"Не гречкою": Як допомогти літнім людям, - Супрун

Що найважливіше для людей похилого віку розповідає Уляна Супрун, в.о. міністра МОЗ.

Здоров'я літніх людей залежить не тільки від лікарів і ліків, але і від неспокою і поваги до них близьких. Про це написала в Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Патріоти України пропонують її пост на стрінках нашого видання.

Сьогодні Світовий день людей літнього віку.

Ми звикли, що бабусі й дідусі піклуються про наше здоров’я та самопочуття більше, аніж ми самі. Водночас дуже сильно потребують нашої уваги та турботи. Варто пам’ятати про це не тільки сьогодні, адже здоров’я старших людей залежить не лише від лікарів та ліків.
Щоби вони більше почувались в безпеці – почитайте цю інформацію та обов’язково поділіться нею зі своїми бабусями та дідусями:

З понад 18 мільйонів українців, які обрали своїх лікарів, близько 2,3 мільйонів – люди літнього віку (65+). Для старших людей дуже важливо мати регулярний зв’язок з лікарем та постійно консультуватись з питань здоров’я. Тому якщо ваші бабуся чи дідусь ще не обрали свого лікаря – розкажіть їм про це та допоможіть це зробити.

Крім власного лікаря для людей літнього віку важливо мати доступ до ліків. Завдяки програмі “Доступні ліки” (http://moz.gov.ua/dostupni-liki) вони можуть отримувати рецепти у своїх сімейних лікарів на препарати від найбільш поширених хронічних хвороб, які можна придбати в аптеці безоплатно або з невеликою доплатою.

Люди літнього віку знаходяться в зоні ризику серцево-судинних хвороб. Тому важливо, щоб вони отримували вчасну медичну допомогу в разі критичних станів. Наразі в Україні розбудовується система регіональних кардіоцентрів, оснащених сучасним ангіографічним обладнанням. І цьогоріч вперше за всю історію незалежної України кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації може одержати стент безоплатно.

Пам’ятайте, часто наша підтримка та розуміння мають не меншу цінність та користь для здоров’я старших людей. Тому за нагоди якомога більше часу проводьте разом та спілкуйтесь зі своїми бабусями та дідусями:

Не залишайте їх на самоті

Часто літні люди дуже самотні та залишаються соціально ізольованими досить тривалий час. Наприклад, за дослідженням Age UK, більш ніж 2 мільйони людей в Британії у віці старше 75 років живуть одні, більше мільйона (!) – більше місяця ні з ким не спілкуються взагалі. Така ізольованість має серйозні наслідки для здоров’я. Тому намагайтесь якомога частіше спілкуватись: телефонуйте, знаходьте час на спільні прогулянки або ж доєднуйтесь до волонтерів, які працюють в будинках для літніх людей.

Розкажіть їм про здоровий спосіб життя та профілактику хвороб, ризик появи яких зростає з віком


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...