Остерігайтесь провокацій: Як патрульні "розводять" на гроші, - адвокат

Якщо Ви не хочете втратити права на рік і отримати штраф в 10 200 гривень, дізнайтеся про нову обманну схему, яку використовує патрульна поліція.

За керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння передбачено відповідальність у вигляді штрафу 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік (ч.1 ст.130 КУпАП), пише у Facebook Дорожній Адвокат, інформують Патріоти України. Повторне протягом року аналогічне порушення тягне за собою накладення штрафу 20 400 грн. з позбавленням права керування на строк три роки (ч.1 ст.130 КУпАП).

Огляд на стан алкогольного сп’яніння водій повинен пройти на вимогу поліцейського, якщо інспектор побачить явні ознаки алкогольного сп’яніння, зокрема запах алкоголю, порушення координації рухів, мови, тремтіння пальців рук тощо. Огляд проводиться на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів та/або в закладі охорони здоров’я.

Якщо ж при зупинці виникає конфлікт між водієм та поліцейським, то часто "розлючений" інспектор одразу починає "бачити" такі ознаки без їх фактичної наявності та пропонує водієві пройти відповідний тест. Для водія ж довести, що таких ознак на момент зупинки не існувало майже не реально.

Тому водії, які не перебувають в стані алкогольного сп’яніння та сліпо переконані у своїй правоті через конфлікт з інспектором, відмовляються від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння як на місці зупинки, так і в закладі охорони здоров’я.

Причиною такої відмови є недостатня поінформованість щодо відповідальності за такі дії. А відповідальність за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння прирівнюється до відповідальності за керування в стані алкогольного сп’яніння.

Через це більшість протоколів по статті 130 КУпАП виписується саме внаслідок відмови водія від проходження такого огляду.

Це зручно і для поліцейського як по часу, так і по складності, оскільки зафіксувати факт відмови і скласти протокол за відмову набагато простіше, ніж проводити процедуру огляду відповідним пристроєм на місці зупинки чи у медичному закладі. До того ж, якщо факт наявності алкоголю у водія не підтвердиться, то поліцейський окрім витрачених 1-2 годин часу ризикує отримати скаргу на неправомірні дії.

Тобто така відмова від огляду на стан алкогольного сп’яніння вигідна поліцейському, але аж ніяк не водію.
Таким чином, тверезий водій, який відмовився пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння через те, що був переконаний у надуманості та відсутності будь-яких підстав для проходження тесту, повертається додому із складеним протоколом по ст. 130 КУпАП. Ще важче буде "виграти" таку справу у суді при підтвердженому факту відмови, оскільки дії поліцейського у такому випадку є правомірними.

Отже, водієві не слід відмовлятися від проходження огляду, оскільки така відмова тягне за собою відповідальність, аналогічну тій, яка передбачена за керування в стані алкогольного сп’яніння.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...