Україні слід брати приклад з Грузії щодо економіки: експерт

У Грузії економічне зростання в 2010 році було 6,5%, а за часів війни стало 7,3%.

Економічна криза в Україні залежить не лише від агресії з боку Кремля, натомість у Грузії навіть під час війни з Росією відбувалось процвітання.

Про це розповів президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов, передає УНІАН.

За його словами, Україна в результаті націоналізації "Приватбанку" збільшила свій держборг на 5% до ВВП, які ляжуть на плечі платників податків.

Відтак, він робить висновок, що агресія з боку Кремля не є єдиною причиною економічної кризи в Україні.

"Дані Державної служби статистики України та міжнародних організацій дають досить стійке уявлення, що головну відповідальність за внутрішній фактор економічної кризи несе керівництво Національного банку України. Уряд до цього питання теж є причетним, але це вже питання обговорення", – наголосив економіст.

Як приклад країн, в яких економіка зростає на на фоні військових дій, Ілларіонов наводить Грузію.

Грузія почала процвітати не через 8 кварталів, а через 4. Причому економічне зростання в 2010 році було 6,5%, а за часів війни стало 7,3%. Зовсім інша реакція. При цьому Національний банк Грузії ларі не девальвував та не розтратив валютні резерви. А військові витрати Грузії становили 9% ВВП, а не 1%, як в Україні,– підкреслив президент Інституту економічного аналізу.

Крім того, він зауважив, приклад Грузії яскраво підтверджує, що не військові дії є основною причиною української кризи. Для порівняння експерт зазначив, що російські найманці та сепаратисти окупували 7% території України, натомість у Грузії було окуповано 20%, а вся територія країни піддавалася авіаційним нальотам і ракетним обстрілам.

"Залежність Грузії від російського ринку не порівняти із залежністю України. В Україні припинилося 30% торгівлі в Росію, в Грузії – 70%. Свідома політика влади Грузії призвела до зовсім інших результатів", – підсумував Ілларіонов.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...