Український “Південмаш” - Європі: Готова до відправки чергова партія рідинних двигунів для ракети-носія Vega

У другому кварталі поточного року на "Південмаші" були виготовлені і вже готові до відправки замовнику два рідинних ракетних двигуна (РРД) РД-843.

Ракета-носій Vega

Про це повідомляє прес-служба підприємства. ДП “Південний машинобудівний завод ім.Макарова” (Дніпро) підготовив до відправки європейським партнерам по проекту Vega чергову партію серійних ракетних двигунів для європейської ракети-носія.

Ракета-носій Vega була розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Її призначення – вивід на сонячно-синхронну орбіту висотою 1200 км супутників масою до 1200 кг, або на полярну орбіту висотою 700 км супутників масою 1500 кг.

При цьому контракт на розробку, кваліфікацію і поставку маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія Vega між ДП “КБ” Південне “, ДП”Південмаш” і італійською Avio SpA був підписаний ще в лютому 2004 року.

Як повідомляють розробники, новий рідинної двигун для європейської ракети-носія базується на основі ступені розведення міжконтинентальної балістичної ракети-носія (МБР) РС-20 (за класифікацією НАТО SS-18 “Satan”, – ред.).

Пізніше, в квітні 2012 року, партнери уклали трирічний, з правом пролонгації, контракт з AvioSpA на поставку перших серійних двигунів. А в липні 2017 року сторони продовжили контракт до 2020 року.

Запуски ракети-носія Vega здійснюються з європейського космодрому Куру, розташованого у Французькій Гвіані. Успішний пробний пуск ракети-Носії Vega здійснений в лютому 2012 року, з травня 2013 року ЕSА початок комерційної експлуатації нової ракети-носія.

На сьогоднішній день за програмою Vega вже виконано 10 пусків, з них два пуски в нинішньому. Так, в березні ракета-носій Vega вивела на орбіту супутник Sentinel-2B глобальної європейської системи дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) Copernicus, а в серпні – франко-ізраїльський супутник Venμs системи Copernicus і італійський розвідувальний супутник OPTSAT-3000.

Нагадаємо, до складу ESA входять 17 європейських країн. Уряд України і ESA підписали угоду про співпрацю в сфері використання космічного простору в мирних цілях в 2008 році.
Також відзначимо, що у вересні минулого року космічні апарати для Google були виведені на орбіту за допомогою ракети-носія з українським двигуном. А в 2014-му році в США відбувся успішний пуск ракети-носія «Антарес», яка була побудована за участю України.

Запуск ракети-носія Vega

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...