Як проголосувати на парламентських виборах під час відпустки або відрядження

До 15 липня ще можна встигнути змінити місце голосування. Ще на початку виборчої кампанії Центрвиборчком спростив процедуру.

Позачергові вибори до Верховної Ради призначені на 21 липня. До 15 липня ще можна встигнути змінити місце голосування - подати документи на включення до списку виборців не за місцем реєстрації.

1 липня 2019 року ЦВК закликала поквапитися тих, хто хоче проголосувати не за місцем реєстрації на дострокових виборах до Ради 21 липня. На це у виборців є трохи менше двох тижнів, причому ще на початку виборчої кампанії Центрвиборчком спростив процедуру.

На президентських виборах таким правом скористалися понад 300 тис. українців — близько 1% всіх виборців.

1 липня 2019 року ЦВК закликала поквапитися тих, хто хоче проголосувати не за місцем реєстрації і на дострокових виборах до Ради 21 липня. На це у виборців є трохи менше двох тижнів, причому ще на початку виборчої кампанії Центрвиборчком спростив процедуру.

НВ розповідає, що, як і коли потрібно зробити, щоб 21 липня проголосувати на виборах в Раду не вдома.

Хто може голосувати не за місцем реєстрації?

Будь-який виборець в Україні за необхідності має право тимчасово змінити місце голосування — проголосувати 21 липня не там, де він зареєстрований, а в іншій області або навіть за кордоном.

Причина може бути будь-яка: проживання, навчання, робота або лікування в іншому місті, відпустка, відрядження тощо. Цим правом також можуть скористатися переселенці з окупованих Росією регіонів — Криму, частин Донецької і Луганської областей.

На парламентських виборах 2019 ЦВК дозволила не приносити документи, які підтверджують причину зміни місця голосування.

Перевірити, чи включені ви взагалі до Державного реєстру виборців, можна в особистому кабінеті на сайті цього відомства.

Чи є дедлайн?

Так, 15 липня. Лише до цього терміну можна подати заяву про тимчасову зміну місця голосування — тобто не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів.

ЦВК радить не залишати цю процедуру на останні дні, коли черги бажаючих подати заяву зростають.

Куди йти?

Щоб змінити місце голосування, потрібно особисто звернутися до найближчого органу ведення Державного реєстру виборців. Це може бути відділення відомства, найближче до місця вашої реєстрації або до місця фактичного проживання / місцезнаходження в день виборів — немає різниці.

До 15 липня туди потрібно подати заяву із зазначенням дільниці або адреси, за якою ви хочете проголосувати.

Подати заяву електронною поштою або онлайн не можна.

Які документи з собою брати?

1. Документ, що підтверджує особу виборця. Ним може бути:

  • паспорт громадянина України (ID-карта або звичайний паспорт);
  • тимчасове свідоцтво громадянина України (для тих, хто отримав його нещодавно);
  • військовий квиток або посвідчення військовослужбовця — для військових.

2. Копії перших двох розворотів паспорта та сторінки з даними про реєстрацію.У формальному переліку документів їх немає, проте зробити ксерокопію у відділенні Держреєстру виборців не завжди можна.

3. Заява про зміну місця голосування: її можна отримати на місці або завантажити бланк заяви на сайті Держреєстру виборців та заповнити документ заздалегідь.

Що взяти на дільницю в день голосування?

Досить прийти на обрану дільницю лише з документом, який підтверджує особу виборця — як правило, це паспорт або військовий квиток.

Довідку про зміну місця голосування, яку вам видадуть у відділенні Держреєстру виборців, брати не обов’язково — вас знайдуть у списках за паспортними даними.

Я отримаю всі бюлетені?

Можливо ні. Зміна місця голосування на парламентських виборах має особливість: кількість бюлетенів залежить від того, як далеко від своєї «рідної» дільниці ви маєте намір голосувати.

Як відомо, 21 липня вибори до Верховної Ради пройдуть за змішаною системою: 50% нардепів українці оберуть за партійними списками, ще 50% депутатів — це висуванці в мажоритарних округах.

Тобто в разі голосування за місцем реєстрації виборці отримають два бюлетені: зі списками партій та кандидатами-мажоритарниками.

Якщо виборець планує проголосувати на дільниці за межами мажоритарного округу, до якого він приписаний, то отримає лише один з двох бюлетенів — кандидатів у депутати за партійними списками. Якщо ж він змінює місце голосування, але прийде на іншу дільницю в рамках «рідного» мажоритарного округу — то отримає обидва бюлетені.

Як проголосувати за кордоном і тим, хто зареєстрований за кордоном?

Автоматично вносяться до списків виборців за кордоном лише українці, які офіційно стоять на консульському обліку. Якщо ж ви будете за кордоном тимчасово, про зміну місця голосування слід подбати заздалегідь.

Перелік документів у цьому випадку залишається незмінним — паспорт і заява, як і крайній термін — 15 липня. Різнитися може лише орган, куди необхідно прийти з цими документами.

Якщо ви живете в Україні, але хочете проголосувати за кордоном: документи можна подати в орган ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання або при Міністерстві закордонних справ (це можуть бути диппредставництва України у відповідній країні).

Якщо ви зареєстровані за кордоном, але 21 липня будете в Україні: документи приймуть і в українському дипломатичному відомстві тієї країни, де ви живете, і у відділенні Державного реєстру виборців за зазначеним у заяві місцем бажаного голосування.

Якщо ви зареєстровані за кордоном, але плануєте голосувати в іншій країні:документи необхідно подати в орган ведення Держреєстру МЗС України (відповідна закордонна дипустанова України).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...