купити, а він повинен був свою квартиру переписати, або в тюрму сісти . Не знаю, що там з ним робили, але він все підписав, а потім ще й ходив до нотаріуса. і будинок за містом йому теж не купили, дали 30 тисяч гривень і місяць на те, щоб з квартири виїхати ", - розповідає жінка .
Як і в першому випадку, жертвою шахрая став найменш захищений українець, за якого фактично нікому заступитися. Олександр Плахотник розповідає: найчастіше квартиру, яку змусили віддати силою, відразу ж кілька разів перепродують. В результаті повернути нерухомість вже практично неможливо.
"Буквально кілька тижнів тому було рішення в Запоріжжі, згідно з яким відмовили визнати недійсним право власності на квартиру, яка двічі перепродували, а спочатку була забрана силою. Тоді було доведено, що житло забрали у першого власника із застосуванням психологічного та фізичного насильства. Жертву змусили підписати доручення на право розпорядження майном. Але якщо квартиру кілька разів перепродували, повернути її вкрай складно ", - додає Плахотник.

Поїхав за кордон і втратив квартиру

Свого житла позбулася і одеситка, яка переїхала жити до Ізраїлю. Поліція почала кримінальне провадження (№12018160480001810), в рамках якого з'ясувала: жінка кілька разів на рік приїжджала в свою квартиру, при цьому постійно проживала за кордоном.
Зловмисникам вдалося з'ясувати, що квартира пустує, вони підробили договір купівлі-продажу і продали житло на підставну особу, після угоду повторили. Олександр Плахотник пояснює: часто в схемі використовують паспорта "несвідомих українців", які за невелику плату погоджуються надати свої документи для махінацій.
Як говориться в рішенні суду, свідок (сусідка жертви) розповіла: одного разу в квартирі просто з'явилися невідомі люди, вивезли всі меблі і речі і заявили, що діють від імені власниці, яка вирішила продати житло. Сама ж власниця навіть не підозрювала про те, що відбувається.

Як врятуватися від шахрайства

Ріелтор Максим Бабуряк розповідає: щоб уникнути участі в схемі, обережним потрібно бути як покупцям (щоб не придбати вкрадене житло), так і всім українцям, які володіють квартирами.
Бабуряк озвучив головні правила безпеки, які можуть дозволити уберегтися від шахрайства.
  • Коли купуєте житло, зробіть виписку і дізнайтеся, хто і коли купував і продавав житло. Якщо житло за короткий період часу кілька разів перепродували, це може стати причиною для занепокоєння.
  • Якщо у вас є родичі-пенсіонери, підтримуйте контакт, відвідуйте і розкажіть про те, що ніякі документи підписувати не можна. Пенсіонери, до яких часто приїжджають діти, за яких є кому постояти, рідше стають жертвами схем.
  • Будьте уважні по відношенню до своїх одиноких і літніх сусідів. Якщо хто-небудь стежить за їх житлом, нав'язується до них - у вас є шанс попередити злочин.
  • Не залишайте житло без нагляду, якщо їдете надовго.
Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...