Окрошка – традиційна для українців страва, яку (щоправда, у трохи іншому вигляді) знали ще за часів Київської Русі. Сама назва "окрошка" походить від дієслова "кришити", тобто дрібно нарізати, подрібнювати. Патріоти України знайомлять вас з ось такою цікавою історією.
Зазвичай основу окрошки становлять нейтральні за смаком овочі (наприклад, картопля, ріпа, бруква), до яких додаються пряні трави, варені яйця і, нарешті, заправка. Для м'ясної окрошки на Русі вважали за краще поєднувати кілька видів нежирного м'яса. Пояснюється це досить просто: найчастіше використовувалися не спеціально підготовлені інгредієнти, а залишки м'яса від приготування інших страв. Але якщо м'ясну окрошку готували в основному для панів.
От тільки спочатку заливали її не вже традиційним квасом, а капустяним або огірковим розсолом. Тож така страва мала зовсім інший смак.
Втім, із розвитком історії страва ставала все більш довільною. "Все, що знайдеться під рукою" залите заправкою – ось вам і окрошка у незліченній кількості варіацій.
То що таке окрошка? Найбільш правильним буде сказати, що окрошка – це не стільки назва самої страви, скільки певна технологія приготування, кулінарний термін, який об'єднує під даною назвою цілу групу страв, що готуються за різними рецептами.(окрошка грибна, окрошка рибна, м'ясна, овочева тощо).
Замість квасу часто використовують кефір, сироватку, сметану, майонез, оцет, бульйон, йогурт, кисле молоко, мінеральну воду і навіть пиво.
Хоча ці холодні супи нагадують радше інші страви: окрошка на кефірі - узбецький чалоп, на буряковому відварі - холодник, на мацоні - дограмач, на йогурті - таратор ... Схожа на окрошку страва є і в Індії. Для неї використовують курячий бульйон, змішаний з натуральним йогуртом. Також туди додають каррі, м'яту і імбир. А в Литві, наприклад, замість м'яса в окрошку кладуть м'ясний фарш, а в тарілку ще додають ложечку майонезу з часником.
Хтось готує окрошку зі смаженою картоплею, хтось із кількою, хтось із розтертим сиром та на шампанському. Тут головне – імпровізація, а обмкжкння – власний смак.
Ми пропонуємо вам кілька рецептів, за якими ви зможете приготувати смачну окрошку. Втім, не варто обмежуватися лише написаним!
Інгрідієнти:
Як приготувати окрошку на квасі
Для окрошки на кефірі зберігається технологія приготування з попереднього рецепту, по 5 пункт включно. Для того, аби зробити смачну окрошку на кефірі, його варто розбавити мінеральною або звичайною водою, залежно від смаку. Співвідношення може бути 50/50 або ж інакшим – це залежить від того, наскільки насичений смак заправки ви бажаєте. Не забудьте посолити та поперчити рідину за смаком.
"Класичними" інгрідієнтами будь-якої окрошки вважають варені яйця, свіжі огірки, редис, зелена цибуля і кріп. Крім цього, окрошку можна приготувати:
з м'ясом; з морепродуктами, з крабовими паличками, з рибою — смаженою, вареною, копченою; з солоними або маринованими грибами; з соленим огірком; з яблуками (свіжими або моченими); з оливками; з каперсами; шпинатом; персиками або абрикосами; капустою (свіжою або квашеною); ревенем; з зеленим горошком; з вареним буряком; з хріном; з сиром.
Пам’ятайте, що ваша ідеальна окрошка – це конструктор, який ви маєте зібрати самотужки методом проб. Смачного!
За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...
Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...