Від суми і від тюрми не зарікайся, або судові поневіряння Насірова

Роман Насіров не зміг переграти прокурорів і залишився в СІЗО.

На засіданні 13 березня нарешті можна було побачити того Романа Насірова, до якого всі звикли. У костюмі і краватці, уже без катетера і носилок. На вигляд цілком здоровий, він сидів не у клітці, а в скляному боксі.

Тим часом під стінами суду збирався невеликий мітинг із гаслами: "Рома, говори", "Рома, здай Пєтю", "Насірова за грати". Відвідувачі принесли в коридор суду яскраві пуфи, навчені гірким досвідом минулого тижня, коли в суді довелося ночувати.

Цього разу із 9 адвокатів Насірова виступали тільки 4. Це сутєєво скоротило тривалість засідання.

Cуд почав із розгляду клопотань адвокатів про приєднання до матеріалів справи деяких документів.

Не обійшлось без кумедних непорозумінь. Зокрема, адвокати клопотали про долучення до справи "наукового дослідження", викладеного у "доступній формі", автором якого був "відомий економіст", народний депутат Олександр Кірш. Але суд вирішив це "дослідження" не долучати.

В залі суду Кірш сидів поряд з тестем Насірова та його дружиною.

Кірш і тесть Насірова

Пізніше під час перерви депутат Кірш розповів, що насправді його "наукове дослідження", – це блог на сайті "Обозреватель" під назвою "Роман с НАБУ, или Кухарки против Насирова".

"Це для мене крайня неочікуваність. Це була стаття на сайті "Обозреватель". Її не можна вважати юридичним висновком. Вона була написана в хуліганській і вільній манері. Коли адвокати сказали, щоб долучити до справи, то я, чесно, сам здивувався. Я вільно пишу статті, деколи буває нецензурна лексика. І це пред’явити як аргумент могли тільки неграмотні адвокати. Я не для цього писав, я писав, щоб людям на пальцях пояснити, в чім суть справи", - відрубав Кірш.

Водночас Кірша можна назвати прихильником Насірова.

Він емоційно його захищає. "За незаконні перевірки не судять, за незаконні донарахування не судять, а за розстрочку судять… Це неправильний посил суспільству… Більше ніхто, ніколи в Україні ніякої розстрочки не дасть! І викручуйся, як хочеш. І це для мене, до речі, важливіше, ніж посадять його чи ні", - сказав Кірш.

Адвокат Олександр Мірошник поскаржився на погрози і блокування судового процесу.

"Погрози на нашу адресу, погрози на адресу нашого підзахисного. Причому це роблять люди, які одягнені в дизайнерський одяг, які поїхали туди на автомобілях", - розповів він.

"Якщо особі вказана підозра, то недаремно, що особа захворіла. Хворіли всі, до речі. І представники Автомайдану, які блокували. Хворів навіть Генеральний прокурор України", - сказав Мірошник.

"Так сталося, що Солом’янський суд Києва розташований біля церкви. Але те, що ми спостерігали вночі, коли з цих лексусів звучала музика з нецензурними словами. Це жодним чином не викликає повагу", - повідомив Мірошник.

Інший адвокат Віктор Петруненко взявся пояснювати, що Насіров не нашкодив, а навпаки, оскільки за розстрочку фірми мали сплачувати відсотки (36% від суми розстрочки). І, взагалі, борги компаній Онищенка з’явились через розслідування НАБУ.

"Не може бути такого обвинувачення в природі. Службова особа своїм діями принесла користь державі. А Національне бюро, сміючись тут, в цьому залі, роблячи вигляд, що нічого не відбулося, стверджує, що це є шкода державі. Так, на даний момент, можливо, не вся сума розстрочення отримана державою. Але треба пригадати обставини, чому ці компанії перестали обслуговувати борги. Та тому що Національне бюро порушило кримінальне провадження!" - сказав адвокат Петруненко.

"Ми бачимо, що багато учасників під стінами суду першої інстанції і зараз вимагають покарати… Ми знаємо з історії 37 рік минулого століття, 2 тисячі років тому, теж закликали: "Розіпни його!"... Кількасот людей вимагають розіп’яти зараз Насірова. Чи може суд піти на таке?!" - додав Петруненко.

Після 1,5 годин виступу адвокатів слово взяв Роман Насіров і виступав рівно стільки, як четверо його захисників разом узяті.

Обвинувачення проти себе "головний фіскал" назвав "безпідставними" і "бездоказовими".

"Я пройдусь по матеріалах того клопотання, яке було подане детективами НАБУ, і щоб уся країна бачила, що це за процес. Що це за популістичний, піарний процес, ініційований детективами НАБУ", - сказав Насіров.

"Будучи народним депутатом 8 скликання, працюючи керівником комітету з питань податкової та митної політики, я вже тоді і потім, і зараз дуже сильно розумів, що таке бути головою ДФС. Це робота митаря. Це непопулярна робота", - заявив він.

Насіров підкреслив, що розстрочка податкового боргу є дуже вузькоспеціалізованим питанням.

"Олександр Вікторович Кірш, мабуть, в цій залі є єдиною людиною, що може як спеціаліст прокоментувати це питання… Не думаю, що якась інша людина в цій залі може професійно говорити про питання розстрочень… Вибачте мене, але я впевненений, що цього не можуть зробити детективи НАБУ або прокурори", - зазначив Насіров.

Далі голова ДФС цитував законодавство про надання розстрочки, обґрунтовуючи законність своїх дій.

За його словами, він "не мав жодних законодавчих прав не підписати рішення про розстрочку" для фірм Онищенка.

" З 19.03 [ 2016 року ] детективи НАБУ слідкували за цією ситуацією і не зробили нічого, не поінформували державну фіскальну службу, що може бути такий ризик, що в жодному разі не надавайте розсрочення, що ми розслідуємо… У мене друга освіта юридична, але з господарського права… Може, тоді детективи НАБУ, знаючи про можливий злочин, якось, знаєте, допомагали і ніяк не реагували. Бо вперше до ДФС по цих питаннях звернулися тільки влітку 2016 року", - повідомив Насіров.

Водночас голова ДФС розповів, якими мотивами, на його думку, керувалось НАБУ при його затриманні.

"Антикорупційне бюро очікує аудит. І під цей аудит, розуміючи що за два роки не було зроблено нічого, вони його намагаються замазати, скажемо так, якимись подіями", - прокоментував Насіров свій арешт.

Під кінець виступу Насіров поділився особистим.

"У моїй декларації, кажуть, є багато землі. Дійсно, є орендована земля в Чернігівській області, де я все життя мріяв посадити яблуневий сад", - розповів глава ДФС.

На цьому ліричному моменті виступи сторони захисту закінчились. І після перерви суд слухав представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вони вимагали для Насірова рекордної 2-мільярдної застави. Раніше суд першої інстанції не задовольнив побажання САП, призначивши заставу тільки у 100 мільйонів гривень.

На думку прокурора Андрія Перова, суддя Бобровник не пояснив докладно, чим керувався, встановлюючи заставу для Насірова у 100 млн грн. "Зазначив, що розмір, визначений прокурором у клопотанні є неналежним, не співрозмірним. Натомість, 100 млн грн є співрозмірним. Чим керувався, стороні обвинувачення незрозуміло", - сказав Перов.

Прокурор стверджує, що, за даними САП, застава у 100 млн грн не може забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного. "Родина, м’яко кажучи, не бідує", - прокоментував Перов матеріальний стан Насірова та його дружини.

Прокурор перерахував надбання сім’ї Насірова: грошові активи в сумі 55 млн грн, нерухомість, серед яких дві квартири в Лондоні вартістю 96 тис. фунтів (понад 3 млн грн) і 120 тис. фунтів (3,9 млн грн), триповерховий будинок в Козині, автомобілі та корпоративні права. Також прокурор згадав про тестя Насірова – Олександра Глімбовського, власника будівельної корпорації "Альтіс Холдинг", яка, за підрахунками "Наших грошей", виграла державних тендерів на понад 3 млрд грн.

Далі прокурор зосередився на суті підозри.

"Яким чином можна декілька разів надавати розстрочення, коли суб’єкт підприємницької діяльності систематично не сплачує?!" - запитує Перов.

Як стверджує прокурор, за час роботи Насірова заборгованість компаній Онищенка виросла з 2 млн грн до 2 млрд грн.

Прокурор повідомив, що при наданні розстрочок територіальні органи ДФІ діяли за вказівкою особисто Насірова. Це проявлялося в тому, що рішення про розстрочку були підписані Насіровим ще до оформлення всіх документів на місцях.

"Місцеві ДФС не захотіли робити чітко, так як їм було вказано в алгоритмі дій, що надав свідок Сіленко. Вони зробили висновки тими датами, коли до них надходили реальні документи. Звернення надходило в серпні. Висновок складається в жовтні. А рішення знову за серпень", - розповів Перов.

Також прокурор підкреслив, що ДФС мала надавати розстрочку, тільки переконавшись у можливості виплати боргу.

"Підставою є конкретна фінансова звітність підприємства, економічні показники. А що було в обґрунтуванні? Були листи підозрюваного Свіченка [директора фірм Онищенка] на одній сторінці, що наступного місяця планується дохід в 400 мільйонів", - повідомив Перов.

Також Перов зазначив, що після затримання ключових фігурантів газової схеми Онищенка накопичений борг почали стягувати з державного "Укргазвидобування".

Прокурор Роман Симків додав, що компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням" не були уповноважені просити про розстрочку і держпідприємству взагалі не було відомо про розстрочення боргу.

Як відомо, підконтрольні Онищенку компанії розробляли родовища "Укргазвидобування" за договорами про спільну діяльність, продаючи видобутий газ задешево третім підприємствам, чим завдали збитків УГВ на суму 1,7 млрд грн. А потім ще й "повісили" на держпідприємство свої податкові борги.

Суд видаляється в нарадчу кімнату для прийняття рішення.

Судді повертаються і головуючий суддя Віктор Глиняний повідомляє для адвокатів Насірова і прокурорів однаковий вердикт: рішення залишити без змін, а скаргу без задоволення, ухвала оскарженню не підлягає. Це означає, що в силі залишається попереднє рішення суду, яким Насірова арештовано на 2 місяці із заставою 100 млн грн.

Адвокат Насірова Віктор Петруненко одразу заявив, що заставу вносити не будуть.

"По-перше, нема таких грошей. По-друге, виконувати незаконне рішення суду – це неправильно. Якнайшвидше розглянути справу в суді і довести свою невинуватість", - сказав адвокат.

Роман Насіров підтвердив, що не буде вносити заставу, бо не має таких коштів. "Я зараз їду в слідчий ізолятор", - повідомив він.

Відтак голова ДФС перебуватиме в СІЗО щонайменше до кінця квітня. Це якщо НАБУ вистачить 2 місяців для завершення досудового розслідування. І якщо хтось із нардепів не визволить Насірова із СІЗО, заплативши заставу.

Автор Ірина Салій, для "Цензор.НЕТ"



Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...