Стало відомо, коли ЗСУ перейдуть на нове харчування: Що дає ця реформа воїнам

​Наприкінці жовтня півсотні військових частин перейшли на новітнє харчування за каталогом. Керівниця Проектного офісу реформ Міністерства оборони України розповідає про нюанси реформи та хто їй опирається.

Дні французької кухні у одній з військових частинСеред них 72-а бригада імені Чорних запорожців, 25-та повітрян-десанта бригада, 169-й Навчальний центр "Десна", 36-та бригада морської піхоти, 80 десантно-штурмова бригада, 24 -та бригада імені короля Данила та інші підрозділи, інформують Патріоти України.

Хто цьому опирався та як реформа буде масштабуватись далі, Gazeta.ua розповідає керівниця Проектного офісу реформ Міністерства оборони Діана Петреня.

Результати реформи у 2017-му: озвучте конкретні цифри та відгуки?

У 2017-му на нове харчування перейшли 23 частини. Для мене було дуже важливо, що деякі з них – бойові, зокрема, 79-та десантно-штурмова бригада. Крім того, це 19-та окрема ракетна бригада й 3-й та 8-й окремі полки спецназу. Ці хлопці виконують реальні бойові завдання.

Крім того, до нового харчування долучились деякі полігони, кілька навчальних закладів. Ми хочемо прищеплювати правильне розуміння харчування в людей, які лише задумуються про присвячення життя армії.

По кількості людей – це майже 17 тис. військових. Цифра доволі серйозна у відношенні до кількості тих, кого у 2015-му році охопив експеримент.

Відгуки добрі. Відповідне опитування проводив у жовтні та грудні 2017-го і Проектний офіс реформ МОУ, і самі бійці. Коли ми впроваджували цю реформи, ми очікували, що рівень задоволеності нею сягне 87-88%. Реальні цифри – 99%. Тому нам вдалося.

На фото: Діана Петреня, 39 років. Народилась у Миколаєві. Закінчила Миколаївський національний аграрний університет. До війни працювала в IT-сфері та була приватними підприємцем. З весни 2014 року - волонтерка та координаторка Фонду допомоги країні "Крила Фенікса" у Миколаєві, персонально опікувалася 79-ю десантно-штурмовою бригадою. У листопаді 2014-го - приєдналась до “Волонтерського десанту” у Мініестрестві оборони в якості експерта з питань реформування харчування армії. З червня 2018-го – керівниця Проектного офісу реформ Міністерства оборони України. До цього успішно курувала напрям реформи харчування у Збройних силах України. Про сім’ю не розповідає.

Який відсоток бойових частин у 2017-му?

Є специфіка умов виконання ними бойових завдань, тому ми дуже акуратно підходили до цього питання. Одна справа, коли машина з продуктами не доїде до університету. Інша - коли до лінії зіткнення.

У 2017-му – 4 бойові частини та 19 небойових. Але знову наголошую: ми хотіли не підставити наших хлопців на передовій та нашкодити їм.

Наприкінці цього року, за наказом №12 за підписом Міністра оборони 12 січня 2018-го року, ми успішно запустили ще 50 військових частин. Із них тилових – не більше 11. Решта – бойові. Ми подивились, як все це працювало минулого року і характер перешкод (поки не "обкатаєш" процес на місці, не зрозумієш специфіку "місцевих" проблем).

У відкритому доступі цього переліку немає - Міноборони не оприлюднює свої накази. Опосередковано про ці частини можна дізнатись через Prozorro, де відбуваються торги для них. Це не військова таємниця.

50 частин запустили попри саботаж суто "технічних" компаній, які блокували нам торги, подаючи скарби у Антимонопольний комітет України. Проблему вирішили лише після зустрічі з Президентом та головою Антимонопольного комітету – скарги після того почали розглядати майже миттєво.

Загальна кількість людей, які вже відчувають на собі харчову реформу, складає майже 60 тис. А це близько половини від тих військовослужбовців, які мають право на армійське харчування.

У Інтернеті, особливо раніше, часто писали негативні коментарі про харчування. З фотодоказами. Як ви реагуєте на звинувачення?

Намагаємось реагувати швидко. Потрібно усвідомлювати, що реформа досі стосується лише 23 частин з минулого року та 50-ти в цьому році.

Військовослужбовці та їхні батьки і друзі, які можуть публічно скаржитись на якість їжі, харчуються ще за старою системою. І ми чудово знаємо, чого вона варта.

Якщо у частині отруїлись понад 10 людей, це серйозний скандал. Цих людей мають негайно шпиталізувати. Справа йде по медичній лінії, і в потерпілих мають взяти посіви. У таких випадках обов'язково потрібно писати рапорти. Медики зі свого боку теж це зроблять. Розумію, що можу почути відповіді на зразок: "Нас заклюють!" та "Цей рапорт нічого не зрушить!". Однак без вашого рапорту нам у відповідь скажуть: "Так тут же все добре!", а інші побачать у цьому внутрішній конфлікт.

Також обов'язково звертатись на гарячу лінію. Це дає привід вислати комісію та інших спеціалістів. І тільки лише після цього пишіть у Facebook і таким чином привертайте до ситуації увагу.

Звісно, Міноборони відреагує і на це, але, якщо факт буде підкріплений рапортом та дзвінком на гарячу лінію, сумнівів не буде узагалі.

Абсолютно несправедливе судження, що в цьому питанні Міноборони нічого не діє. Центральне управління продовольчого забезпечення реагує швидко.

Чи вигідно буде для України перевести всі військові частини на нове харчування у порівнянні зі старою системою?

Нова система харчування – це умовний "Артек", де широкий асортимент продуктів та елементи шведського столу . Стара система, як у "Чайці" цього не дозволяє.

Крім того - разюча різниця у якості приготування. Це важливо, адже ті самі макарони можна приготувати добре, а можна лишити каструлю на плиті на 20 хвилин і отримати клейстер.

В минулому році вартість нового харчування була приблизно однаковою зі старою системою аутсорсингу. Можлива різниця – у 1-2 грн. В цьому році вона буде дорожче за стару систему на 10-15%. Але це ті гроші, які забезпечать здоров'я та позитивний моральний стан наших бійців.

"На передку" перебували разом 79-та та 25-та бригада, яка, на жаль, харчується за старою системою. Військовослужбовці з 25-ки приходили їсти у 79-ку. Голосували ногами. Ось вам і різниця.

Коли, приміром, 79-тої бригада повертається до пункту постійної дислокації, військові продовжують харчуватись по новій системі?

Так, звісно. На нове харчування переходить саме підрозділ. І не має значення, де він перебуває – у пункті-постійної дислокації, на полігоні чи в зоні Операції об'єднаних сид. Коли 79-тка перебувала на "передку", в Миколаєві теж залишались військовослужбовці. Вони харчувались за новою системою.

За старою системою основну вигоду отримували 3 компанії, які собою охоплювали всю Україну: саме вони вигравали замовлення. Скільки компаній забезпечують нове харчування? Чи вигідно підприємцям брати участь у "нових" тендерах?

Безумовно. Відтепер, за новою системою, компанії мають надавати у військові частини лише продукти.

Але продукти ми торгуємо не по пунктах. Ми купляємо можливість замовлення будь-якого продукту з переліку з майже 400 позицій - електронний "Каталог". Відповідно, компанії лише потрібно завантажити продукти у вантажівку та привезти їх до воріт військової частини. Начальник продовольчого забезпечення перевірить їхню якість та відповідні сертифікати, і на цьому все.

Чи вигідно це бізнесу? На даний момент 23 частини, переведені торік, обслуговуються 7-ма підприємцями. Значить, цей процес приносить прибуток.

Чи спостерігаєте ви конкуренцію між постачальниками?

Так, компаній, які можуть здійснювати "аутсорс" в принципі набагато менше, ніж тих, хто здатний просто продавати продукти. Саме тому на ринку з'являється більш-менш здорова конкуренція.

Крім того, ми постійно шукаємо нові компанії та заохочуємо всіх брати участь у торгах.

Маємо 73 частини на новому харчуванні. Коли процес завершиться?

Я розраховую на те, що у 2020 році ми масштабуємо цю реформу на всю армію.

Що може вплинути на цей план у позитивному та негативному відношеннях?

Почнімо з останнього. Є сумніви з приводу того, наскільки правильно впроваджувати цю систему з військовими кухарями у певних видах частин, приміром, у складах або віддалених тилових підрозділах з невеликим штатом. 6 кухарів на 20 військовослужбовців – це неправильно. Тому ми шукаємо варіанти, як впровадити там економне харчування за Каталогом. Втім, вірної відповіді на це я ще не знаю.

У 2020 році ми масштабуємо цю реформу на всю армію

Стосовно фінансів. Зараз потреби Міністерства оборони фінансуються на 65%. Але витрати на харчування – це забезпечена стаття, тобто вони фінансуються обов'язково. Все інше – речове забезпечення, грошове забезпечення та інше – лише на 65%. Міноборони готове "втискатись" у той бюджет, який є доступним.

Ось 79-ту перевели на нове харчування. Як далі гарантується якість харчів?

Ми тепер є адміністраторами усіх процесів, від пункту "машина прибула до КПП" до утилізації відходів. І це дуже важливо.

На кожному з цих етапів є людина, що несе персональну відповідальність. У старій системі це було відсутнє повністю.

Ми знаємо все про наших кухарів: де вони вчились, який в них стан здоров'я і як вони готують. Так само ми контролюємо й персонал, що обслуговує. Ми можемо робити перевірки. В нас є система електронних складів, на яких ми бачимо залишки.

Є людина, що несе персональну відповідальність. У старій системі це було відсутнє повністю

Реально відроджується продовольча служба. Начпроди виконують визначені функції і нарешті починають повертати назад неякісні продукти. Якщо якість в них викликає сумніви, вони просто можуть їх віддати постачальникові, не боячись при цьому покарання. При системі аутсорсингу таке просто неможливе.

Автор: Сергій Гордєєв

Джерело: Газета.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...