Торуючи невідомою країною: Де це, "Українська Амазонія", і що там відбувається (фотофакти)

Через територію «Тузлівських лиманів» проходить міграційний коридор, через який пролітають мільйони птахів під час сезонних перельотів до місць гніздування. Тут відпочивають перелітні птахи та гніздуються водоплавні.Національний природний парк «Тузлівські лимани» створений указом президента Віктора Ющенка у 2010 році, інформують Патріоти України.

Загальна площа парку – 27865 гектарів. Парк розташований в Одеській області за 40 кілометрів від районного центру Татарбунари. До парку належить 13 морських лиманів, 200 метрів акваторії моря уздовж піщаного пересипу довжиною 44 кілометри. До 2015 року парк був центром браконьєрства, тут майже не працювали науковці та не розвивалися рекреація і туризм. Новим керівником парку став еколог Іван Русєв, який працював директором до 2017-го. Після нього «Тузлівські лимани» очолила еколог Ірина Вихристюк. Зараз над розвитком парку працюють 45 людей.

У різні пори року науковці тут нараховують 258 видів птахів, із яких 53 належать до Червоної книги України. Тут живуть кучеряві пелікани, галагази, чоботарі, кулики-сороки, сиворакши, бджолоїдки та інші.

Адміністративна будівля парку розташована у Татарбунарах, довгий час керівництво парку не мало власного приміщення і тіснилося у військкоматі. Два роки тому вдалося придбати окремий будинок, а біля лиману – звести Кордон.

Кордон – це дерев’яний будинок між лиманами Шагани і Малий Сасик та поруч із морським узбережжям. Частину приміщення профінансувало Міністерство екології та природних ресурсів України. Решту – волонтери. Звідси починається маршрут «Тузлівська Амазонія»

За рахунок благодійного фонду «Розвиток безпечного життя» на даху будинку встановили сонячну електростанцію. Керівництво парку планує з часом встановити мобільну метеостанцію, де кожен зможе в онлайн режимі отримати поточну інформацію про погоду.

На даху Кордону встановлена наглядова вежа, звідки дослідники можуть спостерігати за птахами.

На березі моря працівники парку збудували бунгало, звідки через невеликі віконця кожен може спостерігати за птахами: пеліканами, мартинами, чаплями. Раніше тут стояли браконьєрські іржаві вагони.

Вхід на територію «Тузлівських лиманів» вільний, у зоні регульованої рекреації дозволено встановлювати намети, у працівників парку можна замовити екскурсію. Однак, туристи мають подбати про питну воду, якої у парку немає.

До парку часто приїжджають волонтери, аби допомогти облаштувати територію. На фото волонтери Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) будують місток над лиманом, для спостережень за рівнем води.

«Тузлівські лимани» досі страждають від браконьєрства. Не всі місцеві жителі, які звикли безконтрольно рибалити та полювати на цій території, позитивно відреагували на зміни у заповіднику.

В останні роки браконьєри засипали стометрову природну вимивину-прорву, через яку лиман наповнювався морською водою, вкрали мотор із паркового човна та спалили автомобіль. Однак, частина рибалок все ж отримали ліцензії на вилов і цілком законно рибалять у парку.

Керівництво «Тузлівських лиманів» має бажання створити в межах парку реабілітаційний центр для дельфінів, яких утримують в неналежних умовах у дельфінаріях, але для цього потрібне значне фінансування. У парку також не вистачає достатньо коштів на транспорт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...