"Україна і Захід разом дотиснуть Путіна, і він відступить від Донбасу. Луганськ буде Україна! Це просто питання часу", - журналіст

Журналістка Марія Варфоломеєва сумнівається, "чи зможе Україна повернути його хоча б у той стан, який був. Тому що Донбас повністю розбитий, вся промисловість, все, що там було, зараз просто вбито".

Марія Варфоломеєва і Петро Порошенко очікують звільнення полонених27 грудня на контрольно-пропускному пункті «Майорське» і на підконтрольній бойовикам території поблизу Горлівки відбувся великий обмін заручниками між Україною і угрупованнями «ДНР» та «ЛНР». З окупованих Луганська та Донецька на підконтрольну Україні територію повернулися 73 людини (ще одна жінка відмовилась повертатись на територію України через родину, яка перебуває в окупованому Донецьку). Україна, за даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірину Геращенко, передала представникам «ДНР» і «ЛНР» 233 особи. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Радіо Свобода".

Серед тих, хто приїхав зустріти звільнених, була журналіст Марія Варфоломеєва. 14 місяців вона провела в луганських тюрмах. Її оголосили «коректувальницею вогню» і «диверсанткою» за те, що вона зробила кілька фотографій будинків, в яких жили бойовики. Марії загрожувало 15 років позбавлення волі, але в березні 2016 року її обміняли на російського снайпера.

«Людину не можуть затримувати без санкції. Вони катують, б'ють струмом, душать людей для того, щоб отримати свідчення», – розповідала Марія Варфоломєєва відразу після звільнення.

Зараз журналістка живе в Києві, співпрацює з «Асоціацією військовополонених», яка займається реабілітацією колишніх заручників. Про те, як зустрічали звільнених бранців, вона розповіла Радіо Свобода:

– Зараз «Асоціацією військовополонених» буде займатися підготовкою документів для ЄСПЛ, юридичною допомогою, допомагати адаптуватися людям до умов свободи.

-– В ЄСПЛ вони подаватимуть позов проти Росії?

– Ми зараз над цим думаємо, робота йде. Поки розглядаємо всі можливості.

– Ви зустрілися там з президентом країни і з колишніми заручниками. Як проходила підготовка до обміну?

Ми багато годин чекали, дуже переживали, що терористи, сепаратисти можуть зірвати обмін

– Ми багато годин чекали, дуже переживали, що терористи, сепаратисти можуть зірвати обмін. Я всю ніч не могла заснути, нервувала, дуже хвилююче було. Коли ми приїхали туди, почали підступи влаштовувати терористи, розповідати, що когось не зможуть віддати і так далі. Ми чекали в невідомості, і тільки через кілька годин змогли побачити наших хлопців, нарешті їх обійняти. І я побачила моїх знайомих. Ми познайомилися, ще коли вони були на волі, і я була дуже рада, що можу бути першою людиною, хто їх привітає на свободі.

– Всі історії трагічні. Які Вас вразили найбільше?

Ми всі боролися за цих хлопців, завжди про них згадували, дуже переймалися

– Найбільш для мене хвилююча історія – це моїх друзів. Це – наші луганські ультраси, фанати «Зорі», їх звинуватили в тому, що вони підривали пам'ятники, тільки за те, що вони фотографувалися з прапором України на тлі Луганська. Їх звинуватили в тому, що вони підривали пам'ятники, що вони там влаштовували якісь терористичні акти, хоча вони цього не робили. І їх дуже жорстоко били, вибивали зізнання. Мені було дуже боляче дивитися на своїх знайомих, коли ти бачиш, що у нього там зуба не вистачає, що він весь у синцях... Це було, звичайно, дуже важко. Ми всі боролися за цих хлопців, завжди про них згадували, дуже переймалися.

Петро Порошенко і звільнені заручники прибули до Харкова
Петро Порошенко і звільнені заручники прибули до Харкова

– Був звільнений і луганський блогер Едуард Неделяєв. Ви знайомі з ним?

Всі ще не вірять, що це насправді. Здається, що це сон

– Так, я знайома з ним і побачила його. Він усміхається, радіє. Звичайно, всі ще не вірять, що це насправді. Здається, що це сон. Ти борешся, борешся, і тобі важко повірити, коли їх, нарешті, звільнили, ти на них дивишся і думаєш: все, це сталося... І здається, що так і повинно бути. Таке дивне відчуття. Зараз хлопці перебувають в лікарні, сподіваюся, я зможу їх відвідати, якось підтримати. Займатимуться здоров'ям, насамперед фізичним, але з часом з ними будуть займатися психологи, щоб допомогти адаптуватися.

– Як проходить процес реабілітації? Є налагоджена схема?

– У нас зараз є західна програма, ми займаємося тим, щоб опрацювати її на максимально наближених до наших реаліях, адаптувати її, щоб людина змогла зрозуміти, що вона у безпеці, що її тут люблять, що вона тут потрібна, і щоб вона змогла знову почати мирно жити, не остерігаючись тієї гнітючої атмосфери ненависті, яка була в її житті там.

– Кажуть політологи, що ця історія з обміном, який відкладався багато разів, – гра, придумана Путіним для того, щоб підвищити статус Віктора Медведчука (представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Володимира Путіна). Ви згодні з ними?

Вони цих людей використовують просто як заручників, для того щоб досягти своїх цілей, і все

– Він Медведчука використовує для своїх цілей. Не думаю, що йому важливо піднімати його статус. Йому важливо піднімати статус цих «республік», показати, що ось ви домовляйтеся не з Кремлем, а з самими терористами, вони самі все вирішують, а ми непричетні до цього. Це – єдине, чого вони хочуть. І також хочуть домогтися якихось преференцій, хочуть амністії, якісь території повернути. І вони цих людей використовують просто як заручників, для того щоб досягти своїх цілей, і все. Я не думаю, що їм важливий Медведчук. Я думаю, що Путін його використовує настільки, наскільки він може.

Марія Варфоломеєва

– Ви сумуєте за Луганськом? Чи сподіваєтеся коли-небудь повернутися в рідне місто?

Україна і Захід разом дотиснуть Путіна, він відступить від Донбасу

– У тому, що Луганськ буде Україна, я абсолютно переконана! Це просто питання часу. Я впевнена, що Україна і Захід разом дотиснуть Путіна, і він відступить від Донбасу. Питання про те, чи можна мені повернутися на Донбас, я для себе поки не вирішила. Донбасу будуть потрібні дуже довгі роки відбудови. Я не знаю, чи зможе Україна повернути його хоча б у той стан, який був. Тому що Донбас повністю розбитий, вся промисловість, все, що там було, зараз просто вбито.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...