У стінах колишньої "хонки" Януковича: Розпочалися зйомки історичної драми "Крути 1918. Захист"

Фільм присвячено 100-річчю бою під Крутами, трагічних для України подій, де близько 300 студентів і юнкерів протистояли багатотисячній більшовицькій армії.

"Складні характери і батальні сцени" - головні дійства майбутньої історичної драми зйомки якої розпочато у Києві, передають Патріоти України згідно інформації "Газета.ua".

Епізоди мирного життя у перший знімальний день відзняли в Національному парку Межигір'я - у стінах колишньої "хонки" Януковича.

Українці очікували на цей фільм сто років - каже автор сценарію Костянтин Коновалов:

- За цей час історики весь час поверталися до цих подій. Зараз ця тема як ніколи актуальна, і це стало причиною її екранізувати. Сценарій пишеться з 2008 року. Базувалися на першоджерелах. Нас хотіли консультувати багато істориків і науковців. Але вони не були під Крутами. Історик має свій суб'єктивний погляд. Тому ми брали до уваги тільки матеріали, написані учасниками бою. Все будується на мемуарах Аверкія Гончаренка, команира бою під Крутами. Він був герой І Світової війни, український козак, мілітарист, Він єдиний був професійний віськовий серед цивільних студентів, якому довірили командувати боєм. Написав мемуари. Помер аж 1987 року у Штатах. Робимо сюжет: наче це його правнук приїхав в Україну з Америки і розказує історію свого прадіда.

Ми робимо класичну історію. У драматургійній основі лежить історія Тараса Бульби, тільки 1918 року. Є батько, генерал контррозвідки, і в нього два сини - старший і молодший. Один зраджує батьківщину, а другий - ні. Весь фільм побудований на цікавих характерах. Люди, як і сто років тому, так і зараз, під час війни з Росією, опинилися на роздоріжжі. Кого підтримати? На чию сторону перейти? Зрада чи перемога? Це все було у 1918 році. Характери тоді були надзвичайні. Тих людей потім довго винищувала радянська влада. Героїв ми не прикрашаємо, показуємо такими, як вони були. Вчинки людини - це найкраща прикраса. Українсткий глядач скучив за кіноправдою - не повірить, якщо ми її не покажемо.

Серед історичних осіб на екрані можна буде побачити першого президента Михайла Гирушевського, головного отамана військ УНР Симона Петлюру, командира українських військових частин бою під Крутами Аверкія Гончаренка,

- Ми побачимо Петлюру як людину, яка має прийняти непрості рішення - або втратити Крути і життя людей, або втратити весь Київ. Петлюра - у сильному драматургічному конфлікті. Йому треба було прийняти це рішення - і він його зробив, - каже Костянтин Коновалов.

Роль Симона Петлюри віддали Дмитрові Ступці. Молодий актор приїхав у Межигір'я, щоб підтримати колег. Його власні знімальні дні почнуться лише на початку листопада. Зі своєю роллю, зізнається Дмитро, він ще не зжився, бо готувався до іншої.

- Я остаточного сценарію ще не бачив, бо готувався до ролі офіцера Набоки. Але потім режисер придивився, що в мене є зовнішня схожість із Симоном Петлюрою і віддав мені цю роль. Я ще маю все перечитати, обдумати, і тоді буду усвідомлювати, як його грати. Переглядаю документальні фільми про свого героя, щоб бачити, як він поводився, яка в нього була хода, рухи. Якісь риси обличчя у нас схожі. Мені накладатимуть грим - силіконові повіки, і трохи робитимуть мене підстаркуватим, бо мені 31, а йому було 38. Відпускаю зараз волосся, мені робитимуть укладку з проділом, як у Петлюри, - Дмитро показує на своєму телефоні фото Симона Васильовича. - Він був потужна вольова людина. Мені здається, що зараз у нас таких людей нема. На мене впала дуже відповідальна робота. Буду готуватися серйозно і скурпульозно, щоб це виглядало по-справжньому, щоб історики і критики до цього поставилися нормально. У мене насправді не дуже велика роль. Головні ролі - молодих студентів, які захищали Київ. Моя роль вагома, але її не дуже дуже багато в фільмі.

Виконавиця головної ролі Надія Коверська каже, що багато в чому подібна на свою героїню Софію.

- Якби я жила сто років тому, я б стояла на Софіївській площі і підтримувала свою країну точно так, як моя героїня. Аналогій з сучасністю буде багато. Буде питання - що зробив конкретно ти, щоб твоя країна розцвітала: чи ти не береш хабарів, чи не втік ти для кращого життя за кордон. Вона розуміє, чому вона тут живе, вона пишається, що народилася в цій країні.

Софії 19 років, Вона з української інтелігентної родини, як і хлопці, які ідуть воювати під Крутами. У фільмі буде і любовна, і детективна лінія.

Режисер стрічки Олексій Шапарев зізнається, що кастинг був тривалий:

- Хотілося знайти молодих хлопців з типажами облич як я їх бачив на фотографіях тієї епохи - світлі, позитивні. Залучено багато акторів - з Києва, Харкова, Полтави, Львова, Івано-Франківська, Варшави.

Більшість акторів - молодь, студенти, які дебютуватимуть на великому екрані. Серед відомих нам старших акторів побачимо Остапа Ступку, Римму Зюбіну, Миколу Боклана, Олексія Тритенка.

За словами Олексія Шапарєва, протягом осені будуть проведені складнопостановочні зйомки – з використанням спец- та піротехнічних ефектів, за участю великої кількості акторів масових сцен, тварин та каскадерів.

- Бій під Крутами відбувся у січні, але джерела кажуть, що зима того року була тепла, безсніжна. Тому ми можемо собі дозволити почати зйомки трохи раніше. У бою під Крутами, зі історичними даними, взяли участь від 4 до 6 тисяч чоловік. З усіма статистами у нас буде до тисячі. В атаки ішло не все військо, а невеликі групи, що давало змогу тримати оборону. Бій більше на тактиці був побудований, ніж на вибухах і батальних сценах, які всі звикли показувати у блок-бастерах. Однак ми покажемо і технічно складні сцени бою: буде багато піротехніки, трюків.

Батальні сцена в Крутах не зніматимуть. Там відбудували меморіал і створили музей. Це ускладнює зйомки.

Сторіччя бою під Крутами - не єдина причина, чому фільм знімають саме зараз. За колишнього режиму влада не хотіла фінансувати стрічку. Бюджет фільму - 2 мільйони доларів. Держкіно покриває половину цього кошторису - каже виконавчий продюсер стрічки Артем Колюбаєв:

- У фінансуванні другої частини беруть участь польські компанії, які розуміють, що українське історичне кіно може продаватися за кордон. Наше завдання - не тільки показати кіно в Україні, а зробити все для того, щоб воно могло мандрувати. Сподіваємося, що прем'єра фільму буде у серпні-вересні наступного року.

Автор: Валерія Радзієвська

Джерело


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...