Нові правила оренди в Україні: Журналісти дізналися, яких "сюрпризів" чекати українцям

Нові правила оренди нерухомості уряд вводить для того, щоб вивести цей ринок з "тіні"

Зараз власники квартир не декларують доходи, а відповідно не сплачують податки. Орендарі при цьому часто залишаються безправними. Про це пише Realist, повідомляють Патріоти України.

Як стало відомо, в документі мають намір прописати визначення "знімне житло", яким чином туди вселяються, виселяються і як вирішуються спірні моменти.

Поки проект лише на стадії розробки. Невідомі і способи покарання людей, які не захочуть виходити з "тіні". При цьому експерт в сфері нерухомості Максим Бабуряк впевнений, що в законі пропишуть не тільки визначення, але і вимоги до знімного житла.

Поки ж є два способи "легалізувати" оренду. Підписавши договір, власник житла повинен в податковій декларації вказати дохід від здачі житла в оренду. Або ж ріелтор, який брав участь в угоді, повинен подати в своїй звітності інформацію про укладену угоду. Правильно оформлений договір захищає і орендаря, і орендодавця. У документі потрібно не тільки перерахувати всі меблі і техніку, а й прописати умови, при яких можна достроково розірвати договір, хто повинен платити за можливі збитки, коли повинна вноситися орендна плата і як часто її можна переглядати, пояснює юрист Олександр Плахотник.

На даний момент всі зазначені питання регулюються Цивільним кодексом. Так ось, згідно з ним виселити квартиранта фактично можна тільки через суд. Навіть якщо не платити за житло кілька місяців, прийти і вигнати орендаря не можна.

"Розірвати договір можна, відповідно до закону, якщо плата не вноситься понад 6 місяців! Також можна з ініціативи власника житла, якщо там, наприклад, повинні оселитися його родичі або квартиру вирішили продавати. І ось в останньому випадку попередити потрібно заздалегідь - за 2 місяці. А якщо квартирант відмовиться виселятися, то потрібно судитися. Самовільно виганяти з квартири мешканця можна ", - розповідає юрист.

Що ж стосується податків, прибуток від здачі нерухомості в оренду повинна обкладатися прибутковим податком (18%) і військовим збором (1,5%). Наприклад, за квартиру, яка здається за 10 тис. Грн, до бюджету доведеться заплатити майже 2 тис. Грн податків.

Офіційний договір оренди дозволяє квартирантам отримати тимчасову реєстрацію, оформити субсидію в найманому житлі і захистити свої права.

"Чинний український закон швидше прописаний на користь того, хто знімає житло. Не можна виселяти взимку, не платити можна до 6 місяців, розривати договір потрібно в суді і виселяти з квартири повинні правоохоронці, виконавча служба. Здається, що це все жорстко, але на самому ділі ніхто нічого не реєструє і ринок спокійно собі існує в "тіні", - пояснив юрист.

Як в світі

У більшості європейських країн для оренди житла знадобиться підтвердити свою платоспроможність. В одному випадку орендарі просять заплатити відразу за 3-6 місяців і внести заставу, в іншому - показати довідку про доходи і рекомендаційні листи. При цьому в деяких країнах до 70% населення міста живе в орендованому житлі.

Наприклад, в США можна знайти прибуткові будинки, в яких не здають квартири молодим людям і сім'ям з дітьми, або ж навпаки - будівлі, в яких в основному живе молодь.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...