У лігві ворога: Як живеться українським дипломатам, які ще залишаються в Росії після масового висилання (відео)

​У генконсульствах наразі працює дуже мало осіб.

Із України вислано 13 російських дипломатів. Стількох же українських диппредставників відправила додому Москва. Про це йдеться у матеріалі ТСН.Тиждень на Youtube, повідомляють Патріоти України.

Щоправда, процесу висилки саме українців Кремль приділив особливу увагу, традиційно вдаючись до шантажу у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, йдеться у сюжеті.
Цього тижня до будівлі російського МЗС викликали послів 23 країн, яким вручили стандартні ноти протесту і поіменні списки дипломатів, яких РФ оголосила персонами нон грата. Найдовший список серед європейців із 13 осіб виніс представник України.

Україні присвятили окрему заяву з традиційними погрозами. Дипломатичною мовою це звучить як ускладнення переговорів щодо окупованого Донбасу. "Зрежисовані дії Києва з західними країнами, включаючи Францію і Німеччину, створюють негативне тло для переговорів щодо врегулювання кризи в Україні, в тому числі в рамках "нормандського формату", - заявили у відомстві на чолі з Сергієм Лавровим.

Українцям дали 48 годин на збори. Наразі відомо, що всі дипломати вже перебувають на території України. Державний кордон вони перетинали автомобілями. Загалом це були шестеро дипломатів із посольства, п’ятеро з Генконсульства України у Ростові-на-Дону і ще двоє з Генконсульства у Санкт-Петербурзі. Консулів у Єкатеринбурзі та Новосибірську росіяни вирішили не чіпати. Це б означало автоматичне їхнє закриття, тому що там працює лише по два-три дипломати.
Посольство України в Росії охороняють ззовні російська поліція, а зсередини - українські прикордонники. Посольство України займає ледь не цілий квартал, де є окрема будівля консульського відділу, будинок посольства, готель при дипмісії (колись тут розміщувалось постійне представництво окремого члена ООН - Української Радянської Соціалістичної Республіки).
До захоплення Криму і війни на Донбасі це була найбільша дипломатична місія України за кордоном, де працювали півтори сотні осіб, а делегації з Києва прибували щодня. Після російського вторгнення персонал скоротили більше ніж втричі. Посол України відкликаний ще у березні 2014 року. Тепер тут є тільки Тимчасовий повірений і трохи більше двадцяти дипломатів. У Посольстві відмовились надавати будь-які коментарі.
"Закінчився у мене закордонний паспорт український - вирішила зробити новий. Процедура нескладна. Черги, звичайно, і погода підвели. У мене маленька дитина, я не могла з нею виїхати в Україну, в садочок не ходить, ні з ким залишити. Дуже важливо, щоб тут були представники України", - вважає Яна Писаренко, громадянка України з Дружковки.

Щодня новенький біометричний закордонний паспорт України у Москві оформлює 30-40 людей. Сюди приходять іноземці для отримання візи. "Я працюю в Росії, у мене є друг і я намагаюсь відвідати Україну. Я хочу дізнатись, що з моєю візою: чи готова вона. Це моя третя спроба. Віза коштує 3800 рублів. Я вже тричі платила. Мати мого друга надіслала мені запрошення до України", - розповіла Шерін, громадянка Філіппін.

Найчутливіший удар у відповідь Росія нанесла саме по консульству у Ростові-на-Дону, де проходить багато судів над українськими політичними в’язнями. Із Посольства росіяни вислали переважно офіцерів безпеки, але згадка про їхню роботу все одно залишиться у вигляді колючого дроту над парканом, який натягнули безпосередньо перед цією дипломатичною війною.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...