"Просто бере паузу": Наступний удар Путіна буде не по Донбасу, - Арестович

На тлі висилки дипломатів і справи Скрипаля, а також загострення ситуації із Заходом росіяни поки не готові показувати зуби. Однак обманюватись у намірах Кремля не варто

Ілюстрація: відкриті джерела

Президент Росії Володимир Путін бере паузу в Україні. Про це говорить, серед іншого, його участь у спільній заяві лідерів країн "нормандської четвірки" про перемир'я на Донбасі та необхідність прискореного виконання Мінських угод. І хоча перемир'я вже порушується, наступний удар Кремля, швидше за все, буде не на Сході України. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт і блогер Олексій Арестович, передають Патріоти України.

Путін просто бере паузу. Тому що на тлі висилки дипломатів і справи Скрипаля (нагадаємо, в Лондоні був отруєний колишній співробітник ГРУ РФ Сергій Скрипаль, після чого низка держав, зокрема Україна, вислали російських дипломатів, - ред.), а також загострення ситуації із Заходом росіяни поки не готові показувати зуби. І для них немає жодного сенсу в якійсь новій програмі. Завжди треба брати паузу. Ось вони і заявляють про свої мирні наміри, кажуть, що вони хороші.

А зараз вони підготують відповідь, у тому числі щодо України, та влуплять. Вони ж зараз у якій ситуації - з розладнаними лавами та планами. Савченко взяли, Рубана взяли, план щодо України провалився (з одностороннім введенням миротворців на Донбас).

Вони просто не готові до істотного загострення із Заходом, і їм потрібен час на те, щоб визначитися з позиціями, зібратися знову, вигадати новий план і діяти. І в таких випадках завжди беруться миротворча ініціатива, перемир'я, дипломати висилаються, починаються розмови, дискусії.

Їм знадобляться 2-3 місяці, потім вони знову влуплять - щось капосне зроблять у Сирії або Україні. Подальші ескалації? Звичайно. Це ж завжди варіабельно. Вони розглядають різні сценарії. У Кремлі борються різні вежі, які є прихильниками різних сценаріїв. Але я не бачу для Росії інших варіантів, крім як іти на загострення. Вони, так чи інакше, будуть на нього йти, а форми та способи можуть бути різними.

На самому Донбасі загострювати сенсу особливого немає, але є сенс загострювати всередині України, діючи узгоджено з Донбасом. У будь-якому випадку, головним контурним процесом залишаються вибори в Україні, до яких залишився рік. Вони гратимуть на цьому полі, а всі дії на Донбасі будуть узгоджені з діями їхніх сил всередині України, на які вони робитимуть ставку на виборах. Потрібен буде мир - влаштують, потрібно буде обміняти полонених - обміняють. Їм же треба піднімати реноме медведчуківським партіям, Опоблокам і всім іншим. Головною рамкою для них є завдання послаблення нашої правлячої коаліції за результатами виборів. Наприклад - створити такий парламент, у якому багато фракцій і який не може нормально домовлятися та приймати рішення щодо реформ, особливо економічних, з питань національної безпеки тощо. Тобто така собі махновщина. А взагалі ідеал Кремля - це ще й посварити парламент із майбутнім президентом, хто б ним не був. І все - тоді ми паралізовані, оскільки реформи не йдуть, ситуація загострюється всередині, економіка здихає. А десь у 2021 році бери нас теплими, ми вже дозріли. Це те, що треба Путіну.

Що стосується перемир'я - це та ж пауза. А чого їм загострювати? У розпалі справа Скрипаля, їх звинувачують у всьому, висилаючи дипломатів, а зараз вони ще отримають звинувачення щодо Донбасу. Навіщо їм це потрібно? Вони краще зависнуть на якийсь час.

Захід же намагатиметься з усіх сил, тому що європейські плани - повне припинення війни на Донбасі. Вони якраз будуть дуже сильно старатися, щоб зайнятися відновленням миру.

Сценарій Заходу відомий - спочатку посилення наглядової місії, потім введення миротворців, потім політична частина. Нещодавно [перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр] Хуг заявив, що вони будуть ставити нові пости на кордоні тощо. В них був єдиний узгоджений план, який ведуть всі уповноважені інститути, починаючи від місії ОБСЄ.

Захід послідовно проводить свою політику у цьому відношенні. Але ми розуміємо, що ця війна може закінчитися за 5 хвилин наказом Путіна, а якщо вона не закінчується, значить немає такого наказу. А оскільки немає такого наказу, то Путін не хоче закінчувати війну.

При цьому конкретні способи та шлях закінчення війни абсолютно не важливі. Важливо, щоб дали команду закінчити, якої немає і не буде, оскільки Путін довів внутрішню та зовнішню істерію до такого стану, що може грати тільки на загострення. Він сам став заручником політики, яку сформував. Якщо він поверне назад, у нього почнуться великі внутрішні проблеми.


Опублікував: Evora

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...