Облава на автівки з єврономерами: Українські поліцейські шантажують власників (відео)

На іномарки з євро-номерами почалося справжнє полювання. Ті власники ввезених авто, які вже стали жертвою шантажу, називають цифру у 200 доларів.

На іномарки з євро-номерами почалося справжнє полювання. З кожним днем статистика угонів авто на так званих бляхах зростає. А щасливих власників, які зуміли зекономити на покупці іномарки, тепер шантажують. І винахідливі бізнесмени, і навіть поліцейські. Скільки вони вимагають викупу? Хто у змові з крадіями і вже шукає вашу машину?

Як працює схема

Максим зі своєю дружиною вирішили купити авто. І для власного комфорту, і для роботи. Аби зекономити – вибір зупинили на 16-річному «Пежо» на польській реєстрації вартістю 2 тисячі доларів. Але насолоджувалися покупкою недовго – за два місяці потому їхню машину просто відібрали.

«Ми збиралися від'їжджати, підійшов працівник поліції, представився, попросив документи. Показав документи на автомобіль – він їх забрав і викликав евакуатор», - розповів власник машини на польських номерах Максим Огородник.

Чоловік не заперечує – порушив правила і сплатив штраф одразу. Та от віддавати машину копи – не поспішали. Ба більше: відібрану іномарку запропонували викупити. Звісно ж, неофіційно, а «за поняттями».

«Мені виставили рахунок 200 доларів, що я повинен сплатити ще 200 доларів – у них така такса за такі машини. Місто корумповане, з усіх збирають данину», - не приховує Максим Огородник.

Та хабара правоохоронці так і не дочекалися. Замість грошей до чергової частини прийшли обурені люди. Такі саме власники блях – машин з іноземною реєстрацією. А відтак – і наступні потенційні жертви здирників у поліцейських погонах. Вони троллять копів розкладанням євро на капотах і вимагають покарання для інспектора.

Після такого скандалу копам було вже не до грошей. Подалі від проблем і без пояснень вони просто віддають заарештований «Пежо» його власникам. Але тепер вже в Максима претензії. Чоловік каже: в його автівці хтось порпався, бо зі сховка зникли цінні речі. Ошуканий і принижений здирництвом і нахабством нових поліцейських, він із Могилева-Подільського приїжджає до столиці. І пише заяву про відшкодування збитків у Міністерство внутрішніх справ та Генпрокуратуру.

І це далеко не поодинокий випадок, коли жертвами зловмисників стають власники машин на єврономерах.

Жертва вимагачів у погонах Анна Сараїлдис обурюється: «Кожний буде платити по 200 доларів? Ця машина не стільки коштує, щоб за неї віддавати кожному даїшнику по 200 доларів».

Нова схема: як іноземні фірми заробляють на ввезених авто

А зараз набуває темпу нова схема заробітку на щасливих водіях іномарок з іноземною пропискою.

«Українці, які мають таке авто, вони сплатили уже гроші за те, що верблюд або аватар привіз це авто. І вони думають: будемо їздити все життя. Але тут вони заручники в руках цих литовських або польських фірм і їх власників», - пояснює керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

Не секрет, що левова частка таких авто оформлюються на фірми, наприклад, у Литві або Польщі. Наш співвітчизник керує машиною, ніби, на правах співробітника іноземного підприємства. Та знайшлися спритники, які тепер скуповують такі псевдо-фірми.

«500 євро коштує відкрити фірму, потім її так само легко закрити. Тобто громадяни Литви підприємці, можуть відкривати цю фірму, попродавати десятки чи сотні цих авто, потім відкрити іншу і далі продовжувати цей бізнес», - пояснює схему керівник інтернет-видання Герман Богапов.

Разом із документами в руки хитрих ділків потрапляють абсолютно всі координати українців, які таким чином «купили» машину. А потім для наших почнеться справжнісіньке пекло? Іноземці зателефонують з вимогою спочатку добровільно повернути автомобіль протягом 72-х годин представнику їхньої компанії в Україні. Та не просто повернути, а ще сплатити гроші за амортизацію. А якщо ні, то машину подадуть в Інтерпол як викрадену.

«Тут як зреагує українець: або він стане жертвою шантажу, і буде платити ці гроші, або він не буде звертати уваги на ці смски. Але дійсно – теоретично власник литовської фірми може і справді подати, щоб зробити прецедент. Можуть дійсно подати якусь частину в розшук, тому що вони в своєму праві», - каже керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко. Натомість самі власники так званих «блях» у таку схему віджиму не вірять. Принаймні, поки.

«Це чистий фейк. Ми провели своє службове розслідування, і ми не знайшли живу людину, яка б могла показати нам реально такий лист, який міг би показати, що йому прийшло таке повідомлення на 100%», - переконаний керівник громадської організації Олег Ярошевич, який не бачив жертв подібної схеми.

Крадії авто користуються відсутністю у базах єврономерів

А втім, це ще не всі ризики. Усі розуміють: авто на єврономерах не значаться у базах правоохоронців. Знають про відсутність взаєморозуміння між прикордонниками і поліцією і крадії. Звідси – і нечуване зростання угонів машин, на яких висять номери тієї ж Польші чи Литви. Та патрульні не надто переймаються пошуками таких машин.

«Вони посилаються на те, що «ми ж не маємо бази». Поліцейські звертаються до нас, щоб дізнатися, хто власник автомобіля, в якому регіоні він був і хоча б хто їздить на цьому автомобілі», - каже Олег Ярошевич.

Техогляд для власників авто на єврономерах

Болюче питання для власника авто на євробляхах – техогляд, адже проходити його треба у тій країні, звідки машинка приїхала. Тож аби ваше авто гарантовано пройшло ТО – треба ширше розкривати гаманець.

«Тобто людина, виходить, сплачує 50 євро в касу за проведення техогляду і 200 євро забуває в попільничці автомобіля. Автомобіль іде без присутності власника на техогляд, потім повертається – 200 євро у попільничці немає, зате є талончик техогляду», - ось про такий секрет 100-відсоткового проходження ТО розповів керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

Обібрати нашого брата можуть будь-де, і він навіть про це не здогадається. Наприклад, попри завіряння продавців, машину можуть нишком взяти і зняти з реєстрації в Європі. Як потім пройти той самий техогляд – невідомо, що буде після викрадення машини – звісно ж, ніхто не шукатиме.

«Вони там знімаються з обліку, і тут її вже нібито немає. Вона тут їздить до якогось часу, поки не потрапляє на розбірку або у ДТП», - пояснює Герман Богапов.

Саме тому полюбляють купувати вживані недорогі авто таксисти. За рік вони просто безбожно машину вбивають, а потім – продають на запчастини. І ваше щастя, якщо ви не пасажир напівживої іномарки.

Хто має єврономера – не сплачує податки

Українці обирають авто на єврономерах подешевше, але як наслідок – не у кращому технічному стані та з чималим пробігом. А втім, є і виключення. Наприклад, купують машини, які навряд чи коштуватимуть дешево навіть у Європі. Але українці, які купують такі тачки – явно просто не хочуть сплачувати податки.

«Я в Києві бачив «Бентлі» на іноземних номерах. А скільки таксистів на іноземних номерах! Заробляють гроші і нічого не платять державі. Якщо ти хочеш купити дешеву машину і не розтаможити, офіційно пиши: ні я, ні мої батьки офіційно пенсію отримувати не будуть. Це буде справедливо», - каже Сергій Поярков.

Та зараз всі принишкли. Конкретного закону, який би вирішив долю машин на євро-реєстрації, чомусь немає. Зрозуміло: ця тиша і непорозуміння вигідні для тих, хто й завозить ці машини в Україну. От тільки: як надовго?

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...