Пікет перед Кабміном у Києві: мітингувальники вимагають декриміналізації марихуани

Учасники акції наголошують на нагальній необхідності декриміналізації незначних правопорушень та вимагають переспрямувати зусилля та ресурси поліції на боротьбу з реальною наркозлочинністю.

«Системна переорієнтація МВС на розкриття важких злочинів, пов’язаних з наркотиками, не відбудеться, поки існуватиме законна можливість кримінального переслідування за зберігання без мети збуту 5 грамів канабісу, а на сьогодні це найнижчий показник серед країн Європи», – заявив учасник мітингу.

Організатори акції вважають, що без декриміналізації незначних правопорушень реформа поліції матиме частковий і нестійкий ефект, а під прапором “боротьби з наркотиками” і надалі процвітатиме окозамилювання, популізм та маніпуляція статистикою.

Учасники зазначають, що є абсолютно неприпустимою ситуація, коли найменші шанси бути засудженими за наркозлочини має збут наркотиків, а поліцейська статистика компенсується при цьому малозначними правопорушниками, чия вина – кілька грамів заборонених речовин без мети збуту.

«Пріоритетом правоохоронної діяльності повинна бути концентрація зусиль на виявленні та документуванні протиправної діяльності організованих злочинних угруповань, що становлять найбільшу загрозу суспільству (структури, які контролюють наркотрафіки, незаконне виробництво, збут наркотиків тощо).

Кримінальне покарання наркозалежних осіб та дрібних дилерів не впливає істотно на зниження рівня споживання наркотиків серед населення”, – прямо зазначається у Стратегії державної політики щодо наркотиків.

Згідно з даними вищої судової адміністрації України, протягом минулого року було засуджено рекордно малу кількість осіб, які збували наркотики (729 вироків), у той час, як за незначні правопорушення, пов’язані зі зберігання невеликих кількостей заборонених речовин без мети збуту (ст. 309 ч.1) судами України винесено 5069 кримінальних вироків.

На сторінці акції у Facebook зазнається, що більше 5000 кримінальних вироків могли би стати півмільйонним надходженням у бюджет від адміністративних штрафів при мінімумі затрат з боку держави.

Фото – Роман Пєтушков

для ІНФОРМАТОРа

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...