Заробітчанські історії: Як українка відкрила салон краси у Варшаві

Власний салон краси "Cut It" ("Відріж Це") відкрила у Варшаві українка Дарина Кочерженко .

Фото надане салономДо переїзду у Польщу вона працювала 11 років у престижному салоні в Києві. Потім її роботодавець запропонував відкрити бізнес у Варшаві, на що вона погодилася, повідомляють Патріоти України з посиланням на польське видання "Наше слово" (nasze-slowo.pl).

Салон краси, який відкрила українка у Варшаві, розташований у старій кам’яниці на одній із центральних вулиць – Маршалковській. З затишного подвір’я до ясного приміщення ведуть білі, трохи подряпані, але дуже цікаві двері. Я звернула на них увагу ще під час першого свого візиту у ролі клієнтки. «Багато хто радить їх поміняти, але ми цього ніколи не зробимо», – стверджує Катерина, одна з працівниць салону. Його засновницю, Дарину Кочерженко, я перехоплюю просто у розпал робочого дня. Під час нашої розмови вона зізнається мені, що професія перукаря – це мрія її дитинства. І уточнює жартома: «Спочатку хотіла бути русалочкою. Але не вийшло, тому з’явилась інша ціль…».

До переїзду у Польщу Дарина працювала 11 років у престижному салоні в Києві. Одного дня шеф запропонував їй відкрити бізнес у Польщі. «Спочатку я не відчувала особливого ентузіазму з приводу цієї пропозиції, але потім деякі фактори зіграли вирішальну роль. Я врешті-решт погодилася», – розповідає Дарина. Три роки назад вона вперше приїхала до Варшави. Бурхлива і різноманітна столиця Польщі дуже сподобалася новій мешканці. «Тільки нещодавно я зрозуміла, як люблю Варшаву. І коли хтось говорить, що ненавидить її, мені стає трохи образливо», – обурюється Дарина. Початок був надзвичайно складний. Крім труднощів, з якими стикається кожен іммігрант у новій країні, Дарині потрібно було розібратись у специфіці відкриття власного підприємства, котру важко освоїти навіть деяким полякам. У той час їй здавалося, що вона до цього абсолютно не готова: «У Києві я ходила на роботу через день, а вільні дні проводила так, як хотіла. Я була впевнена, що у моєму житті існує купа проблем, хоча зараз я усвідомлюю, що насправді тоді було легко. Коли я приїхала до Польщі, англійської мови не знала, а польською не говорила взагалі. Тож домовитись у будь-якій справі було майже неможливо».

З документами допоміг бізнес-інкубатор (організація, яка консультує підприємців-початківців, допомагає
розвивати свою справу). Дарина визнає, що це може бути оптимальним рішенням для тих, хто тільки починає свій
бізнес: «Я знаю людей, кому ці компанії дуже допомогли, хоч мій особистий досвід не до кінця позитивний. Мінус
у тому, що бізнес-інкубатор оформляє договір, який не дуже надійний. Ніби ти працюєш легально, але на підставі
цього договору, наприклад, важко зробити Карту побуту, та й банки не дають кредитів».

Пошук приміщення для салону повністю ліг на плечі Дарини та її шефа. Це теж було нелегкою справою – у Польщі власники неохоче винаймають іноземцям площу. Нарешті, об’їхавши всю Варшаву на велосипедах і оглянувши багато варіантів, вони все ж таки знайшли прийнятний. «Ми були дуже раді, – згадує Даша, – новий престижний будинок на вулиці Ґжибовській у центрі Варшави. Ми думали, це саме те місце, котре так довго шукали. Але потім зрозуміли, що оренда є надто високою і нерентабельною, а кількість клієнтів не така вже й велика».

Салон проіснував рік. Проте його закриття Дарина зустріла з піднесенням – попереду відкривалося багато перспектив. Так з’явився інший салон – «Cut It» (з англійської «Відріж Це»). «Я хотіла створити комфортну атмосферу для своїх клієнтів, 80% яких розмовляють українською і російською мовами. Я люблю свою професію, але не люблю, коли мені вказують, що я маю робити, тому й вирішила відкрити свій власний бізнес», – говорить дівчина. Команда складається з перукарів, адміністратора, бухгалтера і менеджера соціальних мереж. Усі вони українсько- і російськомовні.

Дарина часто бере участь у fashion-зйомках (модних – ред.) для журналів з усього світу. «Мені подобаються майже
всі мої роботи, – зізнається, – нещодавно ми робили зйомку для L’Officiel Україна, а восени фотографії моїх
праць опублікували два американських журнали».

Тим, хто хоче мати свій бізнес у Польщі, Дарина радить гарненько подумати, чи готові до цього: «Це дуже важкий
процес, котрий не закінчується після відкриття бізнесу. Він вимагає часу, нервів, спілкування з людьми і часто не приносить очікуваного доходу».

Проте власна історія Дарини підтверджує, що впертість і сміливість можуть привести тебе, куди завгодно. Навіть на поріг своєї мрії!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...