Перший в Україні: На Закарпатті відбувся пілотний запуск туристичного потягу

У селі Шаланки Виноградівського району на Закарпатті курсуватиме перший в Україні туристичний потяг.

У селі Шаланки Виноградівського району на Закарпатті 28 липня відбувся пілотний запуск першого в Україні туристичного потягу вузькоколійною залізницею.

Про це повідомляє УНН.
Курсуватиме потяг з ретро-паровозом Боржавською вузькоколійкою.
"У рамках євроінтеграції це чудова ідея, адже у Німеччині, Австрії, Швейцарії й інший країнах Європи є багато вузькоколійок, які приваблюють величезну кількість туристів. Так, найбільша вузькоколійна залізниця у Німеччині щороку перевозить близько 1,1 мільйона туристів. У цілому, це перший в Україні туристичний потяг на вузькоколійній залізниці. Більше того, він перший і серед країн СНД", – розповів радник міністра інфраструктури України Себастіан Тролле.

Родзинкою заходу став ретро-паровоз, який спеціально транспортували на Закарпаття з міста Гайворон на Кіровоградщині.

Німецький локомотив ГР-280 1950 року випуску, що став героєм кількох кінострічок, протягом літа курсуватиме Боржавською вузькоколійною залізницею.

"Я керую цим ретро-паровозом з 1995 року. Свого часу пройшов спеціальні курси, маю посвідчення. Пальним для цього локомотива є вугілля. Всі механізми паровоза справні, але через поважний вік потребують постійної уваги і догляду. З командою машиністів ми відновили цей паровоз, тримаємо його у робочому стані вже багато років", – зазначив машиніст Омелян Свидрук.

"У п′ятницю та суботу цей паровоз і рухомий склад курсуватимуть як туристичний потяг. Стартуватиме рейс із закарпатського міста Виноградів. Перші пасажири поїдуть вузькоколійкою вже наступної п′ятниці, 4 серпня. Власники садиб та готелів зможуть організувати логістику своїм гостям, аби вони змогли побачити і скористатися цим унікальним туристичним транспортом", – розповів кореспонденту голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Також Москаль запевнив, що регулярні рейси вузькоколійкою відновлять.

"Потяг ходитиме для місцевих мешканців щодня, окрім п′ятниці та суботи, коли возитиме туристів. Це будуть щоденні повноцінні рейси – по два на добу від Виноградова до Хмільника, а коли упорядкують колію, то й до Іршави", – наголосив голова Закарпатської ОДА.

Вартість проїзду ще не визначена, але, за словами місцевих мешканців, протягом останнього часу ця сума коливалася у межах 5-6 гривень за поїздку.

Боржавська вузькоколійка має загальну протяжність у 97 кілометрів, у її складі 87 мостів через гірські ріки і потічки. Пілотний маршрут матиме 35 кілометрів мальовничими місцями Закарпаття. Введений в експлуатацію туристичний потяг має допомогти з′ясувати попит серед туристів та місцевого населення. У подальших планах зробити рейси щоденними під час канікул.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...