Порошенка закликали чимшвидше подати законопроект про антикорупційний суд на розгляд Верховної Ради, - Transparency International Україна

Також Президента України закликали не застосовувати до законопроекту жодних додаткових процедур, не передбачених Регламентом Верховної Ради України.

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву, опубліковану на офіційному веб-сайті TI.

Transparency International Україна закликає Президента України невідкладно подати на розгляд Верховної Ради України проект закону про створення Вищого антикорупційного суду. Представництво глобальної мережі впевнене, що немає необхідності для створення додаткової робочої групи для обговорення основних постулатів даного законопроекту.

Днями представниця Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила про готовність Президента подати на розгляд парламенту законопроект про антикорупційний суд протягом двох тижнів. Водночас, пані Луценко представила позицію Президента про необхідність створення додаткової робочої групи для напрацювання основних тез та принципів даного законопроекту.

ТІ Україна переконана, що основою для президентського законопроекту повинні стати напрацювання групи експертів, що були викладені у законопроекті №6011 «Про антикорупційні суди» із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, що були представлені у її висновку 06.10.2017, а саме:

  • Виняткова юрисдикція щодо справ, які подаються з боку НАБУ і САП;
  • Створення незалежної апеляційної палати;
  • Кандидати на посади суддів повинні обиратися на відкритому конкурсі за участі міжнародних партнерів;
  • Антикорупційні судді мають бути забезпечені винагородою високого розміру та достатнім рівнем безпеки.

Отож, немає жодної необхідності для створення додаткової робочої групи для напрацювання уже існуючих постулатів законопроекту, що були рекомендовані до врахування у висновку Венеціанської комісії.

«Відсутність незалежного судового розгляду справ у провадженнях щодо вчинення високопосадовцями корупційних злочинів є нагальною проблемою, яку потрібно терміново вирішувати. Найефективнішим шляхом вирішення цієї проблеми є саме створення незалежного та ефективного антикорупційного судового органу», – переконаний виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

Більш того, оптимальним часом для обговорення та внесення поправок народних депутатів до даного законопроекту є його розгляд у другому читанні.

ТІ Україна закликає Верховну Раду України, після внесення Президентом України законопроекту про антикорупційний суд невідкладно розглянути його у першому читанні та не застосовувати до законопроекту жодних додаткових процедур, не передбачених Регламентом Верховної Ради України.

В Україні вже закладена законодавча база для створення незалежного антикорупційного судочинства. А саме, оновлений закон “Про судоустрій і статус суддів” уже передбачає створення Вищого антикорупційного суду України.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...