Таємниці Маріанської западини: 13 фактів

Маріанська западина — одне з найбільш малодосліджених місць на нашій планеті. Хоча найглибша океанська западина досі приховує безліч таємниць, людині вдалося дізнатися декілька цікавих фактів про її структуру та параметри.

1. Так, тиск в Маріанській западині в 1100 разів більший ніж на рівні моря. З цієї причини занурення живої істоти без спеціального обладнання в западину — ефективний спосіб звести рахунки з життям.

2. Максимальна глибина Маріанської западини 10 994 метрів ± 40 метрів (згідно з даними 2011 року). Для порівняння — найвищий пік Землі — Еверест — досягає висоти 8 848 метрів, Еверест може повністю покритись водою у Маріанській западині.

3. Свою назву глибоководна западина отримала від Маріанських островів, що знаходяться від нього приблизно в 200 км на захід.
Дослідним місіям, що наважилися спуститися в глибоководну западину, відкрилися її більш дивні факти.

4. Вода в Маріанській западині відносно тепла — від 1 до 4 градусів Цельсія. Причина настільки високої температури глибоководної води — гідротермальні джерела, вода навколо яких і зовсім нагрівається до 450 градусів Цельсія.

5. В зпадині мешкають величезні отруйні ксенофіофори. Одноклітинні досягають 10 сантиметрів у діаметрі.

6. Маріанська западина є домом для молюсків. Безхребетні водяться в околицях серпентиновых гідротермальних джерел, які виділяють водень і метан, необхідні для життєдіяльності молюсків.

7. Гідротермальне джерело Шампань у западині виробляє рідкий діоксид вуглецю.

8. Дно западини вкрите в’язким слизом, який являє собою подрібнені раковини і залишки планктону, перетворені в липкий бруд неймовірним тиском води.

9. На глибині близько 414 метрів в Маріанської западини знаходиться діючий вулкан Дайкоку. Виверження вулкана сформували озеро рідкої сірки, температура якого досягає 187 градусів Цельсія.

10. У 2011 році в Маріанській западині були виявлені 4 кам’яних «мости», довжина кожного з яких становить 69 кілометрів. Вчені припускають, що вони утворилися на стику Тихоокеанських і Філіппінських тектонічних плит.

11. Знаменитий режисер Джеймс Кемерон став одним з трьох сміливців, які вчинили спуск в Маріанську западину. Свою подорож творець «Аватара» зробив у 2012 році.

12. Маріанська западина — національний пам’ятник США і найбільший морський заповідник в світі.

13. Маріанська западина — аж ніяк не строго вертикальне заглиблення в морському дні. Формою Маріанська западина нагадує півмісяць довжиною близько 2550 кілометрів і шириною в середньому 69 кілометрів.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...