"Червону Руту не шукай вечорами...": В Яких Карпатах шукав натхнення Володимир Івасюк

«Червона рута» давно стала неформальним гімном футбольної громадськості України.

Фото vitalii_mamchuk

Лілія Івасюк, на своїй сторінці у Фейсбук порадувала світлиною прекрасного цвітіння червоної рути у Карпатах, передають Патріоти України. Можливо, саме таке видовище настільки захопило Володимира Івасюка, що з'явилася всім відома і любима пісня Червона рута.

"В Карпатах розпочинає цвітіння "червона рута"... Видовище на мільйон! ", пише Лілія Івасюк

Славнозвісна пісня Володимира Івасюка «Червона рута» причаровує слухачів та співаків не лише своєю мелодійністю та змістом, а вже й самою назвою.

Що то за рута червона, яку ночами шукає дівчина, аби пізнати справжнє кохання? Може, та диво-квітка – вигадка автора? Song-story описує появу цеї пісні.

Що означає назва пісні «Червона рута»?

Відповіді на ці питання знаходимо в книзі батька Володимира Івасюка «Монолог перед обличчям сина», у якій той розповідає, що вперше 18-річний Володимир зустрівся з висловом «червона рута» (інший варіант «черлена рута») у рідкісному науковому виданні фольклорних мініатюр (Львів, 1907).

Зокрема, у коломийці, записаній у карпатському селі Явче, співалось:

Ой ходила, говорила гільтайова мати,
Назбирала троєзілля мене чарувати,
Назбирала троєзілля, червону рутоньку,
Та хотіла зчарувати мене сиротоньку.

Протягом трьох років наполегливий юнак шукав підтвердження цьому природному феномену, аж поки в 1969 році, перебуваючи з батьком у фольклорній експедиції в селі Розтоки Путильського району Чернівецької області, почув гуцульську легенду про цю таємничу квітку:

Зелений килим рути, що рясно вкривав гірські полонини, зазвичай зацвітає жовтим цвітом. Але трапляється, хоча й дуже рідко, що зацвітає червоним. Дівчині, якій вдалося знайти і зірвати цей чарівний пелюсток, випадає щастя як квітка розцвісти самій і своєю вродою причарувати любого хлопця.

Самобутня краса народної оповіді глибоко вразила Володимира, на світ з’явилися спочатку вірші, а згодом і новаторська мелодія. Так композитор-аматор, 20-річний студент Чернівецького медичного інституту Володимир Івасюк став автором унікального музичного шедевру, пісні, що полонила серця не лише українців, а й багатьох інших мешканців планети.

Виконавці пісні «Червона рута»

У вересні 1970 року на Театральній площі м.Чернівці в прямому ефірі телепрограми «Камертон доброго настрою» прозвучала прем’єра пісні, яку виконав дует: Володимир Івасюк і Олена Кузнєцова. Мелодія «Червоної рути» вразила слухачів своїм неординарним змістом, адже в ній органічно поєдналися і сучасні ритми, і кращі елементи українського народного співу.


Більш широкому загалу пісню представив ансамбль «Смерічка» під керівництвом Левка Дутковського (солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич)

Невдовзі «Червона рута» у виконанні тріо (Володимир Івасюк, Назарій Яремчук та Василь Зінкевич) стає переможцем «Пісні року-1971» і набуває небаченої популярності в багатьох країнах Східної Європи.

Створення однойменного телевізійного фільму та вокально-інструментального ансамблю «Червона рута», солісткою якого стала Софія Ротару, сприяло подальшій популяризації пісні.

Протягом багатьох десятиліть «Червону руту» співають мільйони українців. Серед професійних співаків найбільш відомі, окрім раніше згаданих, Костянтин Огнєвий, Ярослав Євдокимов, ВІА «Корабели», Дарка й Славко, Богдан Косопуд, «Плач Єремії» та інші.

Залюбки виконують пісню і зарубіжні виконавці: Тото Кутуньйо, Вахтанг Кікабідзе, гурт «Но то цо» (Польща), Ґолем (США).

Цікаві факти

  • «Червона рута» давно стала неформальним гімном футбольної громадськості України. Її постійно можна почути під час чемпіонату України та поєдинків за участю національної збірної. Ця неймовірна за своєю енергетикою мелодія отримала статус футбольного символу України та стала візиткою національної збірної у першому розіграші Ліги націй та кваліфікації до Євро-2020.

Текст пісні «Червона рута»

Ти признайся мені,
Звідки в тебе ті чари,
Я без тебе всі дні
У полоні печалі.
Може, десь у лісах
Ти чар-зілля шукала,
Сонце-руту знайшла
І мене зчарувала?

Приспів:
Червону руту
Не шукай вечорами, –
Ти у мене єдина,
Тільки ти, повір.
Бо твоя врода –
То є чистая вода,
То є бистрая вода
З синіх гір.

Бачу я тебе в снах,
У дібровах зелених,
По забутих стежках
Ти приходиш до мене.
І не треба нести
Мені квітку надії,
Бо давно уже ти
Увійшла в мої мрії.

Приспів


Раніше Патріоти України писали, що Івасюк не самогубця, а мученик і жертва радянських спецслужб: Судово-медична експертиза нарешті зняла з автора "Червоної рути" клеймо ганьби


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...