Шокуюча статистика смертей від ботулізму в Україні: кожен 10-й, - МОЗ

З 90 осіб, які захворіли на ботулізм в Україні, померло дев'ятеро. Всього було зафіксовано 81 випадок зараження.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Крім статистики, регулятор також поширив кілька рекомендацій, які допоможуть уберегтися від хвороби. Зокрема, в МОЗ рекомендують уникати споживання в'яленої, солоної і консервованої риби, а також м'ясних консервів, у першу чергу, домашнього виробництва. Також не варто вживати продукти, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином, або про якість яких споживачеві невідомо.

З моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, в середньому, близько доби.

Спочатку хворого турбують нудота, блювота, характерна біль у животі, рідкий стул без патологічних домішок. Це триває в середньому 20-24 години. Надалі з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі - всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальним токсичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, яка і є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря.

Буквально днями в Україні зафіксовані нові випадки ботулізму, один із яких обумовлений споживанням рибної консервипромислового виробництва.

Раніше в Києві троє людей отруїлися рибою, яку купили в супермаркеті, одна з них померла. Також випадки отруєння рибою були зафіксовані у Вінницькій області.

У столиці була введена тимчасова заборона на реалізацію рибної продукції. Пізніше в Кіровоградській області Знам'янська місцева прокуратура почала досудове розслідування за фактом спалаху ботулізму в Україні.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...