Не тільки заробітчанки: Іван Андріїшин креативно продовжив у Польщі ідею з постерами "Я - українка"

Андрій створив альтернативні плакати "Я — українка. Я пишаюся цим", на яких зображено цього разу нові обличчя - успішних українок.

На них, замість прибиральниць та медичних сестер, зобразив акторок, програмісток, рестораторок з конкретними іменами та професіями. Загалом — 13 плакатів на фоні тієї ж 200-гривневої купюри з українською письменницею та поеткою Лесею Українкою, повідомляє портал Патріоти України.

"Хотів показати, що українки у Польщі — це не лише продавчині в магазинах та опікунки старших людей, це також успішні жінки — бізнес леді, рестораторки, власниці готелів, програмістки або представниці інших видів діяльності", — сказав автор плакатів.




Він зазначив, що йдеться не про престижність або непрестижність професії, а про успіх українок у Польщі, який залежить безпосередньо від кожної людини. Свою роботу в Польщі чоловік починав зі збирання ягід та будівництва, тепер працює арт-директором на телебаченні.

"У коментарях з'явились реакції, що або ти успішний, або невдаха. На мою думку, не існує поняття "неуспішна людина", є нерозкриті потенціали та можливості. І неважливо, жінка якої професії зображена на плакаті, якщо це, передусім, цілеспрямована людина, яка прагне досягати свого успіху в будь-якій сфері діяльності"

Учасниця проекту «Я — українка. Я пишаюся цим» акторка Оля Босова

Він пояснив, що його плакати — не відповідь на проект із постерами заробітчанок, а його продовження. За словами Івана, проект художниці Оксани Брюховецької могли неправильно зрозуміти — «багато людей, які побачили ці плакати на вулицях, не читають текст маленькими буквами, а бачать лиш слова «Я — українка» та зображення прибиральниці чи продавчині».

На плакатах Брюховецької внизу був напис: «Сьогодні у зв'язку з труднощами та спадом економіки тисячі українок вимушені працювати в Польщі. Жінки заслуговують на достойну роботу та відповідне ставлення».

За словами Андріїшина, він планує збільшити кількість постерів, адже «успішних жінок у Польщі є багато, і я буду радий представити кожну, хто не соромиться заявити про свої досягнення».

Поки що плакати є лише в мережі Facebook, на відміну від постерів ідейниці та співавторки проекту Оксани Брюховецької — їх розклеїли у Варшаві.

Наприкінці жовтня у Польщі українські художники розклеїли постери із зображеннями трудових мігранток з України на фоні 200-гривненої купюри з Лесею Українкою. На плакатах зображені українки мили посуд, збирали ягоди, прибирали та працювали продавчинями.

Авторка ідеї Оксана Брюховецька пояснила, що статус та праця українських мігранток у Польщі, на її думку, має стати предметом дискусій, а такі плакати надають їм видимості.

Громадяни України отримали близько 21% всіх посвідок на проживання, виданих в ЄС у 2017 році. Найбільше посвідок українцям видавала Польща — 88% від усіх дозволів на проживання.



Джерело: Громадське.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...