"Вантажили нас в товарняки з худобою і вивезли на "німецькі землі" Польщі". Депортація під час операції "Вісла",- очевидець (відео)

Про важку депортацію під час операції «Вісла» розповів очевидець.

Операція "Вісла": депортація"

«Нарешті я до брата кажу: «Все, їдемо в Ляшки, це під Ярославом, ― я хочу відновити собі своє село в пам’яті». Він каже: «Влодку, вже пізно. Практично нашого обійстя вже нема», ― розпочав свою оповідь львівський художник, який пережив операцію «Вісла» Володимир Риботицький.

Те своє обійстя, що неподалік Перемишля, на тодішній території Закерзоння, пан Володимир покинув ще крихітним. У п’ять років. І плекатиме його в пам’яті всі свої 75 літ.

«Там стояла з нашим песиком буда. Була стайня, хата. Біля хати гілка яблуні заглядала у вікно. То я завжди виходив надвір, дивився на неї, потім заходив до хати і дивився на неї через вікно, як вона весною розцвітала. Бузько прилітав до нас завжди: старе гніздо на хаті було величезне... З правої сторони було озерце. Невелике, але воно було дуже гарне. І біля нього італійські тополі, як свічки. А далі була річечка після пасовиська. Я постійно згадую біля того озерця, як баба з мамою виносили полотна, які вони наткали, до сонця вибілювали їх. Вони лежали на траві такими латками великими білими», ― провадив далі пан Володимир.

Цей рай знищила операція «Вісла». Від квітня 1947 комуністична Польща за підтримки Радянського Союзу та Чехословаччини депортувала українців з їхніх етнічних земель — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на західні та північні польські території, що до цього належали Німеччині.

«На наш віз ми тоді клали все, що помістилося. Включаючи нас всіх ― дітей і батьків. І до побачення! Стояв віз і всі бігають, носять на нього. До мене нікому справи не було, я тільки під ногами там путався. Якусь муку вантажили, їсти треба було в першу чергу. Навантажили, що могли. Це все клали в товарняки, разом з нашою худобою. І ми пізніше зайшли. То в таких збільшених емоціях в мене було, бо я не знав, що діється. Не розумів, чому це ми всі разом в одному вагоні... і худоба, і ми разом їдемо», ― уточнив очевидець «Вісли».

Людям натомість обіцяли, що везуть в Україну, запевнив пан Володимир.

«Товарняк зупинився і всі повиходили надвір. Зробили перерву ― то всі господарі зібралися і кажуть: «Як? Та нас не туди везуть!!!» Україну ми ж знали, бо тато був у Львові.. Люди ж їздили. «Нас в другу сторону везуть!» Ніхто нічого зробити не міг. Нас доставили на місце, а потім виявилося, що то німецькі землі, Ольштин, «зємля обітована».

Це примусове виселення, як і сім’я пана Володимира, де було троє дітей, тоді пережило 150 тис. осіб. Поляки пояснювали депортацію своєрідною боротьбою з Українською повстанською армією. Та насправді історики називають це зумисним споляченням українців. Хто ж опирався депортації ― а таких 4 тис. ― потрапили в концтабір в Явожно. 655 осіб було убито.

«Коли розмістилися, тато мені пояснював, що сталося... Я тоді за дідом побивався, бо діда дуже любив. Як так? То вже тато пояснив: як дідо виздоровіє, то «поїду в Ляшки і заберу діда», ― додав Володимир Риботицький.

Їм пощастило: прожили на виселенні лише рік. Постійно писали листи керівництву УРСР, що хочуть в Україну. І Риботицьким дозволили. Та на тих «німецьких землях» Польщі залишилися десятки тисяч українців.

«Очевидно, щасливі, що вернулися. Але вернулися, нічого не маючи – тільки те, що на тому возі було. І то так сталося, що на вокзалі нас добре обібрали. Мусили дороблятися абсолютно з нуля», ― підсумував художник.

Найбільше щастя, зізнався пан Володимир, було знову побачити свого діда.

Цьогоріч сімдесяті роковини примусового виселення українців з етнічних земель, однак світ досі не засудив цього злочину.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...