Зоозахисники б'ють тривогу: Які тварини можуть зникнути в Україні

Зоозахисники розповіли які тварини в Україні знаходяться під загрозою вимирання.

В Україні залишилося лише приблизно 30 пар сипух - представників рідкісного виду сов

Зоозахисники всієї планети сподіваються, що світ винесе урок з нещодавньої смерті останнього самця білого носорога. І громадськість зверне увагу на скрутне становище, в якому перебувають не тільки носороги, але й тисячі інших вимираючих видів - усе через руйнівну діяльність людей, йдеться в сюжеті Радіо НВ, інформують Патріоти України.

Останній у світі самець найбільшого за розмірами підвиду носорогів - північний білий носоріг на ім’я Судан - помер у Кенії.

Тварині було 45 років, коли ветеринари вирішили приспати її через погіршення стану здоров’я. Про смерть носорога повідомив представник кенійського заповідника Елоді Сампере. За його словами, носоріг Судан був "ласкавим гігантом із незвичайним характером".

"З огляду на його розмір багато людей його боялися, але в ньому не було й краплі жорстокості", - додав Сампере.

Перед смертю у носорога взяли генетичний матеріал, щоб спробувати врятувати вид. Фахівці планують вдатися до штучного запліднення. На Землі залишилося лише дві самки цього виду - Наджин (дочка Судана) і Фату (його онука).

Загалом існують два підвиди білого носорога: південний та північний. Обидва перебувають під загрозою зникнення через браконьєрство.

Хто під загрозою в Україні

Чимало тварин в Україні також потребують захисту, перш за все від людини - через полювання, браконьєрство, вирубування лісів, забруднення ґрунту.

Їжак вухатий

Статус зникаючого має їжак вухатий. Причина - деградація степових екосистем. На території України цих тварин лишилося лише кілька десятків.

Лісовий кіт

Щороку через вирубування дібров скорочується популяція лісових котів. В Україні налічують приблизно 50 особин.

Бурий ведмідь

Ведмідь водиться в Карпатах, хоча його можна зустріти також у лісах на півночі Чернігівської та Сумської областей. В Україні їх налічують не більше ніж 300.

Сипуха

Сипуха - рідкісний вид сови. У всій Європі їх залишилося до 220 тисяч пар. В Україні налічують приблизно 30 пар.

Чорний лелека

Чорного лелеку непросто знайти у природі - він намагається уникати людей. Загалом в Україні цих птахів приблизно 400 пар. Гніздяться вони переважно на Поліссі та у Карпатському регіоні.

Рись

Рись стала жертвою модної індустрії. На неї тривалий час полювали заради хутра. Зараз рись - рідкісна тварина в Україні. У Карпатах налічують приблизно 400 особин. На територіях Полісся - до 90.

Горностай

Через хутро під охороною держави опинився горностай.

Лось

Наприкінці минулого року до Червоної книги також занесли лося.

Держслужбовці чи браконьєри?

Найскладніша ситуація в Україні - з великими видами тварин, хижаками, зазначив у коментарі Радіо НВ координатор із природоохоронної роботи Всесвітнього фонду природи Богдан Проць. Ідеться про ведмедя, рись, вовка, зубра.

Їхня кількість, за словами експерта, дедалі зменшується. Причина передусім у тому, що мисливці хочуть полювати щороку. А українське законодавство не відповідає нагальним потребам і не дозволяє належним чином захищати рідкісних тварин.

У першу чергу браконьєри - це державні службовці, які володіють зброєю.

“В Україні велика кількість браконьєрів. У першу чергу це державні службовці, які володіють зброєю. Часто вони навіть хваляться, що вбили того чи іншого звіра”, - зазначив Проць.

Нещодавно Україна ледве повністю не втратила бурого ведмедя, додав експерт. Причина в експресивному веденні сільського господарства, отруєнні та відстрілі ведмедів. Їхня популяція почала відновлюватися тільки зараз. Але кількість ведмедів усе одно залежить від популяції, яка заходить до України з Румунії.

До того ж, за словами Проця, в Україні є такі звірі, які в одних регіонах є у великій кількості, а в інших їх треба охороняти. Яскравий приклад - вовк.

Відновлення популяцій окремих видів - дуже дорога річ. В Україні цим фактично не займаються. Враховуючи втручання людини у природу і руйнування умов, в яких жили тварини, врятувати деяких з них можуть великі заповідники або зоопарки, зазначив у коментарі Радіо НВ директор Київського зоопарку Кирило Тарантін. Там, за його словами, рідкісних тварин захищають, утримують і розводять. Зокрема, у київському зоопарку пишаються парою чорних лелек, яка дає потомство, додав директор закладу.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...