Відбитий у контрабандистів "Меч Вікінга" віддали на реставрацію (відео)

Меч вікінга, який рік тому вилучили у чорних археологів, нарешті віддали на реставрацію. Зловмисники намагалися незаконно перевезти його до Естонії.

Меч вікінга прикордонники і Служба безпеки України відбили у контрабандистів.

Це була коштовна зброя, яку тримали в руках представники еліти: князь, бояри, старші дружинники, тому кожна із цих знахідок являється безцінною. Як то кажуть, цінність його в безцінності», – історик Олександр Моця розповідає про «Меч Вікінга». Не дивно, що на раритет полювали чорні археологи. Повернути артефакт в Україну вдалося торік завдяки співробітникам управління СБУ у Рівненській області.

«Завдяки великій, титанічній, роботі співробітників СБУ і інших органів в нас вперше, практично за всю історію, розкрито велике міжнародне угрупування контрабанди», – прокоментував міністр культури Євген Нищук.

Операцію із затримання контрабандистів розробляли понад рік. Безпосередньо затримували зловмисників Олександр Бейко з напарником. Нині вони отримують нагороду від міністра культури.

Олександр Бейко розповідає: загалом разом із колегами з СБУ та Національної поліції затримали п’ятьох громадян України та ще двох білорусів, причетних до вивезення «Меча Вікінга». Правоохоронці з’ясували: група контрабандистів діяла щонайменше п’ять років, тож вивезла з України чимало раритетів.

За наявності достатнього фінансування реставрація «Меча Вікінга» триватиме близько року.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...