Програли Чорногорію, то може тут відіграються: Кремль мобілізує сили, щоб заблокувати вступ до НАТО чергового "друга"

Контррозвідка Македонії звинувачує Росію у багаторічному впливі на політику країни.

Консорціум журналістів по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (OCCRP) повідомив, що контррозвідка Македонії підозрює Росію в багаторічному впливі на політику країни.

Організація будує свої висновки на десятках конфіденційних документів, переданих джерелом в уряді Македонії.

У публікації наведені фото фрагментів звітів спецслужб, які, як стверджує OCCRP, засновані на даних прослуховування, зовнішнього спостереження і повідомлень інформаторів, – повідомляє Новая Газета.

Джерело з уряду Македонії на умовах анонімності передав архів з десятків секретних звітів журналістам міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project. У спільному розслідуванні також брав участь македонський телеканал NOVA TV і сербське видання KRIK.

Передані документи складені на основі прослуховування телефонних переговорів, зовнішнього спостереження і повідомлень джерел. У них йдеться про те, як російські офіцери СЗР і ГРУ спільно з співробітниками посольства Росії намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їх вступу в НАТО і просувати інтереси Росії.

З моменту закінчення холодної війни Македонія традиційно вважалася партнером Заходу. Однак в останні роки Росія значно посилила свій вплив на Балканах в цілому, і в Македонії зокрема, йдеться в звітах контррозвідки Македонії.

Розвідувальна діяльність Росії активізувалася після того, як кілька балканських країн оголосили про бажання вступити в НАТО. У квітні цього року парламент Чорногорії проголосував за вступ до Північноатлантичного альянсу. А Македонія та Боснія і Герцеговина отримали статус кандидатів на вступ.

Наприклад, йдеться в документах, почесні консульства Росії в македонських містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.

Протягом останніх дев’яти років Македонія знаходиться «під впливом найсильнішої і руйнівної пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, які здійснюються через посольство РФ», – говориться в звіті на ім’я Володимира Атанасовскі, керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії.

«РФ використовує методи так звану «м’яку силу», як частину стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу». «Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої – отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни», – йдеться в звітах.

Реалізацією цієї стратегії в Македонії займаються три офіцера СВР, які отримують вказівки з штабу в Белграді, столиці Сербії, і чотири співробітники ГРУ зі штабом в Софії, столиці Болгарії. Їх діяльність, судячи з документів, координується через посольство Росії в Скоп’є, столиці Македонії.

Македонські контррозвідники також вказують в звітах імена кореспондентів державного агентства ТАСС і представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб. (З міркувань безпеки видання не розкриває їхніх імен.)

Російські агенти протягом багатьох років займалися вербуванням колишніх і діючих співробітників македонської армії і поліції.

Крім того, представники Росії намагалися вплинути на редакційну політику і пропонували кошти македонським ЗМІ, особливо тим, які підтримують албанську меншину, щоб просувати російську політику в країні.

До методів «м’якої сили» македонські контррозвідники відносять і численні культурні ініціативи посольства Росії. «Росія просуває ідею пан-слов’янської ідентичності і єдиної православної віри», говориться в документах. З ініціативи російського посольства в Македонії за останній час було відкрито близько 30 «асоціацій дружби». Крім того, посольство спонсорує будівництво православних церков по всій країні.

І, судячи з усього, зусилля «російських агентів» були ефективними. Наприклад, Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо Росії в 2014 році з-за війни на Південному Сході України. Македонська влада тоді заявляла, що санкції сильно вдарили б по економіці країни.

Спільні дії Росії і Сербії, на думку македонських контррозвідників, привели до складної політичної кризи в Македонії: протистояння основних партій, яке закінчилося заворушеннями в парламенті. Цей політична криза посилюється і етнічними розбіжностями з албанською меншиною: албанці складають чверть населення Македонії, і їх попередні спроби оголосити автономію мало не привели до громадянської війни.

До недавнього часу Росія підтримувала колишню правлячу націоналістичну партію Македонії ВМРО-ДПМНЄ і її лідера Ніколу Груєвського. У 2015 році Груєвський був змушений покинути пост прем’єр-міністра через звинувачення в незаконному прослуховуванні десятків тисяч громадян країни.

Сьогодні Груєвський і деякі члени його партії знаходяться під слідством за звинуваченнями в перевищенні посадових повноважень, відмиванню грошей і корупції.

У грудні 2016 року в країні пройшли позачергові вибори, які повинні були покласти край політичній кризі. Однак цього не сталося. Коаліційний уряд було затверджено парламентом тільки минулого тижня, 31 травня. А прем’єр-міністром країни став Зоран Заєв, лідер опозиційної партії «Соціал-демократичного союзу Македонії» (СДСМ).

Попередні спроби сформувати коаліцію привели до штурму парламенту націоналістами, що підтримують Груєвського. В результаті заворушень 27 квітня цього року Заєв і десятки інших людей отримали травми.

Влада Росії звинуватила США і країни ЄС в організації зміни влади в Македонії та підтримки Заева. Цікаво, що до критики Росії приєдналися і праві американські ЗМІ, і навіть деякі конгресмени, які звинуватили македонську опозицію в тому, що її підтримує американський бізнесмен Джордж Сорос.

В одному зі звітів контррозвідки переказується розмова від 7 квітня цього року між російським послом Олегом Щербаком і співробітником МЗС Македонії.

Щербак нібито також висловлював претензії з приводу недостатньої підтримки російської політики в країні і російських заяв про «закордонне втручання» у внутрішньополітичні процеси в країні.

Щербак допускав, що якщо македонські влада не почне публічно підтримувати Кремль, це призведе до згортання економічного і дипломатичного співробітництва.

Російські дипломати відмовилися відповідати на питання OCCRP.

Прем’єр-міністр Заєв також не захотів окремо коментувати цю статтю, але послався на свої заяви в квітні цього року. «Я вважаю, що якщо не вжити додаткових заходів у зв’язку з низьким інтересом ЄС і США в цьому регіоні, у Росії з’явиться більше простору для просування своїх інтересів», – так Заєв висловлював свою стурбованість з приводу зростаючого впливу Росії на Балканах.

Архів секретних документів також включає прослуховування розмов деяких співробітників сербської розвідки BIA. У звітах говориться, що сербські розвідники активно допомагали російським колегам здійснювати їх плани в Македонії, і зокрема надавали підтримку націоналістам і Груєвскі.

З 2013 року контррозвідники стежили за співробітником BIA Гораном Жівалжевічем, який активно працював над тим, щоб не допустити інтеграції Македонії в Європу. Документи говорять про те, що Жівалжевіч давав інструкції проросійському члену парламенту Македонії Івану Стоілковічу, лідеру Демократичної партії сербів.

Стоілковіч – дійсно один з головних прихильників російської влади в Македонії. У вересні 2016 року він вітав «Єдину Росію» з перемогою на виборах в Держдуму: «Минулі вибори стали очевидним підтвердженням мудрої національної політики, що проводиться всі ці роки «Єдиною Росією», і спрямованої, в тому числі, на збереження православних і слов’янських цінностей, що є світлим прикладом для нас. За минуле десятиліття Росія під керівництвом Володимира Путіна продовжувала бути послідовною захисницею свобод народів, міжнародного права, миру і стабільності на землі»( цитата з «Російської газети»).

Стоілковіч також неодноразово зустрічався з політиками сусідньої Чорногорії, які виступали проти членства їхньої країни в НАТО. Серед цих політиків були і ті, кого македонські контррозвідники називали агентами російських спецслужб.

Секретні документи також говорять про те, що Стоілковіч погоджував зі співробітником сербської розвідки BIA критичні публікації в Сербії про Зорана Заева. Сербські ЗМІ дійсно активно критикували Заева і писали про те, що втручання Заходу, а також політичні вимоги албанців можуть призвести до війни.

Журналісти OCCRP додзвонилися до Стоілковіча.

Співробітник сербської розвідки Жівалжевіч на питання відповідати відмовився. Коментарів російської влади і спецслужб поки також не було.

Джерело: «Новая газета»

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...