"Операція "Мефістофель", або Кому потрібен "дутий" Медведчук", - блогер

Ім'я кума Путіна все частіше з'являється у ЗМІ України.

Медведчук вступає до лав партії "За життя", активно роздає коментарі, які підхоплюють лояльні йому медіа, повідомлють Патріоти України. Більш того, близькі до нього люди опиняються біля керма двох центральних телеканалів. Усе це свідчить про те, що одіозний політик не тільки хоче повернутися в публічну площину, а й має плани на повноцінну політичну реінкарнацію. І як стверджують, усе це не може робитися без Банкової.

Кум-невдаха

Віктор Медведчук, який був "сірим кардиналом" президента Леоніда Кучми, після перемоги на президентських виборах-2004 Віктора Ющенка практично зник з інформаційного поля. Протягом останніх десяти років екс-голова СДПУ(о) обмежувався публікацією сухих прес-релізів на різні політичні теми. Навіть створення у 2012 році "Українського вибору" анітрохи не вплинуло на збільшення публічності Медведчука. Більш того, як розповідали "Апострофу" за часів президентства Януковича, на одного з головних апологетів стояв "блок".

"Тодішня президентська команда ні в якому разі не хотіла його посилення. Тим більше що багато в чому Медведчука вважали "дутим" персонажем, чия єдина капіталізація в політиці полягала в близькості до Кремля і особисто Володимира Путіна", - розповів "Апострофу" один з колишніх представників Партії регіонів у Верховній Раді.

Після Євромайдану й окупації Криму і Донбасу Медведчук знову став посилювати свій вплив на внутрішні політичні процеси в Україні. Це стало можливо завдяки тому, що він став учасником тристоронньої контактної групи в Мінську, а також куратором обміну полонених на Донбасі. Крім того, за результатами парламентських виборів-2014 в "Опозиційному блоці" була сформована невелика група депутатів, що орієнтується на Медведчука. У неї включають Нестора Шуфрича, Василя Німченка, Ігоря Шурму і Тараса Козака.

Незважаючи на це, його політпроекти на регіональному рівні все одно не давали результатів. Наприклад, на місцевих виборах в 2015 році люди, близькі до політика (зокрема прес-секретар "Українського вибору" Олег Бабанін), безуспішно намагалися потрапити в Київраду від партії "Право народу".

Партія "За Медведчука"

Зараз ім'я Медведчука все частіше стало звучати у зв'язку з найрізноманітнішими скандалами або політичними процесами. За останній місяць політик встиг стати фігурантом конфлікту, пов'язаного з фільмом про українського поета Василя Стуса, з якого знімальна група збиралася викреслити згадки ролі в долі дисидента тоді ще пересічного радянського адвоката Віктора Медведчука.

Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук виступає куратором обміну полонених на Донбасі / Фото: EPA/UPG

Далі пішли обурення громадськості у зв'язку з інформацією про те, що дружина Медведчука телеведуча Оксана Марченко візьме участь у новому сезоні шоу "Танці з зірками" на телеканалі "1+1", що належить олігарху Ігорю Коломойському. Це багато експертів розцінили як потепління у відносинах Коломойського і Медведчука.

Далі – більше. У середині серпня Медведчук заявив про вступ до лав партії "За життя" Вадима Рабіновича і Євгена Мураєва. Перед цим до цієї політсили приєднався нардеп, який є одним з найближчих соратників кума Путіна, Нестор Шуфрич. Що також послужило приводом заговорити про те, що Медведчук всерйоз націлений потрапити в парламент і знову стати народним обранцем: зараз у партії "За життя" досить непогані шанси на проходження в Раду. Правда, соціологічні виміри проводилися ще до появи Медведчука в партії Рабіновича-Мураєва, і немає гарантій, що після такого кадрового посилення рейтинги "За життя" не підуть вниз.

Два канали – в кишені

Але найбільшу хвилю обурення викликала інформація про взяття Віктором Медведчуком під свій контроль двох всеукраїнських інформаційних телеканалів – "112 Україна" і NewsOne. Формально власниками і одного, і другого значаться зовсім інші особи. Але є нюанси...

Номінальним власником NewsOne з липня цього року є Володимир Мураєв – батько нардепа Євгена. Проте в середу, 29 серпня, на телеканалі несподівано змінився "керманич". Екс-заступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов, який вже більше чотирьох років перебуває за кордоном у зв'язку з кримінальними справами в Україні, повідомив про те, що він взяв цей телеканал під своє управління. "Інформую, що позавчора (27 серпня, – "Апостроф") у Відні підписав угоду про управління телеканалом NewsOne", - написав Портнов у себе на сторінці в Facebook.

Володимир Мураєв передав йому телеканал строком на три роки з правом здійснювати будь-яку діяльність з управління телеканалом. За словами Портнова, угода передбачає, що протягом цього періоду власник не має права втручатися в його діяльність або в односторонньому порядку припинити договір. У той же час Мураєв-молодший підтвердив домовленості, назвавши Портнова "відомим юристом і просто хорошою людиною".

У всій цій дружній передачі NewsOne з рук в руки, втім, є низка підводних каменів. Справа в тому, що, згідно з даними реєстру Укрпатенту, якраз в день підписання паперів з Портновим, 27 серпня, Євген Мураєв отримав права власності на логотип головного продукту каналу – ток-шоу "Український формат". Заявка на реєстрацію патенту була подана ще в листопаді 2017 року, коли почало виходити шоу. Як розповів "Апострофу" один з колишніх співробітників NewsOne, права на логотип – це гарантія для Мураєва. У разі непорозумінь з "хорошою людиною" Портновим він зможе заблокувати роботу основного проекту телеканалу.

Фото: Скріншот із сайту uipv.org

Чиї інтереси буде представляти на NewsOne Портнов? Варто нагадати, що цей політик-ізгой протягом тривалого часу був народним депутатом від БЮТ і навіть був заступником голови фракції. Однак після поразки Юлії Тимошенко на президентських виборах 2010 року опинився в Адміністрації президента Віктора Януковича, що було розцінено його екс-колегами як зрада. На Банковій Портнов був заступником глави АП Сергія Льовочкіна, а також керував Головним управлінням з питань судової реформи та судоустрою. Як писали тоді в ЗМІ, за допомогою "телефонного права" він впливав на суди. Співрозмовники "Апострофа" з депутатського корпусу неофіційно стверджують, що Портнов досі зберігає вплив на українську Феміду незважаючи на те, що після Революції гідності був змушений виїхати з України.

Портнова протягом багатьох років пов'язували з двома групами впливу в українському політикумі. Перша – група "Приват", з якою юрист-політик співпрацював чимало років. Цікава деталь – у п'ятому скликанні Верховної Ради помічниками-консультантами Портнова були дві людини, що представляють цю фінансово-промислову групу – нинішній мер Дніпра Борис Філатов та нардеп і колишній лідер партії УКРОП Геннадій Корбан.

Також Портнова пов'язують контакти і з Віктором Медведчуком. У 2000-х особистим адвокатом Медведчука був Сергій Петрашко, який очолював юридичну фірму "Портнов і партнери" (після перейменування – юридична компанія "Корпоративні технології"). У 2010 році в ЗМІ писали про допомогу Медведчука в призначенні Портнова в АП. Показово, що після скандального інтерв'ю Портнова телеканалу ZIK у січні цього року за нього заступився саме Медведчук, який похвалив юриста-мігранта "за його аргументовану і зважену позицію".

Показова історія сталася і зі "112 Україна". Згідно з розслідуванням "Радіо Свобода", власником цього телеканалу наразі значиться німець Едуард Катц, що має в Німеччині бізнес з продажу потриманих автомобілів. Цікаво, що новим генпродюсером каналу став Артем Марчевський, який раніше балотувався до Київради за списками не чужої Медведчуку партії "Право народу". Варто звернути увагу і на серйозні зміни в програмному мовлення телеканалу. Наприклад, до Дня незалежності на "112 Україна" стартувало нове ток-шоу "Велике інтерв'ю з великим політиком", першим героєм якого став все той же Віктор Медведчук.

Власником 112 каналу зараз числиться німець Едуард КатцФото: Скріншот, radiosvoboda.org

Сам Медведчук вже заперечував, що придбав зазначені канали. Те ж саме повторив у коментарі "Апострофу" і його прес-секретар Олег Бабанін. "Медведчук вже повідомляв, що, на жаль, не придбав ні той, ні інший канал", - повідомив він "Апострофу".

Куди заведуть амбіції

Наміри Медведчука прості, стверджує нардеп Сергій Лещенко, його мета – спікерство у Верховній Раді. "Оскільки Медведчук не зможе бути обраний на посаду президента, він хоче отримати владу в межах парламентської моделі. Він прагне обійняти офіційну посаду в Україні, щоб самостійно вирішувати долю держави на догоду своїм московським родичам і власному кругозору", - прокоментував Лещенко "Апострофу".

На думку політолога Михайла Басараба, Медведчук протягом останнього року проводив підготовку майданчика для себе як публічної особи. "Або в ролі депутата, або президента, або спікера – це вже має другорядне значення. Було видно, що він готує суспільство для цього. Тому нічого дивного, що він зараз виник разом з Рабіновичем, що почалися розмови, що він купив цілу низку телеканалів. Усе це говорить про те, що він приміряє шапку українського Кадирова, місцевого путінського гауляйтера. А статус в цьому випадку не має ніякого значення. Тому Медведчук, розуміючи, що боротися за посаду президента безперспективно, опрацював план виведення у вищий дивізіон політичного фріка Рабіновича, свого проекту "За життя", який накачують і розкручують для рейтингу, щоб під парасолькою цього проекту Медведчук потрапив до Ради. Щоб пробувати себе на посаду голови ВРУ, прем'єр-міністра – варіантів багато", - розповідає Басараб "Апострофу".

У Медведчука заперечують, що його мета – якісь офіційні посади в Україні. "Наш громадський рух не належить до того типу організацій, де дуже багато говорять про амбіції. Ми більше зосереджені на конкретних справах", - повідомили "Апострофу" в його прес-службі.

Втім, в політикумі звучать і інші версії такої активізації та популяризації Медведчука останнім часом. Одна з них – це використання його в образі Мефістофеля української політики, що може позитивно позначитися на іміджі гравців, які позиціонують себе україноцентристськими політиками. Стосується це і чинного президента, який на тлі кума Путіна зможе стати захисником української нації від проросійського курсу.

Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук (праворуч)Фото: УНІАН

"На сьогоднішній день Медведчук є вдалим пугалом для того, щоб консолідувати навколо Порошенка його електорат, а за лаштунками Порошенко і Медведчук розподілили сфери впливу в бізнесі – партнери Медведчука стали власниками бізнесу "Роснефти" в Україні (мова, очевидно, йде про мережу заправок Glusco, - "Апостроф"), отримавши від підконтрольних правлячій партії регуляторів всі необхідні дозволи та залучивши СБУ до очищення ринку від конкурентів (йдеться про скраплений газ)", - вважає Сергій Лещенко.

У Порошенка подібні звинувачення відкидають. "Якщо Лещенко знає про такі домовленості, значить, він бере участь у них. Але тут важливо не забувати один момент, який знає вся країна: президент працює над поверненням полонених", - сказав "Апострофу" нардеп, член фракції БПП Максим Курячий.

При цьому він зазначив, що Медведчук дійсно зараз зайнятий пошуком союзників. "Плани у нього далекосяжні, які саме – він озвучувати зараз не стане, поки він промацує ситуацію, яка буде реакція суспільства на його одіозну кандидатуру", - сказав він.

Втім, на думку Басараба, Порошенко міг би виглядати рятівником української нації на тлі Медведчука в єдиному випадку – якщо б Медведчук поніс кримінальну відповідальність за свої діяння проти України.

"Можливо, з Медведчуком була розмова ще на стадії кандидатства (на президентських виборах 2014 року, - "Апостроф"). Швидше за все, він виступав для Порошенка гарантом швидких домовленостей з Путіним, і можливо, що саме ці гарантії дали можливості Медведчуку зайняти своє місце в оточенні Порошенка. Також не виключено, що у Медведчука є якісь підписи або записи розмов, оприлюднення яких може бути неприємно для Порошенка. Тільки так я можу виправдати такий впевнений його статус", - підсумовує Басараб.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...