Позбавлення Саакашвілі громадянства України за рік до парламентських виборів спантеличило західних коментаторів, - ЗМІ

Західні коментатори одностайно пишуть про те, що позбавлення політичного опонента, борця з корупцією Саакашвілі за рік до виборів не піддається розумінню.

Міхеїл Саакашвілі і Петро Порошенко, Україна, Київ, 8 липня 2015 року

Інформація про позбавлення колишнього губернатора Одеської області, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі українського громадянства спантеличила західних коментаторів.

Державна міграційна служба України на своєму сайті оприлюднила повідомлення: «Президентом видано указ про втрату громадянства України. Припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою».

«Несподіваним рішенням, яке не піддається розумінню, Порошенко прибрав політичного опонента, борця з корупцією, за рік до парламентських виборів», – твітує сьогодні Дмітрі Закс, журналіст агенції новин France Presse.

«Президент України позбавив громадянства колишнього президента Грузії та старого критика Путіна Саакашвілі. Це досить складно зрозуміти», – твітує журналіст-розслідувач Сі-Ен-Ен Саймон Островський.

«Я щойно написала новину про позбавлення Саакашвілі громадянства України і не знаю, як її розуміти», – ділиться журналістка видання Foreign Policy Емілі Тамків.

«Українська правда» повідомляє, що у Державні міграційній службі заявили, що підстави для втрати громадянства України перелічені у статті 19 закону України «Про громадянство України».

«Як вказується у повідомленні, до таких підстав, зокрема, належить добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досягнув повноліття, або набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього закону – внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів», – пише «Українська правда».

Низка коментаторів при цьому звертають увагу на те, що Саакашвілі є критиком української влади.

17-18 липня Петро Порошенко відвідував Грузію, де місцеві ЗМІ питали його про екстрадицію Саакашвілі, проти якого в країні порушено кілька кримінальних справ. Його звинувачують у розтраті державних коштів і перевищенні службових повноважень.

В Україні було відомо про ці справи і на час набуття Саакашвілі громадянства, звертають увагу на Заході.

«Найбільше зміна, яка відбулась з часу, коли Порошенко надав Саакашвілі українське громадянство – це перетворення останнього з політичного союзника на опонента із власною партією», – пише Ян Бейтсон, журналіст низки західних видань, який спеціалізується на висвітленні подій в Україні.

Професор політології університету Baylor у Техасі Сергій Куделя навіть згадав, що історично політичні опоненти президентів України зазнавали гіршої долі, ніж позбавлення громадянства.

«Позбавлення громадянства опонента в особі Саакашвілі – це гуманніше рішення, ніж вбивство чи ув'язнення. Чи не так, пане Порошенко?», – твітує Куделя.

Натомість інші коментатори цікавляться, чи повернеться екс-президент Грузії на постійне проживання до району Брукліну в Нью-Йорку, де він мешкав після того, як вимушений був залишити Грузію.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...