Непідконтрольний Донбас: що змінилось? 70% українців за компроміси по Донбасу і 60% - за миротворців

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 року.

Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 19 жовтня 2015 року, та дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 11 по 16 травня 2016 року.

  • Абсолютна більшість населення України (70%), як і рік тому, вважає, що для досягнення миру на Донбасі можна йти на компроміси, однак тільки 18% згодні йти на будь-які поступки задля встановлення миру, а понад половини опитаних вважають, що не усякі компроміси прийнятні. Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом бачать 18% опитаних.
  • Готовність до компромісів знижується зі збільшенням віддаленості від військових дій. Так, готовність йти на будь-які компроміси задля миру демонструє кожен четвертий респондент на Сході, а на Заході України лише кожен десятий.
  • Найбільш дієвими серед запропонованих рішень задля встановлення миру на Донбасі населення вважає міжнародний тиск на Росію, з тим аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (38%), та успішна відбудова нормального життя на підконтрольній території Донбасу (28%). Якщо порівняти з минулим роком, то зменшилась кількість осіб, які вважають, що для встановлення миру потрібно припинити фінансування цих територій (з 20% до 11%), визнати російську мову другою державною (з 11% до 5%) та впровадити федеративний устрій в Україні (з 7,5% до 5%).
  • Населення здебільшого підтримує рішення РНБО України про блокаду торгівлі з «ДНР» та «ЛНР»: «за» – 47% опитаних, проти – 37%. Найвища підтримка блокади – на Заході (66%), дещо нижча – у Центрі (47%). Примітно, що найменша кількість прихильників таких дій на Півдні – 30%, тоді як на Сході вона становить 38%.
  • Більшість населення підтримує пропозицію законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької та Луганської областей окупованими: 55% – «за», 22% – «проти», а майже чверть опитаних не визначились стосовно цього питання. Найвищий рівень підтримки закріплення факту окупації – на Заході (64%) та у Центрі (59%). На Сході законодавче закріплення факту окупації підтримують 49% респондентів, а найменше прихильників на Півдні – 35%.
  • Політичне майбутнє самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» 55% українців бачать у складі України надовоєнних умовах. Ще кожен п’ятий респондент схиляється до можливості надання цим територіям більшого рівня автономії у складі України і близько 9% підтримали самостійне існування цих утворень або приєднання їх до складу Росії. Загалом порівняно з минулим роком скоротилася підтримка пропозиції надати більше прав нині непідконтрольним територіям. Найбільша підтримка надання автономного права територіям «ДНР» та ЛНР» – на Сході (28%), але й там це меншість, більшість (47%) воліє, щоб ці території залишалися у складі України у довоєнному статусі.
  • Продовжує зростати підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту. Тепер вона становить понад 60%, і лише п’ята частина населення виступає проти. Єдиним макрорегіоном, де кількість противників миротворців є приблизно рівною числу прихильників, є Південь (38% – проти; 36% – за). Варто відзначити значну частку респондентів, які не визначились стосовно цього питання – таких на сьогодні 19%, найбільше – на Півдні (25%).
  • Серед можливих варіантів політики України щодо непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей опитування виявило відсутність консолідованої позиції: 23% населення підтримують повну ізоляцію так званих «ДНР» та «ЛНР»; 22% – вважають за доцільне тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини, 22% виступають за дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством і товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від непідконтрольних територій) та максимальною підтримкою гуманітарних зв’язків, а 15% виступають за максимальний розвиток зв’язків з непідконтрольними територіями – як гуманітарних, так і торговельних.
  • Населення по-різному ставиться до певних кроків соціальної та гуманітарної політики стосовно непідконтрольних територій. Громадяни переважно підтримують спрощення доступу до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій (60%), надання підтримки (фінансової та матеріальної) жителям непідконтрольних територій, що прагнуть виїхати на території, контрольовані Україною (59%), посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань (69%), здійснення більш серйозного контролю за перетином лінії розмежування (55%), спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах (47%) та надання дозволу на торгівлю з непідконтрольними територіями продуктами харчування і товарами першої необхідності (47%).
  • Водночас, населення переважно проти зняття обмеження на соціальні і пенсійні виплати громадянам України, що проживають на непідконтрольній території (42%). А думки щодо спрощення перетину лінії розмежування та полегшення режиму отримання перепусток діляться майже навпіл: 38% цю пропозицію підтримують і 40% – ні, причому з чітким регіональним поділом: підтримує більшість на Сході (52%) і Півдні (48%) і ставиться негативно на Заході (51%) та Центрі (46%).

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...