"Ворогів не можна недооцінювати": Боєць АТО про важкий урок війни на Донбасі

Цей урок ротний запам’ятав на все своє військове життя: ніколи не можна недооцінювати противника й потрібно бути завжди напоготові.

– Ворогів не можна недооцінювати, – переконаний бувалий вояк, командир механізованої роти 30 окремої механізованої бригади Роман, який воює з літа 2014 року.

– Бити – так, перемагати – обов’язково, не поділяти поглядів – звичайно, але недооцінювати противника в бою – дуже небезпечно…,

Вперше молодий офіцер переконався в цьому у серпні 2014 року під Білою Кам’янкою на Приазов’ї. Це село Тельманівського (нині – Бойківського) району Донецької області було й залишається потужним вузлом оборони російських окупантів на цій ділянці фронту. 10 серпня 2014 року українські війська зробили спробу вибити звідти росіян та керованих ними найманців і сепаратистів. Можливості окопатися засобами механізації ми росіянам тоді не дали – будь-які екскаватори й ПЗМ українці знищували одразу. Та офіцер ФСБ з позивним «Боцман», який командував обороною, зробив тоді неможливе. Противник закопався буквально руками й протягом п’яти годин витримав вісім пакетів «Граду» й три танкові атаки. Відтоді ротний запам’ятав на все своє військове життя: ніколи не можна недооцінювати противника й потрібно бути завжди напоготові.

Роман, за плечима якого була військова кафедра київського політеху, був призваний за третьою хвилею мобілізації. У 41-у окремому мотопіхотному батальйоні, прославленому відомим блогером, як «41-а окрема кінно-піхотна ельфійська центурія», він спочатку був призначений арткорегувальником, потім прийняв під командування взвод, а невдовзі – і роту, що з легкої руки цього блогера, підлеглого нашого Романа, в мережі називали вже не інакше, як «друга ельфійська когорта».

В листопаді 2014 року рота увійшла до Волновахи. Гранітне, знову Волноваха, а потім – позиції біля Старогнатівки. Напрямок – Новоласпа, Біла Кам’янка та Красний Октябр. Вже у січні п’ятнадцятого року мотопіхота прийняла бойове хрещення. У швидкоплинному бою українці протягом всього п’яти хвилин спалили ворожу БМП та знищили більше десятка сепаратистів.

Непереливки «ельфам» стало, починаючи з лютого. На той час попереду них були вже явно не «шахтарі й трактористи», та й важкого озброєння у росіян і найманців побільшало. Почалися мінометні обстріли українських позицій.

Березень і квітень ознаменувалися певним затишшям. Як виявилося – перед бурею. У травні – перше влучення в бліндаж. Потім лейтенант поїхав у відрядження – за мобілізованими до Рівного. А поки він був відсутній, по позиціях роти прилетіло 3 пакети «Града». Відтоді – понеслося…

Все літо п’ятнадцятого – важкі бої, обстріли – день через день. Із початком серпня – щодня. Аж до 27 серпня, початку перемир’я, по 4-5 обстрілів на день. Реактивна та ствольна артилерія, міномети... Але в землю, цю кам’янисту землю Приазов’я, мотопіхота «вгризлася» добре! За 5 місяців командування ротою лейтенант, дякувати Богу, втратив лише одного бійця пораненим!

В середині осені ротний передав командування своїм підрозділом такому ж мобілізованому, як і сам, лейтенанту Василю Коряку, і був звільнений за демобілізацією. У планах вчорашнього ротного було трохи відпочити й повернутися на фронт за сьомою хвилею мобілізації. Та її оголошено не було. Не дочекавшись, Роман з’ясував, яка саме бригада на той момент воювала у «його» місцях, і поїхав до Новоград-Волинського за відношенням.

Наступні 8 місяців наш лейтенант командував механізованим взводом на одній із позицій у тому ж районі, де воював у 2014-15 роках. Одразу роту йому не дали, адже – все ж поки що лейтенантом був, та й досвід бойовий здобував в іншій частині, у колишньому «тербаті», але вже влітку, коли бригада вийшла з району проведення АТО на ротацію, старший лейтенант був призначений на посаду командира роти.

На питання, хто воює проти нас саме тут і сидить в окопах навпроти, молодий бувалий офіцер відповів однозначно:
– Звичайно, росіяни! Коли «насипають» місцеві сепаратисти й найманці, розліт осколків складає до 200 метрів, коли ж стріляють професійні військові, то влучають в ціль максимум з третього "пристрілочного". Повірте, я знаю й тих, й інших, отож – знаю, що кажу!

Очевидно, офіцер знає не лише, що каже, а й – що робить. Адже за 10 місяців командування взводом у його підрозділі не було жодного пораненого, не дивлячись на те, що «пригощав» ворог щедро – й великим калібром, і СПГ, і 120-ми мінометами!

Сьогодні бойовий офіцер керує ротою на одному з танконебезпечних напрямків, де регулярно також працюють ворожі диверсійно-розвідувальні групи противника, які з появою «зеленки» стають ще нахабнішими. Втім, сумнівів, у тому що він зі своїм підрозділом впораються, немає. Досвіду йому не бракує, адже воює вже четвертий рік!

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...