В Україні викрадено унікальну історичну реліквію (відео)

Скільки на цьому могли заробити ділки та чому поліція не шукає крадіїв коштовного артефакту?

Стародавній човен-довбанка, знайдений два роки тому в річці Стирі на Волині

Стародавній човен-довбанка, знайдений два роки тому в річці Стирі на Волині, як виявилося, далеко не єдиний. У цій же річці знайшли ще один – такий самий. Щоправда, до жодного музею він так і не потрапив, а місцеві правоохоронці визнавати, що він взагалі існує, відмовляються.

Однак знайдені беззаперечні докази того, що другу реліквію таки знайшли і, ймовірно, вона вже осіла в чиїйсь приватній колекції. Скільки на цьому могли заробити ділки та чому поліція не шукає крадіїв коштовного артефакту?

Перша унікальна знахідка простоює в цеху

У районному центрі Маневичі на Волині у приватному цеху вже півтора року як реставрують знайдений у річці Стирі старовинний човен-довбанку. Довжина – 12 метрів, вік – понад 700 років. Його пасажирами, розповідають знавці, могли бути навіть древні галицько-волинські князі.

«Це, скажімо, польсько-литовська доба, тому десь орієнтовно в той період був виготовлений цей човен-довбанка», - розповів керівник відділу культури Маневицької районної адміністрації Ігор Дердюк.

Цей човен, розповідають історики – унікальний, і в Європі таких досі не знаходили. Його ще називають моноскилом, адже виготовляли з цілого дерева. Серцевину просто вирізали – звідси й інша назва – довбанка. Одразу після вражаючої знахідки місцева влада пообіцяла збудувати в Маневичах музей, аби човен-сенсацію змогли побачити всі охочі. Втім, чиновники... вкотре збрехали.

«Він тут, тому що його тут на даний час консервують і я не можу дати вам відповідь, коли він буде знаходитися в музеї одного експонату», - пояснила співробітник Маневицького краєзнавчого музею Людмила Піддубна.

Поки унікальна довбанка продовжує простоювати в цеху, в тій же річці Стирі знайшли ще один такий човен.

Другу унікальну знахідку вкрали

Ці кадри досі не оприлюднювали. В серпні 2016-го група краєзнавців під час сплаву на плотах випадково натрапила на рідкісний човен. Олександр Москалюк був керівником експедиції і в деталях пам'ятає вражаючу знахідку.

«Це був 11 метрів і 20 сантиметрів. Те, що збереглося, бо та корма, яка була під землею, в попередні роки зрізало – чи льодохід, чи ще щось – корми загостреної не було. По факту раніше він був довший», - зазначив мандрівник-краєзнавець Олександр Москалець.

За кілька тижнів після завершення експедиції краєзнавці повернулися на берег Стиря, щоб витяги човен. Але довбанки і слід прохолов. Натомість, на березі була величезна купа піску, а на землі – сліди важкої техніки. Сумнівів не було – унікальний екземпляр хтось привласнив.

Аби витягнути човен на поверхню, спершу всю цю ділянку звільнили від прибережних кущів. Щоб сюди змогла заїхати спецтехніка – екскаватор, автокран та вантажівка.

Куди забрали реліквію? Місцевий краєзнавець Василь Шавук вирішив звернутися до поліції. Але відповідь копів його шокувала.«Я своєю чергою звернувся з заявою, вірніше, намагався звернутися із заявою в Маневицький відділ поліції, вони два рази відмовляли мені, мотивуючи це тим, що то немає кому прийняти, то вони були зайняті сильно», - розповідає він.

Вже коли чоловік зателефонував 102, справу передали поліцейському Михайлові Климчуку. Він запевняє, що одразу тоді вирушив на берег Стиря – шукати сліди стародавнього човна.

«Сам особисто пройшовся, так само з працівниками. Був посушливий рік, дуже було добре видно дно. Дерева, кущі. Береги зсунуті валунами, такого, щоб схожого, я дійсно не бачив. Може, десь я не дійшов, але не бачив. Так, було видно, що десь худоба ходить берег обвалює, але такого щоб техніка працювала…», - заявив черговий поліції Маневицького району Михайло Климчук.

Навіть зараз на березі залишається величезна купа піску, яку міг залишити лиш екскаватор. Та ні її, ні інших слідів роботи спецтехніки поліцейські очі не помітили. Михайло Климчук справу про зникнення, а фактично – викрадення рідкісного човна, закрив. Краєзнавець Василь Шавук сумнівається, що реліквія досі в Україні.

«Те, що мені стало відомо, що його вивезли закордон, швидше за все, до Польщі, продали за 180 тисяч євро, зі слів одного з працівників поліції, і вивозили його доволі великою вантажною машиною, тому при великому бажанні можна його відслідкувати і з'ясувати його подальшу долю», - резюмує він.

Та чи захоче поліція шукати унікальну довбанку? «Надзвичайні новини» стежитимуть за розвитком цієї історії, аби стародавній човен таки опинився там, де має бути – в музеї, в якому побачити його зможуть усі охочі.


Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...