Телефон або субсидія: Яких "сюрпризів" чекати українцям від влади

У кого після посилення програми заберуть знижки.

В Україні підготували нову редакцію постанови про надання субсидій. Як пояснюють в Міністерстві соціальної політики, при нарахуванні субсидій можуть враховувати площу житла, фактичне місце проживання і реальний дохід. Кілька тижнів тому українську сім'ю залишили без субсидії через покупки дорого телефону і комп'ютера. Крім того, субсидію даватимуть і заробітчанам, але за умови, якщо вона заплатять як мінімум 2500 грн.

"Обозреватель" з'ясував, як в Україні можуть змінити програму субсидій і на кому це позначиться, передають Патріоти України.

Програму пора міняти

"Нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація, що на Буковині молода людина купила собі комп'ютер і мобільну техніку на 189 тис. грн, у нього забрали субсидію. Так ми знайшли його справу, виявилося, що цьому громадянинові 21 рік. І субсидію призначали, тому що офіційно у нього нульовий дохід!" - розповів в ефірі одного з телеканалів міністр соцполітики Андрій Рева.

Згідно поки ще чинної редакції постанови, одна з підстав для позбавлення субсидії - покупка на суму від 50 тис. грн. Це може бути мобільний телефон, дорога прикраса, техніка або будь-який інший предмет або послуга. 21-річного порушника виявили в результаті верифікації. Міністерство фінансів, зіставивши дані з різних реєстрів, виявило, що субсидіант, який отримує допомогу від держави на оплату комуналки, живе на широку ногу. Той факт, впевнені в Міністерстві соціальної політики, ще одне підтвердження того, що програму потрібно міняти. На даний момент нова редакція постанови на сайті міністерства не зареєстрована, проте чиновники обіцяють презентувати свої пропозиції вже найближчим часом.

Одне з важливих нововведень - облік розміру нерухомості. Так, за словами Реви, якщо українець живе в квартирі понад 120 квадратів або будинку більше 200 квадратів (за винятком багатодітних сімей), постає питання "чи повинен він отримувати субсидію".

Про необхідність враховувати при призначенні субсидій майновий стан в Україні говорять уже кілька років. Як уже писав "Обозреватель", при діючій системі практично неможливо виявити, наприклад, тіньовий дохід від здачі квартири в оренду. Для прикладу, якщо у власності родини знаходяться три квартири, але при цьому вона офіційно живе на мінімалку, така сім'я може оформити субсидію за місцем свого проживання, а дві вільні квартири здавати в оренду. Сукупний дохід, з урахуванням "тіньового", може досягти 30 тис. грн, а "білий" з мінімальними зарплатами - менше 10 тис. грн.

Якщо в новій редакції зазначену норму посилять, українці з великою кількістю нерухомого майна не зможуть претендувати на знижку. Ще одне важливе нововведення - субсидії зможуть отримувати і заробітчани. Але за умови, якщо вони заплатять соціальний внесок хоча б за три місяці. На даний момент це близько 2500 грн.

Перерахують до травня, а в наступному році монетизують

Вже через лічені дні українці отримають платіжки з оновленим розміром субсидії. Так, комунальні знижки перерахують з урахуванням доходів за друге півріччя минулого року. Відповідно, будуть враховувати підвищені пенсії і зарплати. Комунальну знижку, після перерахунку і поновлення програми, можуть втратити українці, які приховують частину доходу, в минулому році отримали значну надбавку до пенсії або зарплати або ж зробили покупку на суму від 50 тис. грн.

До слова, вже в 2019 році українці зможуть отримувати субсидії на банківські карти. При цьому, найімовірніше, гроші будуть цільовими. Тобто витратити їх можна буде тільки на оплату комуналки. І якщо раніше субсидія призначалася на соціальний норматив, а тим, хто витрачав менше, гроші перераховували на наступний місяць, то у цьому році уряд прийняв рішення надавати "знижку" на обсяг реального споживання, але якщо він не перевищує норму.

Так, монетизована субсидія прийде рівно на той обсяг комунальних послуг, який витратили за минулий місяць. При цьому частину комуналки доведеться оплачувати самостійно.

Опублікував: Evora

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...