Радянський шпіонаж: Супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам

За багато років шпигунства завербований комуністами німецькй фізик, доктор з філософії працював на розвідку СРСР, був засуджений на 15 років, помер 28 січня 1988 року у Дрездені. Радянська влада так його і не визнала і не винагородила.

Клаус Фукс. Фото: ВікіпедіяПро це пише Газета.ua, передають Патріоти України.3 лютого 1950 року у Великій Британії заарештовано Клауса Фукса,англійського вченого німецького походження, який брав участь у розробці атомної бомби. Він був звинувачений у передачі Радянському Союзу надсекретних даних по атомних розробках. Це був перший з цілого ланцюга арештів радянських шпигунів, який завершився арештом, судом і стратою Джуліуса і Етель Розенбергів.

Німецькй фізик, доктор з філософії у 1941 році підключився до групи Рудольфа Пайерлса, яка у той час працювала над уточненням критичної маси урану і проблемою розділення ізотопів. В тому ж році через кілька місяців після початку війни Німеччини проти СРСР, Фукс вийшов на представників радянської військової розвідки і почав передавати відомості про британські розробки в області ядерної зброї. У 1943 був переданий на зв'язок розвідці НКДБ СРСР.

Допитувався у Великій Британії американським контррозвідником Робертом Лемфером, який переконав його розкрити особистість зв'язкового Гаррі Голда. Голд, у свою чергу, назвав Девіда Грінгласса, через останнього вийшли на Розенбергів. Був засуджений на 14 років (максимальний термін за шпигунство у формі передачі військових секретів дружній державі, так як під час передачі секретів СРСР і Велика Британія були союзниками). На вимогу Сполучених Штатів про депортацію Клауса Фукса Велика Британія відповіла відмовою і тим врятувала його від страти. Радянський Союз, у свою чергу, відмовився визнати його своїм агентом.

У 1959 році Фукс був достроково звільнений і позбавлений британського громадянства. Повернувся до Німеччини, одружився на високопоставленій співробітниці партії Маргарет Кейльсон. Працював у Центральному інституті ядерних досліджень і викладав у Дрезденському технічному університеті. З 1967 року був членом ЦК СЄПН, з 1972 року членом Президії Академії наук НДР. Помер 28 січня 1988 року у Дрездені, радянська влада так його і не визнала і не винагородила.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...