За новими правилами: Заплатити комуналку за сусіда і пеня за борги

Як в Україні змінюють комунальні правила.

Вже незабаром всім українцям доведеться оплачувати комуналку за новими правилами, повідомляють Патріоти України. Ще в минулому році парламент прийняв цілий ряд важливих законів: "Про комерційний облік комунальних послуг", "Про житлово-комунальні послуги" та "Про енергетичну ефективність будівель".

Так, якщо раніше платити потрібно було за тими показниками, які показував лічильник в квартирі, за новими правилами "комерційним" приладом обліку буде вважатися будинковий лічильник. Крім того, українців, які вчасно не платять за комунальні послуги, зобов'яжуть виплачувати пеню.

"Обозреватель" розібрався, як нові закони змінять життя українців.

Крок №1: Пеня для тих, хто не платить

Борги за комунальні послуги накопичує практично кожна десята квартира. І, як розповідають в КМДА, іноді не платять навіть заможні сім'ї, що живуть в дорогих районах столиці. Сукупний борг за комуналку зростає з кожним роком. Так, за даними Державної служби статистики, сукупний борг населення становить 40,6 млрд грн. Ця сума порівнянна з кредитним траншем МВФ.

Варто враховувати, що несвоєчасна оплата призводить до проблем у всій сфері ЖКГ. Так, якщо не платити за гарячу воду, підприємство-постачальник не зможе розплатитися за використовуваний обсяг холодної води і газу. Підприємство, яке займається водопостачанням, не зможе вчасно заплатити за електроенергію.

Щоб дисциплінувати українців, парламентарії передбачили покарання за борги - пеню. Правда, до другого читання в документі розмір пені скоротили з 0,1% за кожен день прострочення до всього лише 0,01%. Тобто, якщо заплатити за комуналку із запізненням на рік, розмір пені складе всього лише 3,65% від суми боргу. До слова, штрафи - поширена в Європі практика. Злісних неплатників не тільки відключають від води і електроенергії, а й змушують платити великі штрафи.

Крок №2: Платити за всю комуналку, навіть за сусіда

Закон "Про комерційний облік комунальних послуг" передбачає, що протягом року всі українці повинні встановити лічильники. Найчастіше установка буде відбуватися за рахунок постачальників комунальних послуг, а "зайві" витрати вони закладають в тариф. Як уже писав "Обозреватель", в окремих випадках новий закон може привести до того, що українцям доведеться платити за комунальні послуги сусідів.

Для прикладу припустимо, що в будинку встановлено загальний лічильник на воду, а в кожній квартирі - окремий прилад обліку. Якщо виявиться, що сума показань всіх квартирних лічильників менша, ніж показники будинкового, різницю розділять між усіма мешканцями. Така ситуація може виникнути, якщо в деяких квартирах несправні крани, або сусіди використовують магніти для того, щоб занижувати показання приладів обліку.

Експерт у сфері житлово-комунального господарства Андрій Желєзний пояснює: поступово лічильники на воду будуть замінюватися на приладу обліку з більш високою точністю. Тоді квартирний лічильник буде рахувати навіть втрати води через погані крани, а магніти не допоможуть приховувати показники.

Крок №3: Хто не платить, той комуналкою не користується

Боржникам за новим законом можуть відключити комунальні послуги навіть без їх присутності. За 30 днів до цього підприємство повинно надіслати повідомлення, при відключенні може бути присутнім, наприклад, представник ОСББ. Однак якщо ніхто не з'явився, то відключити будь-яку комунальну послугу, крім електроенергії і газу, можуть і самостійно.

"Виконавець комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу) має право обмежити (припинити) надання відповідної комунальної послуги її споживачеві незалежно від обраної моделі організації договірних відносин у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця ", - йдеться в прийнятому законі" Про житлово-комунальні послуги ".

Крім того, відповідно до закону, українці зобов'язані впускати перевіряючих для того, щоб ті оглянули їх лічильники і передавати свідчення постачальникам.

Згідно з консенсус-прогнозом, опалення і гаряча вода в 2019-му можуть подорожчати на 10%, в 2020-м - на 11%, а в 2021-му - ще на 20% . Більше доведеться платити і за електроенергію. Тариф на "ток" буде рости три роки поспіль на 22,5%, 15% і 12,5% відповідно. Таким чином, вже через три роки один кВт * год електроенергії подорожчає до 2,66 грн.

Також вже найближчим часом в Україні повинні ввести абонентську плату на газ. Частина тарифу (витрати на транспортування і розподіл) виключать з чинного тарифу на блакитне паливо і "прив'яжуть" до потужності лічильника. Т.зв. абонентську плату на газ доведеться платити кожен місяць, причому незалежно від того, використовували ви газ чи ні. Зобов'язання ввести абонентську плату українська влада взяла на себе в меморандумі з МВФ.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...