"У Путіна не буде альтернатив": Екс-розвідник спрогнозував ситуацію на Донбасі та "маневри" Кремля

Путіну дають шанс піти з Донбасу.

Микола МаломужПро це передають Патріоти України з посиланням на відео-інтерв'ю "Апострофу" екс-голови Служби зовнішньої розвідки України (в 2005-2010 рр) Миколи Маломужа на одноіменному каналі You Tube.

- Чи можна очікувати, що РФ у перспективі заплатить Україні за відновлення Донбасу (репарації чи інший вид фінансового відшкодування)?

- Треба виходити з реалій – ніяких репарацій не буде. Сьогодні реально говорити про виведення військ Російської Федерації, бойовиків з тих територій, повернення наших громадян (понад півтора мільйона) на територію, де вони проживали, створення передумов для відродження інфраструктури і, найголовніше, економіки. За чий рахунок? За рахунок наших корпоративних інвесторів – Японії (я з ними розмовляв, там є готовність), Південної Кореї, Малайзії, Філіппін, Індонезії, частково Китаю, Індії, Саудівської Аравії, ОАЕ, Бразилії, Канади, США, ЄС. Ось наші нові інвестори для нової економіки, це стрибок, який дасть нове життя. У цьому великому процесі це якраз формат для відбудови Донбасу, але за рахунок міжнародних інвестицій – для цього нам потрібна прозорість влади, ефективна модель економіки. Це ті умови, які сьогодні ставить міжнародне співтовариство.

- Але для того, щоб відбудувати Донбас, його треба спочатку звільнити. Які механізми для цього ви зараз бачите?

- У теорії нічого не зміниться – зараз ми можемо говорити про тактичні питання в рамках мінського процесу. Це обмін полоненими, припинення вогню. Путін, згідно з мінським процесом, ніколи не припинить контролювати ці території. Для цього треба надпотужні механізми. Він триматиметься за цей регіон, бо це важіль впливу на Україну й шантажу країн ЄС і НАТО. Тому в цій ситуації потрібно говорити паралельно з цим про вибудовування міжнародного співтовариства. Якраз щодо цього в мене були консультації і у Вашингтоні місяць тому, і півроку тому в Берліні, Брюсселі й Пекіні, за участю канадського, японського та індійського прем’єрів, тобто країн 19-ки ("Великої двадцятки" без Росії, - "Апостроф") та ще шести потужних держав. Це якраз той формат, який дозволяє об’єднати інтереси світу й критичні проблеми, пов’язані з Україною, бо це детонатор тих питань.

Паралельно з мінським процесом треба формувати надпотужний формат і ухвалювати юридично зобов’язуючі документи. У рамках цих документів – окрема дорожня карта щодо України, ми визначили 18 пунктів. Під цим форматом ми юридично зобов’язуємо Росію як учасника ухвалювати рішення з конкретних проблем: щодо виведення військ, повернення територій, встановлення контролю (спочатку міжнародного) на кордоні, а тоді вже і нашого, ну а далі реінтеграція – демілітаризація, відновлення економіки.

Ця програма є, вона поки погоджена на неофіційному рівні й зараз готується група високого рівня з боку США, ЄС, Китаю, Японії, Канади, Індії, тобто потужних гарантів, для того, щоб сформувати пакет документів для міжнародних домовленостей, а пізніше ці документи дати Росії – щоб вона була учасником переговорів, але в рамках оцих визначених міжнародних правил, такий принцип спрацює.

Тоді ми повернемо Схід і, відповідно, в цьому форматі окремими пакетом будемо домовлятися щодо Криму. Але Путіна треба ставити в критичні умови, тому що просто так він ніколи не погодиться на якісь заклики чи погрози. Він буде як загнаний у кут вовк з ядерною зброєю, огризатиметься, провокуватиме масштабніші військові операції, якщо його надто сильно притиснути. Скажу більше – це сформований великими країнами порядок денний, але посил зроблено і Росії, включаючи Путіна, і він принципово погоджується на такий сценарій. Можливо, ми вже навіть цього року й наступного будемо свідками й учасниками вирішення як світових, так і наших проблем, особливо що стосується Сходу.

- Якими мають бути ці критичні умови, щоб Росія нарешті визнала себе стороною конфлікту? Бо ж щойно заходить про це мова, Москва повторює, що не є його учасником.

- Росія буде визнавати себе стороною врегулювання міжнародних глобальних проблем – зі скорочення ядерних озброєнь, гарантування безпеки, нового світопорядку. Можуть бути ще болючіші для Росії санкції (чинні обмеження не так вже й допікають – ЄС і США перекривають Росії кисень у якихось галузях, а от Китай, Індія, наприклад, отримують російські газ і нафту).

Ми ж говоримо про консолідацію країн під єдиний формат дій. У такому разі в Путіна не буде альтернатив, якщо будуть створені критичні фінансові проблеми для нього самого і для його "клану", це дуже чутлива тема.

Якщо говорити в цілому, не розкриваючи всього, там напрацьовано 18 пунктів, на які Путін погодиться – на те, що він буде учасником врегулювання. Йому дається навіть шанс – ти не вигнанець, а учасник, але дій за цими правилами в інтересах міжнародної безпеки, України і так само в інтересах Росії. У разі такого поєднання інтересів він не буде просто стороною чи не стороною конфлікту, він буде учасником цих великих домовленостей і не буде ідентифікуватися лише як сторона в нашій ситуації. Він буде відповідальний за низку проблем, в тому числі – за вихід з України.

- Тобто цього року ми маємо шанси побачити початок врегулювання на Донбасі?

- Я думаю, цього року почнеться цей ефективний переговорний процес, формування пакету юридичних домовленостей на міжнародному рівні, далі – проведення міжнародного форуму, який ухвалить це рішення разом із конкретним механізмом, включно з дорожньою картою щодо України. Гадаю, цей рік буде дуже активним у цьому плані. Тут має бути позиція президента (якщо не цього, то нового) щодо формату й порядку денного з міжнародними партнерами. На жаль, сьогодні наше керівництво не працює в такому форматі – ми вперлися в мінський процес, який сьогодні практично не рухається, й стоїмо на цьому до нескінченності. А це план Путіна. Йому добре. Ми наче полонених і міняємо, але конфлікт залишається, як і контроль Росії над територіями. Ми не повинні йти за Путіним, це безперспективний процес на багато років.

- Отже, обмін полоненими, на вашу думку, не допоможе реанімувати мінський процес?

- Ми повинні проводити обміни, але вони не допоможуть вирішити проблему Донбасу в цілому. Просто Путін робить такі "жести доброї волі", більше того, з власної ініціативи, мовляв, бачите, це від мене залежить.

- Яке місце в цьому великому пазлі займає закон про деокупацію Донбасу (інтерв'ю записувалося до ухвалення закону Верховною Радою, - "Апостроф")? Яка ваша думка стосовно цього документу?

- Я давно кажу, що цей закон практично нічого не вирішує. Він потрібен пізніше, коли ми будемо врегульовувати ситуацію в цілому й тоді ухвалювати відповідні рішення щодо відновлення Донбасу, демілітаризації, проведення заходів з деокупації. Сьогодні, якщо ми ухвалюємо цей закон, то передбачаємо якісь конкретні дії – чітко визначаємо, що Росія є агресором. Тоді Москва робить наступний крок і каже, що це Україна зробила демарш.

Контрольованим Росією бойовикам цей закон, я вам скажу так, до лампочки, бо він фактично нічого не вирішує. Путін буде ним керуватися? Та ніколи. Російські спецслужби тим більше плювали на нього. Бойовики [ватажка ДНР Олександра] Захарченка чи нові "керівники" так званої ЛНР? Та їм теж все одно. Ситуацію на непідконтрольних територіях ми так само не змінюємо – вони нас просто ігнорують. Так, цей закон встановить якісь пріоритети й тому подібне, але їх неможливо реалізувати.

Ватажок ДНР Олександр ЗахарченкоФото: EPA/UPG

Є загроза іншого характеру – ми встановлюємо низку норм та обмежень, які не зачіпатимуть бойовиків, бо ті їх ігнорують, а громадяни України на контрольованих територіях матимуть з цими нормами клопіт. Це стосується обмежень майнових прав, конфіскації. Тож я боюся, щоб це не було використано проти України. На негативні речі вказують наші міжнародні партнери. Висловлювалися, зокрема, і щодо арешту [Міхеіла] Саакашвілі, мовляв, ми його знаємо особисто, це колишній президент Грузії, а вже арештований, що це? Були зауваження і щодо інших справ, щодо [вбитого журналіста Павла] Шеремета. Тож виникає питання – чи не можна буде використати цей закон проти громадян України? Тут треба подумати про запобіжники.

- Нашу розмову багато в чому спровокувала одна людина – Володимир Путін. Наскільки мені відомо, ви з ним знайомі. Як би ви його описали?

- Знаєте, це людина, яка реалізувала себе з низького рівня оперативного співробітника спецслужб Росії. Потім він пішов у бізнес, проводив тіньові операції тощо. Він виріс із системи спецслужб. Його погляди – це рівень тактика. Він бачить, яким чином можна подавити ситуацію, як це було, наприклад, у Чечні, яким чином взяти під жорсткий контроль економіку й навіть олігархів, використати їх у своїх цілях, тобто як зробити ситуацію контрольованою. Це позиція спецслужбовця - в першу чергу КДБ, а тепер вже ФСБ. І він вибудовує імперію за цими принципами.

Я стверджую, що він тактик. Свого часу для Росії, коли там були величезні проблеми з корупцією, бандитизмом, тероризмом, він виконував деякі функції як тактичний лідер. Але він так і не побачив стратегії, як повинна розвиватися Росія – демократично, інноваційно, як вибудувати міжнародну кооперацію. Цього бачення в нього, на жаль, не було. Тоді ж з’явилася й модель імперських амбіцій: я тут вирішив проблеми всередині Росії, там вирішу проблеми з СНД, але ідея загалом яка? Відновлення Союзу, але не колишнього, а вже в новому форматі. Не воювати (хоча, як далі виявилося, і це теж), а за допомогою економічного й фінансового контролю, формування нових союзів – Митного та Євразійського, ОДКБ (Організація договору колективної безпеки, - "Апостроф"), а потім поступово притягувати на свою орбіту країни й пізніше створити конфедерацію – такий собі відновлений Союз на чолі з РФ. Оце і є його ідея, його імперські амбіції.

Але в цьому форматі він програє, бо жоден із цих проектів не реалізувався. В Україні, наприклад, йому не допомогли банки, корпорації, ЗМІ, агентура в органах влади та політиці, потужний вплив у бізнесі. Сильне громадянське суспільство в Україні не дозволяло навіть нашим орієнтованим на РФ політикам реалізовувати тут стратегію Путіна, тож він програв.

Можна навести дуже конкретний приклад – коли на вищому рівні намагалися призначити президента, який був прихильником Росії у 2004 році. Усе було готове, Путін навіть привітав [Віктора] Януковича з президентством. І що? Програв. Попри те, що в 2010 році зробили ставку на двох кандидатів, він все одно програв, бо передбачав, що буде дещо інший кандидат. Однак стратегічно в цій ситуації він нічого не здобув – тільки проблеми: ускладнення відносин з Україною (це і для Росії величезна втрата), він позбувся містка між Європою та Росією, втратив великі ринки збуту, втратив перспективу розвитку Росії і саму її сутність – демократичну європейську державу. Натомість він створив потужну контрольовану імперію, але вона також не вічна.

Зараз там є внутрішні протиріччя, і не лише через санкції, а й національні та регіональні проблеми, і це змусить його ще більше закрутити гайки. І в цій ситуації видно, як стратегія з відновлення Союзу провалюється. У Путіна немає бачення розвитку держави, нової системи демократії, економіки, міжнародного співробітництва, рівноправних відносин як з великими державами, так і з меншими сусідами з СНД, включаючи Україну.

Я з ним особисто розмовляв у 2006 році й закликав позбутися отого симптому "старшого брата", бо він шкодить як Україні, так і Росії. Це був критичний день, коли припинили постачання газу в Україну та Європу, я наполягав, щоб ми припинили протистояння та знайшли шляхи співпраці. Наче переконав – наступного дня газ пішов і в Україну, і в Європу. Але розмова була дуже складна, було багато звинувачень України, [тодішнього українського президента Віктора] Ющенка, мене й всіх інших у всіх смертних гріхах. Я говорив, що є два варіанти – або конфронтація (а це холодна, а потім і гаряча війна між двома, як він казав, "братніми народами"), або нормальна співпраця без тиску і без синдрому "старшого брата", коли вони по-імперськи контролювали Україну. Я казав, що цього не буде (і він з цим погодився), тоді ми можемо бути тим містком між Заходом і Сходом, в нас є гармонія відносин, ми не стаємо ворогами й ніхто ні на що не зазіхає – ні на Крим, ні на економіку, ні на окремі острови. Ця модель була найкращою. Погодившись на словах і певною мірою притримуючись її декілька років, Путін потім знову пішов тим імперським шляхом. І особливо сильно це проявилося після його прем’єрства, коли його знову обрали президентом. Він десь неадекватно відчув себе месією – начебто він може побудувати нову імперію. Але цього не могло бути в принципі, це його великий провал і розчарування.

- Враховуючи все це, ви бачите перспективи демократизації Росії?

- Звісно, під час правління Путіна складно буде цей процес реалізувати навіть під міжнародним тиском. Навіть якщо він погоджуватиметься на якісь перемовини за кордоном, вдома він поводитиметься жорстко. Гадаю, найближчі 5-7 років росіянам доведеться жити саме за такого жорсткого режиму. І, на жаль, більша частина російського суспільства до цього готова, тому що в них немає практики демократичного життя, є лише режим залежності від якогось царя. У російській державі немає традицій вільного формування парламенту, обрання керівника, формування громад тощо. Вони поступово дозріють до цього, хоча цей процес триваліший, ніж був у нашій державі. Там потужні традиції всебічного контролю над громадянами.

- Але ж Путін не вічний. Що після нього?

- Що після нього? Тут важливо згадати, що відбувалося після Сталіна, наприклад. Тоді відбулося певне потепління й почався дещо неконтрольований процес. Путін хоче, щоб такого неконтрольованого процесу не було. Один із варіантів – це підготовка свого наступника, [міністра оборони РФ Сергія] Шойгу, наприклад, або іншого такого ж. Це лише один із можливих варіантів, але він не 100-відсотково достовірний, адже до того часу суспільні протести можуть набути такої сили, що зметуть і наступників Путіна, і їхнє оточення. Тоді почнеться інше життя цієї держави. Однак я не хотів би, щоб цей процес був кривавий, це загроза не лише самим росіянам, але й нам. Дестабілізована Росія стане серйозним викликом для України – коли падає велика шафа, то це відчувають усі навколо.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...