У Нацбанку пояснили, чому дорожчає долар, а гривня знецінюється

Знецінення гривні у вересні було зумовлено тимчасовими чинниками, - саме так пояснює подорожчання долара Нацбанк.

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на gazeta.ua .

"На початку вересня бізнес отримав відшкодування ПДВ у гривні, що дало йому можливість зменшити продаж валюти. Разом із зменшенням пропозиції посилився і попит на валюту, у тому числі на виплату дивідендів. Крім того, наклався психологічний чинник – негативний досвід попередніх років, коли на валютному ринку спостерігалася сезонність", - прокоментував заступник голови НБУ Олег Чурій.

80% валюти надходить в Україну від гірничо-металургійних та аграрних компаній.

"До кінця осені очікуємо помірні коливання обмінного курсу гривні. Останніми тижнями знову стали поширюватися заяви, що гривня завжди стрімко девальвує восени. І ця осінь не буде винятком. Ми такі занепокоєння не поділяємо. Дійсно, у роботі валютного ринку в Україні завжди існувала певна сезонність. Але застосування плаваючого курсу, розвиток валютного ринку та проведення реформ в інших секторах економіки дозволяють цей вплив зменшити", - зазначив Чурій.

Традиційні осінні чинники відіграють вже значно меншу роль.

"Нафтогаз" має достатній обсяг валютних надходжень і не тисне на валютний ринок великими разовими закупівлями. Міністерство фінансів відшкодовує бізнесу ПДВ більш-менш рівномірно, а не одноразовими виплатами великих сум наприкінці місяця. Крім того, осінь – це час надходжень валютної виручки від експорту нового врожаю", - додав заступник голови Нацбанку.

Міжнародні резерви на початок вересня становили $18 млрд. За прогнозом НБУ, цих коштів достатньо для проведення інтервенцій з метою згладжування надмірних коливань на валютному ринку.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...