Син на фронті... "Одразу після анексії Криму я відмовилася зніматися в російських проектах": Українська акторка, яка перша зважилася на цей крок

Акторка Римма Зюбіна розповіла про відмову від російських проектів 3 роки тому. Все, що пропонується росіянам - це принизливо, вважає акторка.
Римма Зюбіна

Українська акторка Римма Зюбіна входить до журі Міжнародної конкурсної програми 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Відтак, визначатиме лідерів серед кіноробіт у номінаціях «Найкращий фільм», «Найкраща режисура» і «Найкраща акторська робота». Торік Зюбіна брала участь в презентації фільму «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка, де зіграла головну роль. Цього року на фестивалі в Одесі покажуть словацько-українсько-чеський фільм «Межа», де акторка грає дружину одного з контрабандистів. Серед інших її кіноробіт – дитячий мюзикл «Трубач» Анатолія Матешка, мелодрама «Про шалене кохання, Снайпера та Космонавта» Дмитра Томашпольського і драма «Аврора» Оксани Байрак. Римма Зюбіна неодноразово ставала лауреатом міжнародних та національних театральних нагород, зокрема дворазовою володаркою премії «Київська пектораль». Про кіно і не лише Римма Зюбіна розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Розкажіть про Ваш останній фільм «Межа». Як відбувалися зйомки?

– Нещодавно фільм «Межа» отримав на фестивалі в Карлових Варах премію «За найкращу режисуру». Режисер Петер Бебьяк зі Словаччини. З України була операторська група, наші були художники-постановники і частина гримерів. Це фільм про територію словацько-українського кордону. Події відбуваються в Словаччині, в найближчому до кордону населеному пункті, і в Ужгороді.

В прикордонних зонах більшість людей заробляють контрабандою. Нічого не змінюється. Я сама з Ужгорода, тому цю ситуацію знаю давно

Фільм заснований на реальних подіях, він про події 2007 року, коли Словаччина мала стати частиною Шенгенської зони. Ні для кого не секрет, що в прикордонних зонах більшість людей заробляють контрабандою. Нічого не змінюється, тому що невигідно комусь, щоб це змінювалося. Я сама з Ужгорода, тому цю ситуацію знаю давно. Коли фабрики-заводи позакривалися, то для контрабандистів полилися легкі гроші за горілку-цигарки і люди не можуть зупинитися. Потім включилися кримінальні елементи – і торгівля людьми, і торгівля наркотиками. На жаль, дуже багато людей не розуміє, що це порушення закону. Вони називають це бізнесом – заїхати в Словаччину і вилити повний бак бензину.

На тлі криміналу розгортається психологічна драма – історії двох сімей: в Словаччині і в Україні. Я граю дружину українського компаньйона

Наш головний герой – правоохоронець. Його грає знаменитий словацький актор Андре Гриц. В фільмі він каже: «Жодна миша не пролізе через кордон», хоча є найкорумпованішою особою в цій історії. І всі працюють в дружбі з митниками, з прикордонниками, усюди своя мафія. На тлі криміналу розгортається психологічна драма – історії двох сімей: в Словаччині і в Україні. Я граю дружину українського компаньйона. Словацька сім’я показана більш розгалужено – і історія стосунків чоловіка і дружини, і зв’язок мами з сином, тому що мама започаткувала колись давно весь цей кримінальний бізнес. Тобто не хрещений батько, а така хрещена мати. Маму грає видатна чеська й словацька акторка Емілія Вашарьова. Блискуча робота в українського актора Станіслава Баклана, він грає голову мафії. А мого чоловіка, українця, грає словацький актор Євген Лібезнюк, який навчався в Києві. Мого брата грає Олександр Піскунов, актор Театру драми і комедії. Він зовсім молодий актор, це його такі перші кроки в кіно. Також там грають Володимир Геляс і Макар Тихонов.


– Ви згадали про наших операторів і гримерів. Тобто саме цих українських спеціалістів більше цінують в західному кіно?

Ми можемо дивитися наше кіно, розуміти, що режисури нема і акторська робота слабенька, проте така гарна картинка!

– У нас дуже хороша операторська школа, ми не приховуємо це. Ми можемо дивитися наше кіно, розуміти, що режисури нема і акторська робота слабенька, проте така гарна картинка! І вона часто й рятує наші серіали й наші фільми. Оператори найбільш інтегровані в кіносуспільство, майже всі хлопці англійську мову знають. Освітлювальна група працювала також наша – українська, і працювала на високому рівні.

В «Межі» за 36 знімальних днів у нас було 40 локацій. Почали знімати влітку, потім зупинилися десь на місяць, і продовжили знімати в листопаді. Я стояла на вулиці при мінусовій температурі в літній кофтинці. Лікарі кажуть, що в мене бронхіальна астма, а часу лежати немає – в мене і презентація «Гнізда горлиці», і робота в Словаччині.

Була ще цікава ситуація із місцем для зйомок. Нам було потрібно автентичний ангар прикордонників, проте ніхто не дозволить на чинному кордоні знімати. Такі будівлі залишилися між Словаччиною й Угорщиною і між Чехією і Словаччиною, отже, на одному з них ми побудували повну імітацію словацько-українського кордону – прапори, митники в українській формі. Приїхав туди вночі хлопець-водій фури, українець, і зупинився на ніч. Прокидається вранці, відкриває очі, бачить прапори і думає, що він на словацько-українському кордоні. Йде до корчми поблизу і питає: «А що тут відбувається?». Дівчата з корчми, знаючи, що знімається кіно кажуть: «Ну, як же, це словацько-український кордон». Аж поки до нього дійшло, що це – кіно, я тільки можу уявити цей внутрішній монолог – заснув і прокинувся через 500 кілометрів.

– А де була прем’єра «Межі»?

– На початку липня на кінофестивалі в «Карлових Варах». Це кінофестиваль категорії А, на рівні з канським, венеціанським, берлінським. Це дуже важливий фестиваль і вперше картина за участі України потрапила в його основну програму. І вперше приз другий, за своєю значимістю після «гран-прі», отримав фільм саме за участі України. Це не український режисер, але про це треба говорити. Це ознака того, що ми можемо працювати в хорошій копродукції.

– На Вашу думку, про що зараз в Україні цікаво знімати кіно?

Якщо ми перестанемо думати в театрі і в кіно, тоді просто перетворимося на те, про що я навіть думати не хочу

– Про все. Мені здається, що мають бути різні жанри, мають бути і комедії, і драми. Я не розумію, коли мені кажуть – це важко – думати над кіно. Якщо ми перестанемо думати в театрі і в кіно, тоді просто перетворимося на те, про що я навіть думати не хочу. Я думаю, що, якщо акторка працює на екрані або на сцені, то глядач теж має працювати, сидячи в залі, а не разом з поп-корном сприймати інформацію. Поп-корн закінчився, і думки твої закінчилися.

– А яку роль Ви б сьогодні хотіли зіграти?

– Я майже взагалі не знімаюся зараз. Не дивлячись на те, що в мене особлива нагорода фестивалю «Майнем-Гейдельберг», і що в Одесі ми приз отримали, і що є приз журі в Мумбаї, і «Золоту дзиґу» я отримала. В мене за останні півроку було лише три знімальних дні. Зокрема в продовженні серіалу «Гвардія» я знімалась.

Мій син – на фронті і я допомагаю. 20 березня, одразу після анексії Криму, я відмовилася зніматися в російських проектах. Я була першою українською акторкою, яка це зробила

Я зараз зайнялася волонтерством: мій син – на фронті і я допомагаю. 20 березня, одразу після анексії Криму, я відмовилася зніматися в російських проектах. Я була першою українською акторкою, яка це зробила.

Але росіяни знову приїжджають в Україну, їхні візити припинилися хіба що на півроку в 2014 році. Сьогодні вони грають в головних ролях в серіалах, які знімаються для українських телеканалів. Про це всі мовчать, але знову наші актори на других і третіх ролях. І я не знаю, скільки ще крові має пролитися в цій країні і скільки «майданів» відбутися, щоб щось змінилося. На мій погляд, все, що пропонується сьогодні росіянами – це просто принизливо.

Радіо Свобода

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...