Антидронові гвинтівки проти загрози з повітря: Позиційна війна на Донбасі вимагає нових підходів і нових систем озброєння та обладнання

Збільшенням кількості і якості антидронових гвинтівок можна певною мірою якщо не вирішити, то значно парирувати шкоду від масового використання противником комерційних дронів.

Однією з основних загроз на нинішньому етапі є застосування окупаційними російськими військами безпілотних літальних апаратів. Цілком очевидно, що в основному нашій армії доводиться боротися зі штатними апаратами російської армії, і на Донбасі за роки війни українською армією збивався буквально весь «зоопарк» — від великих «Форпостів» до маленьких «Тахіонів», повідомляють Патріоти України.
Для протидії цій загрозі наші розробники викотили відразу декілька зразків, які зарекомендували себе з найкращої сторони. Тут ідеться насамперед про комплекси «Нота» і «Буковель».
Однак, як і раніше, актуальною залишається проблема невеликих за розмірами безпілотників. Комерційні квадрокоптери китайського виробництва в ролі коригувальника ідеальні. Практично всі моделі мають камери з високою якістю зображення, можливістю зберігання і передачі даних.
Для військових такі безпілотники передусім неприємні своєю масовістю і доступністю. Купити їх може будь-хто — це абсолютно легально. Повністю заборонити продаж теж не можна, адже ні самі комерційні дрони, ні їх компоненти не є військовою технологією.
Мало того, як виявилося, досить просто переробити такий дрон і в якості носія зброї. Зрозуміло, що бойове навантаження – це не авіабомба, але якщо застосувати озброєний дрон в потрібний час і в потрібному місці, то результати скидання навіть гранати ВОГ можуть бути дуже руйнівними.
Тому наші військові опинилися перед проблемою: найбільші і найважливі об'єкти в прифронтовій смузі можна захистити сучасними засобами радіоелектронної боротьби і ППО, але прикрити «протидроновою парасолькою» всю лінію фронту – справа, що вимагає величезних коштів і зусиль.
Однак за досвідом локальних війн останніх десятиріч у світі існує досить ефективна і, головне, мобільна зброя – так звані антидронові гвинтівки. Це досить компактний зразок (основна умова військових – можливість перенесення та застосування одним військовослужбовцем), основне завдання якого — придушення систем управління апарата електромагнітним випромінюванням. Адже всі комерційні дрони управляються оператором, а команди передаються по радіоканалу. Таким чином, придушення каналу керування з допомогою такої гвинтівки здатне як мінімум перешкодити виконанню завдання, а то й знищити апарат після втрати управління.
Тут також важливо розуміти, що на випадок обриву каналу зв'язку з оператором найбільш просунуті моделі квадрокоптерів мають можливість автоматичного повернення апарата в заданий район, де той може здійснити посадку. У такому разі система управління ігнорує всі сторонні сигнали. Використовуючи супутникову навігацію GPS, літальний апарат може самостійно визначити власне положення в просторі, напрямок і дальність до оператора і повернутися до нього. Тобто, щоб не допустити таку екстрену евакуацію безпілотника, засоби радіоелектронної боротьби повинні придушувати не тільки канал управління, але й сигнали навігаційної системи.
В Україні розроблено кілька таких антидронових гвинтівок. Насамперед необхідно відзначити JAMMERGUN 3 від приватної компанії CONUS RESEARCH&MFG. Представлена вперше на оборонній виставці «Зброя та безпека» в 2018 р., вона вже в лютому 2019 р. проходила державні випробування і, судячи з того, що регулярно з'являється на відео і фото з різних показів армійського спорядження, вже прийнята на озброєння ЗСУ (або принаймні проходить випробування в польових умовах). При цьому її характеристики середні за мірками світових зразків. Так, за словами виробника, гвинтівка вкрай ефективна на відстані від 100 до 600 м, а час безперервної роботи – 30 хвилин. Спрямовані антени монтуються на спеціальному утримувачі, на який також можна встановити коліматорний приціл для кращого наведення на ціль.
Досить цікавою є модель RIFF-P від компанії «ІнтерПроІнвест». Створена на базі автомата «Малюк» (виробництва тієї ж компанії) гвинтівка при масі 5,8 кг (загальна вага системи 10 кг) забезпечує впевнене гасіння сигналів управління дроном на відстані до 900 м (а сигналу супутникової навігації – на 1,5 км). Апарат відносно новий – був представлений на останній київській збройовій виставці.
Ще є Anti-UAV gun від «Укрспецтехніки». Вперше показана публіці ще в 2017 р., ця антидронова гвинтівка позиціонується виробником як зразок, заточений під використання спецслужбами в місцях проведення масових заходів. Причому її рекламні характеристики просто вражають уяву. Так, за умови використання додаткових антен вона нібито може глушити безпілотники на відстані до 2 км, а сигнали навігаційної системи – до 5 км. А час автономної роботи становить 8 годин. Чому при таких характеристиках гвинтівка не зацікавила військових — не цілком зрозуміло. Можливо, тут справа в деякому завищенні характеристик під час публічної рекламної кампанії, що цілком укладається в стратегію просування свого продукту на ринку.
Необхідно зазначити також, що досить активно використовують подібні апарати, але вже проти ВСУ, загони російського спецназу, які на ротаційній основі діють на Донбасі. Є численні повідомлення від наших операторів дронів, а також не так давно оприлюднено трофейне відео, де на кадрах добре видно, що у мобільної групи спецназу є на озброєнні антидронова гвинтівка Rex-2 від концерну «Калашников».
У цілому ж, як показує практика, збільшенням кількості і якості антидронових гвинтівок можна певною мірою якщо не вирішити, то значно парирувати шкоду від масового використання противником комерційних дронів.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...