Підраховано, які продукти в Україні подорожчали найбільше, - інфографіка

За підсумками листопада ціни на більшість соціально значущих продовольчих товарів продовжили зростати.

Про це передають Патріоти України згідно дослідження, наданого на сайті Економічного дискусійного клубу.

Ріст цін відбувся на 14 із 23 позицій продовольчих товарів.

Серед груп продовольства найвищий приріст демонстрували молокопродукти. Так, масло вершкове подорожчало на 4,0% («плюс» 6,22 грн. на кілограмі), від 0,1 до 2,5% підросли в ціні сметана, сир та молоко.

Не сповільнює темпів цінового зростання наш національний продукт. Сало у листопаді додало ще 2,0% («плюс» 1,33 грн. на кілограмі) і є цьогорічним рекордсменом цінового росту – з початку року подорожчання склало 68%. Із м’ясної групи товарів збільшилися споживчі ціни на яловичину та ковбаси варені на 1,4% та 1,2% відповідно.

Продовжують набирати цінової «ваги» і яйця – упродовж місяця ріст склав 1,8% («плюс» 42 коп. на десятку).

Звичним для споживача у поточному році стає подорожчання хліба масових сортів. Листопад не є виключенням. Ціни зросли на: хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку − на 1,6% («плюс» 21 коп. на кілограмі); житньо-пшеничний хліб − на 1,8% («плюс» 23 коп. на кілограмі). З початку 2017 року кілограм хліба масових сортів подорожчав на 20%, або додав в ціні близько двох гривень на кілограмі.

Незначно підвищилися ціни на борошно, олію, макаронні вироби.

На 9 найменувань продуктів харчування ціни знизилися.

Найприємніше для споживача у абсолютному вимірі подешевшали:

  • свинина − на 2,94 грн. на кілограмі, або на 2,9%;
  • м'ясо птиці − на 1,33 грн. на кілограмі, або на 2,6%;
  • крупи гречані − на 1,31 грн. на кілограмі, або на 6,4%;
  • цукор − на 94 коп. на кілограмі, або на 6,8%.

У листопаді подекуди зберігався тренд до зменшення цін на овочі борщового набору (від 0,4% до 9,7%). Винятком у цій групі виявилися буряки, ціни на які неочікувано зросли на 6,4%.

Загалом вартість набору із 23-х соціально значущих продовольчих товарів, на які здійснюється моніторинг цін органами статистики, у листопаді ц. р. порівняно із жовтнем ц. р. зросла на 0,6%, або майже на 6,0 гривень. А із початку 2017 року набір подорожчав на 169 гривень («плюс» 23%), і в середньому по Україні його вартість склала 916 гривень.

Зростання вартості набору відбулося у 18 регіонах країни. Найвищий темп подорожчання упродовж місяця зафіксовано у Волинській області – 2,9% («плюс» 25 гривень). У Полтавській, Житомирській, Чернівецькій, Кіровоградській, Київській областях та місті Києві відмічалося зниження (на 0,2%−1,4%) його вартості.

Традиційно найдешевший набір із соціально значущих продовольчих товарів можна було придбати на Тернопільщині (за 857 грн.), а найдорожчий – у Києві (за 1 035 гривень).

До основних факторів, які впливатимуть на поведінку споживчих цін на основні види соціально значущих продуктів харчування у грудні, можна віднести:

  • певну активізацію попиту на продовольство, обумовлену наближенням новорічно-різдвяних свят;
  • збереження тенденції до скорочення сезонної пропозиції яєць та молокосировини;
  • зростання логістичних витрат внаслідок погіршення погодних умов та подорожчання бензину та дизпалива у попередньому місяці;
  • чергове поточне «просідання» курсу національної валюти.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...